Alocasia

Ta del av hur du bäst tar hand om en Alocasia genom Grönrikets skötselguide!

Alocasia

Tropiska växter i Alocasia-släktet har fantastiska blad som kan bli ett centralt inslag i rummet. Stora rhizomer, eller knölar, ger upphov till enorma, vackra hjärt- eller pilformade blad. Snabbväxande Alocasias odlas oftast som krukväxter i Sverige.

Om du har små barn eller nyfikna husdjur bör du dock förmodligen undvika dessa växter helt och hållet eftersom bladen är giftiga för människor och djur.

Alocasia skötsel

Ge Alocasia starkt, indirekt solljus. Jorden hålls jämnt fuktig och vattnas vartefter de övre centimetrarna av jorden torkat ut. Tillsätt svag dos krukväxtnäring med två till fyra veckors mellanrum under sommaren. Spraya Alocasian dagligen eller höj luftfuktigheten på annat vis för att skapa optimala förhållanden.

Även om växtsäsongen är kort i nordliga klimat kan dessa plantor växa till sig snabbt. Under de varma sommarmånaderna kan Alocasia-plantor skapa nya blad riktigt fort, och varje nytt blad kan vara dubbelt så stort som det föregående. Bladformerna kan variera från smala pilspetsar till breda hjärtformade blad som har färgglada bladnerver och en mängd olika texturer: tjocka, vaxartade, blanka och glansiga.

När växten är i sin viloperiod (under senhösten och vintern) kommer den snabba bladtillväxten att upphöra och växten kommer sannolikt att förbli oförändrad under hela vintersäsongen. Om du fortsätter att ta hand om den kommer den snabba tillväxten att vara tillbaka under följande tillväxtsäsong.

Alocasia ljus, temperatur och fuktighet

Behoven varierar från skugga till fullt solljus, beroende på sorten. Fråga gärna butiken eller säljaren om plantan är soldyrkande. Bladfärgen tenderar att bli bättre bland växter som växer bäst med mer ljus. Med det sagt kan de flesta Alocasia-arter klarar sig väl i skugga, men de uppskattar ofta något ljusare filtrerat solljus. De större sorterna kan ofta tränas för att klara av starkare sol.

Alocasior lider under 15 grader Celsius. Vissa sorter dör ut vid kallt väder och gror på nytt från rhizomen. De behöver och trivs i mycket fuktiga miljöer. För att höja luftfuktigheten runt din planta kan du placera den på en bricka fylld med småsten och sedan tillsätta vatten tills det stiger till strax under botten av krukan. Håll dem borta från kalla drag från fönster, dörrar och luftkonditionering.

Alocasia vattning

Håll Alocasia-plantorna fuktiga hela året, de är vattenälskande växter. Det är en hårfin gräns med dessa växter. Du vill hålla jorden fuktig, men inte blöt. De behöver mindre vatten under vintermånaderna eftersom växten är vilande. Låt de översta centimetrarna av jorden bli nästan torra innan du vattnar. Detta hjälper till att hålla jorden jämnt fuktig. Sogig jord gör växten mottaglig för svampinfektioner. För att hålla ultimata fuktigheten i din alocasias jord rekomenderar jag att inföskaffa en fuktmätare.

Alocasia Näring

Alocasias kan vara krävande näringsmässigt, särskilt stora individer. Ge dem flytande gödsel en eller två gånger i månaden, 20-20-20 rekommenderas under växtsäsongen.

Alocasia jord och omplantering

Plantera alocasia i lös, väldränerad krukväxtblandning eller smulig lerjord. Omplantera Alocasia-sorter årligen i större krukor med fräsch, väldränerad jord. De klarar sig bra i både ler- och plastkrukor, så länge krukan har god dränering. Om du omplanterar kan det nu vara en bra tidpunkt att dela rhizomerna, som vi nämnt tidigare, för att hålla växten i en lagom storlek.

Alocasia

Alocasia Förökning

De flesta Alocasia-plantor kan förökas genom att dela knölarna, eller rhizomerna, något som är lätt att göra och som ger dig många fler plantor. Gör detta på våren, eftersom det är en tid då växterna är i tillväxt och därmed kan du utöka växternas storlek.

Du behöver: skopa, en ren sax för växter, odlingsmaterial och krukor.

  1. Ta växten ur krukan och ta fram rotklumparna som har blivit större med tiden, så att det finns gott om rhizomer att dela.
  2. Klipp av bitar av rhizomen med saxen och plantera dem några centimeter från varandra i en kruka med fuktig jord.
  3. Håll jorden i krukan fuktig tills den nya tillväxten börjar ta fart, vanligtvis tar detta ett par veckor.
  4. Plantorna är snart redo att planteras i var sin kruka. För att ta reda på detta drar du mycket försiktigt i dem. De har tillräckligt med rötter ifall de klarar att stå emot ett lättare motstånd.

Ohyra på alocasia

Även om de är ganska slående kan dessa växter vara ganska känsliga för en rad olika sjukdomar, inklusive röta, bladfläckar och Xanthomonas. Tecken på sjukdomar är vanligtvis svarta eller mörkbruna fläckar på bladen och en gulaktig kant runt fläckarna. Du kan förebygga sjukdomsangrepp med rätt vattningsrutiner; var noga med att inte övervattna dessa växter. Håll lövverket torrt och ge en ordentlig luftcirkulation runt och i närheten av växten.

Vanliga skadedjur på Alocasia är bl.a. mjöllöss, sköldlöss, bladlöss och spinnkvalster, dessa kan du läsa om i min artikel om våra 7 vanligaste ohyra. Med några veckors mellanrum bör du spraya växten med varmt såpvatten för att förebygga dessa skadedjur och hålla växten dammfri. Om ett angrepp inträffar, använd förebyggande medel för att ha död på ohyran och dess ägg. Här kan du läsa om hur du bekämpar ohyra på bästa sätt.

Betygsätt den här sidan:
Kategori: Växtguider