Aloe vera

Fakta och skötselråd för din aloe vera-planta.

aloe vera

Aloe vera-växten är en lätt och tilltalande suckulent som är en trevlig växtsort för hemmet. Aloe vera-växter kan även vara användbara, eftersom saften i bladen kan hjälpa till att lindra smärta vid skrapsår och brännskador när den appliceras direkt på ytan.

På supernyttigt.se kan du läsa mer om egenskaperna och användningsområden aloe vera har, och utöver det berättar dom även om möjliga bieffekter med aloe vera!

Här får du veta hur du tar hand om och odlar aloe vera-växter i hemmet!

Aloe vera är en saftig växtsort i släktet Aloe. Växten är stamlös eller mycket kortstammig med tjocka, köttiga, ljusgröna blad som breder ut sig från växtens centrala stam. Bladens kant är tandad med små taggar.

Aloe Vera skötsel

Aloe Veran vill ha starkt, indirekt solljus och tycker om låg luftfuktighet. Låt jorden torka upp ordentligt innan Aloe Veran vattnas rikligt. Plantera Aloe Veran i kaktusjord med god dränering och omplantera Aloe Veran var eller var annat år.

VARNING: Gelén från aloe vera-bladen kan användas utvärtes, men får INTE ätas av människor eller husdjur. Den kan orsaka obehagliga symtom som illamående eller matsmältningsbesvär och kan till och med vara giftig i större mängder.

Aloe vera ljus och temperatur

Placera aloen i starkt, indirekt solljus eller artificiellt ljus. Ett väst- eller sydfönster är idealiskt. Aloe som hålls i svagt ljus blir ofta långsträckta.

Aloe vera trivs bäst i temperaturer mellan 13 och 27 °C. Temperaturen i de flesta hem och lägenheter passar utmärkt. Ge Aloe veran så mycket ljus som möjligt, särskilt under våren och sommaren. Aloes kan hållas utomhus i solen under sommaren när temperaturen är över 21 °C. Flytta inte din aloe från inomhus till utohusmiljö direkt; den behöver tid att anpassa sig till omgivningen, annars kan den bränna sig i solen. Låt den stå i halvskugga i ungefär en vecka innan du flyttar den till en ljusare plats.

Aloe vera vattning och näring

Aloe klarar av torka bra, men föredrar att vattnas regelbundet, genom att låta jorden torka ut helt mellan vattningarna. Om växten lämnas torr för länge kommer bladen att skrumpna och rynka sig en aning. De kan återhämta sig när de vattnas, men långvarig stress, antingen genom för mycket torka eller för mycket vatten, gör att bladen gulnar och dör.

De flesta aloer går i vila på vintern och behöver då inget vatten alls, förutsatt att de fått tillräckligt med vatten under växtperioden.

Om din jord är relativt ny (6 månader eller kortare tid sedan den omplanterades) behöver du förmodligen inte tillsätta näring. Så om du precis har köpt din Aloe vera, eller omplanterat den nyligen, har jorden troligen allt som växten behöver i den. Överlag kräver de mycket mindre gödsel än de flesta växter. De absorberar inte en massa näringsämnen från jorden, så en gång om året räcker oftast. Gödsla på våren inför högsäsongen för solljus och tillväxt. De kräver inte mycket gödsel, så späd ut det till halva styrkan. Du vill inte riskera att övergödsla suckulenter och döda dem.

Aloe vera Fuktighet

Din Aloe Vera behöver ingen extra fuktighet och klarar torr luft. Den klarar sig bra i normal rumsmiljö. För att hålla din växt glad och frisk bör du undvika att placera den nära fläktar, luftkonditionering, dörrar och dragiga områden.

Aloe Vera Jord och omplantering

När Aloe vera-växter får allt längre rötter kan de minska dräneringskapaciteten i krukan den står i och ibland täppa till det helt och hållet! En bra orsak till att omplantera är att se till att din Aloe vera har tillräcklig dränering och att jordens sammanpackning inte blir ett problem. Du kan snabbt kontrollera detta genom att plocka upp plantan och se om du kan sticka in fingret eller en penna i jorden genom botten av jorden. Är den fast eller kan du trycka ner jorden utan större ansträngning? Nästa gång du vattnar den, ta ut krukan ur sin behållare och ställ den direkt i vasken. Rinner vattnet fritt ut? Eller verkar den särskilt tung och vattenfylld?

En annan anledning att plantera om är om din aloe förökar sig och skickar ut nya skott. Var medveten om att du förmodligen inte behöver omplantera, aloeer klarar av en hel del trängsel utan problem.

Vid omplantering:

  • Hitta en kruka (rengör den väl) med ett dräneringshål i botten.
  • Lägg minst 1 tum jord i botten av krukan.
  • Placera din aloe på den höjd du vill ha, fyll i jorden och klappa ner den för att hålla den på plats.
  • Fyll krukan till önskad nivå.
  • Vattna ordentligt men sällan, och försök att inte blöta bladen.

Aloe vera förökning

ALoe vera förökas bäst genom skott. När aloe-skottet har rätt storlek tar du bort jorden från basen av skottet. Se över området och bestäm var du ska skära för att ta bort skottet. När aloe-skottet kommer loss från moderplantan ska den ha ett komplett rotsystem. Använd en vass, ren kniv för att skära bort aloe-skottet från moderplantan. Det är viktigt med rena verktyg för att separera aloe-skott, för att förhindra att sjukdomar och skadedjur smittar ner och för att få en ren yta som snabbt kommer att rota sig i odlingssubstratet. Plantera det nyss avlägsnade aloeskottet i en torr kaktusblandning eller gör en egen blandning av en del krukjord och en del sand. Låt den stå i en vecka och vattna sedan jorden. Efter detta kan du ta hand om aloe vera-skottet som du skulle göra med en vanlig aloe-planta.

Vanliga frågor om Aloe Vera

Vad kan man göra med en aloe vera?

Aloe vera är en växt som har en lång historia av medicinsk användning. Man tror att den har använts i minst 6 000 år. Människor har använt aloe vera för att bota till exempel följande:

Sår
håravfall
förstoppning
hemorrojder

Hur mycket vatten ska en aloe vera ha?

Vattna aloe vera-plantorna ordentligt, men sällan. För att förhindra röta bör du låta jorden torka minst en till två centimeter i djup mellan vattningarna. Låt inte plantan stå i vatten. Vattna ungefär var tredje vecka och ännu mer sparsamt under vintern.

Är Aloe Vera bra mot finnar?

Aloe vera har antibakteriella egenskaper som kan hjälpa till att förebygga och minska bakterier som orsakar akne. Två andra ingredienser som har studerats och visat sig ha samma effekt är kanel och honung. Genom att kombinera alla tre i en spabehandling hemma kan du öka dina chanser att erhålla en slät hud som är aknefri.

Kan man plantera Aloe i vanlig blomjord?

Det kan du, men du sätter oddsen emot dig. Om du gör det, se till att blanda i lite grov sand (byggsand) eller perlit för att förbättra dräneringen.

Den andra faktorn är mängden näringsämnen i jorden. Kaktusar och suckulenter (som Aloe) föredrar jordar som är torrare och har mindre näringsämnen. Ofta har kommersiella planteringsjordar gödsel eller kompost blandats in, vilket ökar näringsnivåerna mer än vad som är optimalt för Aloe vera.

4/5 - (1 vote)
Kategori: Växtguider