Ampellilja Skötselguide

Ta reda på allt du vill veta om ampelliljans skötselråd

Ampellilja

En tidlös klassiker för det växtintreserade är verkligen Ampelliljan. Ampelliljan är lättskött, tålig och neutral till utséendet, vilket gör att ampelliljan passar in i princip överallt i hemmet. Ampelliljan kan man alltid räkna med, även under tuffa tider av bortglömd skötsel. Trivs ampelliljan riktigt bra kan den börja blomma, och ampelliljans skott är mycket enkla att avlägsna från moderplantan.

Det finns flera olika sorter av ampelliljor, men alla är de lika tåliga och har en luftrenande effekt i hemmet. De ogiftiga bladen gör att ampelliljan är en toppenbra växt för djurägare vars husdjur gärna smakar på växterna, och är dessutom härdiga ifall de skulle skadas.

Gronriket.se deltar i olika reklamprogram. Reklamprogram gör det möjligt för webbplatser att få provision från ditt köp genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till en webbplats – utan extra kostnad för dig. Våra recensioner och omdömen är inte köpta.

Skötsel

Är du ute efter en krukväxt som är lätt att sköta och dessutom överlever det mesta så har du hittat rätt. Ampelliljan är en yppterlig växt för nybörjare; även om ampelliljan har specifika skötselråd så kommer den inte att dö i första taget vid eventuella missförhållanden.

Den optimala platsen för en ampellilja är på ett ljust och varmt ställe med hög luftfuktighet. Ampelliljans jord bör hållas lätt fuktig, utan att vara blöt, och tillför gärna näring med jämna mellanrum. Var annat år bör ampelliljan omplanteras för att upprätthålla en god jordkvalitet.

Ljusbehov

För att trivas och kunna blomma behöver Ampelliljan minst 4-6 timmars ljus om dagen. Det rekommenderas att placera ampelliljan i öst- eller västfönster för att ampelliljan ska få alldeles lagom med ljus. Man bör däremot vara försiktig med att placera ampelliljan i ett fönster mot söder, för att undvika att ampelliljans blad bränns i den starka solen.

Risken med att placera ampelliljan i ett för mörkt läge är att ampelliljan då tenderar växa mycket långsammare, bli lång och ranglig och att ampelliljan då inte blommar särskilt bra. Däremot finns stora chanser att ampelliljan överlever detta under relativt lång tid.

Temperatur

Temperaturen som är optimal för ampelliljan ligger mellan 15-25 grader. Det är viktigt att inte utsätta ampelliljan för starka kontraster i temperatur, eftersom att snabba temperaturändringar kan chocka ampelliljan. Därför bör man packa in ampelliljan vid transporter i kallt väder, och inte placera ampelliljan nära ett fönster eller en dörr som ofta öppnas.

Luftfuktighet

Den optimala luftfuktigheten för ampelliljan är mellan 60-70%. Denna luftfuktigheten kan vara svår att uppnå i vanlig rumsmiljö. Ampelliljan kan därför göra sig till en riktigt bra växt att ha i badrummet, där luftfuktigheten generellt sett har en högre nivå.

Man kan även höja luftfuktigheten med hjälp av en luftfuktare (hitta din luftfuktare här), eller genom att sätta ampelliljan på ett fat eller en skål med lecakulor och lite vatten i botten. Man kan även spraya ampelliljan dagligen för att höja luftfuktigheten.

Vattning

Ampelliljans jord ska ha en jämn fuktighet utan att hållas för blöt. Blöt jord tenderar orsaka rotröta, vilket gör att ampelliljan riskerar att dö. En vanlig metod är att känna på jorden innan vattning; om de övre centimetrarna är torra är det dags att vattna ampelliljan.

Jag kan varmt rekommendera att införskaffa en jordfuktmätare. Denna kan alltså användas på alla dina växter och mäter fukthalten inuti jorden. Den låter dig veta exakt när det är dags att vattna dina växter.

Näring

Ge ampelliljan vanlig krukväxtnäring med 4-6 veckors mellanrum under tillväxtperioden. Under vintern är det inte lika nödvändigt att ge ampelliljan näring, men man kan tillföra näring ca. varannan månad ifall man vill.

Det kan vara lätt att övergöra ampelliljan, varför det är viktigt att följa instruktionerna på flaskan. Det är även viktigt att avvakta med att tillföra näring direkt efter omplantering. Ny jord innehåller näring som räcker för ca. 8 veckor framåt.

Jord

Jorden som ampelliljan trivs i är vanlig standardjord som passar för de flesta krukväxter. Jorden ska vara lätt, och lagom fuktbevarande. Jordkvalitén försämras ofta med tiden – jorden tenderar backas tät och/eller torka ut, vilket gör att rötterna inte får tillgång till syre och att fukten i jorden dunstar för fort. Därför rekommenderar jag att tillsätta perlite och vermikulit till jorden.

Perlit gör att jorden hålls fuktig och dränerar bort överblivet vatten som inte sugs upp i jorden. Vermiculit har egenskapen att hålla vatten, utan att göra jorden tung, blöt och tjock. Dessa två är riktigt bra jordförbättrare som jag personligen inte skulle vilja plantera utan.

Egenblandad jord bör bestå av torv, perlite, vermiculite och någon form av gödsel eller kompst. Man bör sikta på ett pH-värde på mellan 5,5 till 7,0.

Föröka Ampellilja

Ampelliljan kan förökas på flera olika sätt. Oftast väljer man att knipsa av de små skotten som växer ut på moderplantants stänglad. Klipp av skotten och plantera dom i vanlig jord i en liten behållare som passar för skottets storlek. Håll jorden fuktig till skottet fått ordentligt med rötter. Jag rekommenderar även att sätta en plastpåse kring skottet för att hålla uppe luftfuktigheten och gynna tillväxt.

Man kan även föröka ampellilja genom rotdelning. Detta görs helst under vår eller sommar eftersom att dessa årstider är tillväxtperioder, vilket innebär att de nyplanterade plantorna har lättare att växa till sig och etablera sig i sin nya jord.

Klippa ned ampellilja

Vid beskärning av ampelliljan är det mycket viktigt att alltid använda sig av rena och skarpa redskap. På grund av risken för att sprida sjukdomar eller ohyra är det viktigt att alltid diska redskapen mellan växterna man använder dom på. Slöa redskap riskerar skada och/eller stressa ampelliljan.

Det finns flera olika sätt att klippa ned ampelliljan. Vissa väljer att inte göra det alls, medans andra vill hålla sin ampellilja lite tunnare och liten. Däremot rekommenderar jag att kontinuerligt klippa bort alla blad som är gula, döda, sjuka eller som drabbats av ohyra.

I övrigt kan man även klippa ned blad som man tycker är för långa; detta görs snyggast genom ett vinklat snitt som följer formen på bladet. Man kan även klippa bort blad som sticker upp direkt ur jorden.

Vissa växter blir buskigare av att klippas ned, men det är viktigt att veta att ampelliljan inte kommer att bli buskigare av att klippas ned.

Omplantera ampellilja

Ca. varannat år är det bra att omplantera ampelliljan, men ibland kan man behöva omplantera den oftare. Om jorden inte suger upp vatten och torkar mycket fort efter vattning, och/eller har packats hårt kring rötter och tenderar bli blöt och tung vid vattning är det viktigt att omplantera ampelliljan. Jordkvalitén blir sämre med tiden, vilket kan göra att ampelliljan inte trivs i sin jord.

Omplantera ampelliljan genom att frigöra jorden från krukan. Ta ett stadigt grepp nära jordklimpen och rucka försiktigt. Rensa sedan bort så mycket jord som möjligt ifrån ampelliljans rötter. Plantera sedan rötterna i vanlig krukväxtjord. Var noga med att trycka ned jord i eventuella luftfickor, då det är lätt hänt att av misstag plantera i för lite jord.

Vid omplantering är det ett bra tillfälle att undersöka ampelliljan ordentligt. Ta en titt på rötterna så att de är ljusa och spänstiga, då bruna och soggiga jord tyder på rotröta. Eventuella skador på blad kan innebära sjudom eller ohyra. Passa även på att rensa bort dåliga blad eller annat som inte gynnar plantan.

Sammanfattning

Kortfattat är ampelliljan en otroligt trevlig växt i de flesta fall – de kommer i flera olika former och färger och är alltid lättskötta då de klarar även tuffare förhållanden. Med lite eftertanke i skötseln kan ampelliljan både blomma och skjuta ut nya skott. Håll konstant fuktighet i jorden och en god luftfuktighet så kommer ampelliljan att vara nöjd. Genom att tillföra lagom med växtnäring och välja placering med omsorg kommer ampelliljan att växa sig stor och fin.

Betygsätt den här sidan:
Kategori: Växtguider