Amaryllis

Såhär sköter du om din amaryllis

Amaryllis

Om du vet hur man tar hand om en amaryllis (Amaryllis och Hippeastrum) kan du återställa din lök efter blomningen och guida amaryllisen genom ytterligare växtsäsonger. Att odla amaryllis inomhus kräver arbete, men resultatet är vackra, klockformade blommor som lyser upp ditt hem. Läs dessa instruktioner för skötsel av amaryllis för mer information.

amaryllis

Amaryllis skötsel

Placera Amaryllisen i starkt, indirekt solljus. Håll jorden lätt fuktig genom att vattna när det övre jordlagret torkat upp. Efter blomning placeras Amaryllisens lökar mörkt och torrt till kommande vinter då de återigen planteras och vattnas.

Eftersom amaryllisen har så färgglada blommor är det många som har dem i sina hem på vintern. Att odla amaryllis inomhus kräver inte mycket av dig under den första vintern. Lökarna kommer att vara redo att blomma i början av vintern, runt november, och de flesta stjälkar kommer att producera två till fyra blommor. Allt du behöver göra är att hålla amaryllisen vattnad och utom fara. För att undvika övervattning kan du lyfta din amaryllis i innerkrukan för att känna på vikten – Tyngre innerkruka innebär att jorden är fuktig. Om innerkrukan är lättare är jorden torr och det är dags att vattna amaryllisen.

Få lökar är lättare att odla än amaryllis – och det finns få som blommar med större utstrålning och skönhet. Det räcker att plantera lökarna i bra krukväxtjord, vattna regelbundet och ge dem indirekt ljus. En stödpinne är praktisk för att hålla blommorna upprätt, men mer behövs inte. De flesta sorter börjar blomma sex till åtta veckor efter planteringen, vissa kan ta så lång tid som tio veckor.

Genom att vara noga att inte låte jorden vara för blöt undviker du rotröta. Detta kan du läsa mer om här, vilket kan vara bra även för att undvika problem för dina andra krukväxter.

Hur du väljer amaryllis

Man brukar säga att ju större lök, desto bättre kvalitét på blomman! Det kan vara fördelaktigt att betala lite mer för sin amaryllis, eftersom de ofta kommer från riktigt bra leverantör. Om du vill ha en amaryllis som blommar länge och väl rekommenderas att du tar dig till en blombutik för att köpa din amaryllis, istället för att vända dig till exempelvis matbutiker. Satsa på en dyrare amaryllis med större amaryllislök och med ordentliga, spänstiga rötter så är chansen större att din amaryllis håller god kvalitét under längre tid!

Oplanterad amaryllis

Om din amaryllis inte redan är planterad i en kruka, plantera alla amaryllislökar i en cirka 20 cm stor kruka. Tunga krukor är att föredra eftersom lätta krukor kan tippa över under amaryllisens vikt. Plantera lökarna med spetsen uppåt i en krukväxtblandning. Packa jorden försiktigt runt amaryllislökarna så att ungefär en tredjedel av lökarna ligger ovanför jordlinjen.

Placera krukan på en plats med starkt, indirekt ljus. Vattna sparsamt tills du ser cirka 5 cm ny tillväxt. Från och med då ska du vattna regelbundet. När plantan växer, vänd på krukan med jämna mellanrum för att få blomstjälkarna att växa rakt. Blomknoppar kommer att dyka upp i toppen av varje stjälk, följt av en imponerande blomsterprakt. För att förlänga amaryllisblomningen bör du hålla krukan borta från direkt solljus.

Förvara lökarna från amaryllis

När blommorna har bleknat skär du av blomstjälken med en vass kniv. Skär snittet 1 till 2 tum ovanför lökarna. Skada inte bladverket. För att lökarna ska kunna blomma igen nästa säsong måste växten fylla på sina uttömda näringsreserver. De bandliknande bladen tillverkar näring för växten. Placera plantan i ett soligt fönster och vattna när jordytan är nästan torr. Gödsla varannan till var fjärde vecka med en utspädd gödningslösning.

Amaryllis kan flyttas ut utomhus i slutet av maj. Härda eller acklimatisera växten till utomhus genom att till en början placera den i ett skuggigt, skyddat läge. Efter två till tre dagar kan du gradvis exponera amaryllis för längre perioder av direkt sol. Amaryllisen bör vara ordentligt härdad efter 7 till 10 dagar. När den har härdats kan du välja en plats med viss till full sol. Gräv ett hål och sätt ner växten i marken. Fortsätt att vattna plantan utomhus under torrt väder. Fortsätt också att gödsla amaryllis en eller två gånger i månaden fram till juli. Ta in plantan inomhus i mitten av september. Växter som lämnas inomhus bör stå i ett soligt fönster.

För att blomma måste amaryllis-lökar utsättas för temperaturer på 50-55 grader Fahrenheit i minst 8-10 veckor. Detta kan åstadkommas genom att växten går i vila och sedan förvaras i en temperatur på 10-15 grader celsius. För att få plantan att gå i dvala, placera den på en sval, halvmörk plats i slutet av september och håll tillbaka vattnet. Klipp av bladverket när bladen blir bruna. Placera sedan den vilande lökens i en plats med en temperatur på 10-15 grader Celsius i minst 8 till 10 veckor.

När viloperioden är uppfylld startar du tillväxtcykeln på nytt genom att vattna lökarna och placera dem på en väl upplyst plats i rumstemperatur. Håll blomjorden fuktig, men inte våt, tills tillväxten tar fart. Det andra alternativet är att placera plantan i en välbelyst plats med 10-15 grader Celsius på hösten. Behåll amaryllisen som en grön växt från hösten till mitten av vintern. När det svala kriteriet är uppfyllt kan du flytta plantan till rumstemperatur.

Hur får man amaryllis att blomma till jul?

Genom att hålla amaryllisen i lite kallare än rumstemperatur – ca. 15 grader – kan amaryllisblomningen förskjutas. För att amaryllisen ska blomma till jul ställs den i rumstemperatur ett par veckor innan jul. På så vis får man amaryllisen att blomma lagom till jul.

När ska man sluta vattna amaryllis?

På sensommaren eller tidig höst bör du sluta vattna amaryllis och flytta lökarna i kruka till en sval, torr plats, avskild från starkt ljus. En källare eller ett garage är idealiskt. Bladen kommer gradvis att vissna och falla bort när växten går i vila.

Vad gör man med amaryllis efter blomning?

För att lökarna ska kunna blomma igen nästa säsong måste växten fylla på sina tömda näringsreserver. De bandliknande bladen tillverkar mat åt växten. Placera plantan i ett soligt fönster och vattna när jordytan är nästan torr. Gödsla varannan till var fjärde vecka med en utspädd gödningslösning.

Kan man klippa av amaryllis?

Ja, man kan klippa av amaryllisen. Genom att kapa stängeln 2-5 cm ovanför löken ger du amaryllisen en ny chans att växa ut och blomma på nytt.

Källa: ISU

Betygsätt den här sidan:
Kategori: Växtguider