Hur du rotar palettbladssticklingar

Omvandla en planta till flera, helt utan att betala en krona!

Rota palettbladstickling

Den korta versionen: Kortfattat tar man sticklingar från palettblad genom att klippa av en bit stam precis över ett bladpar. Denna rotar du sedan i jord, vatten eller Root Riot. När rötterna är en eller ett bar centimeter långa ska dessa planteras i jord (vilket inte behöver göras ifall den redan är jordrotad). När du märker att din stickling slutat växa, vilket borde ta ett ganska bra tag, är det dags att plantera om den i en större kruka.

Alltså:

  1. Klipp av en bit stam precis över ett bladbar.
  2. Rota sticklingen i vatten, jord eller Root Riot.
  3. Ifall du rotat i vatten eller root riot, plantera sticklingen i jord när rötterna är någon centimeter eller längre.

Är man inte helt van vid att rota palettbladssticklingar kan det kännas lite kluvet. Utan riktig erfarenhet kan det vara lite svårt att veta vilken väg man ska gå. Här går jag igenom för- och nackdelarna med olika metoder, och vad man ska hålla utkik efter för att rotningen ska bli så lyckad som möjligt. Om du precis fått hem din första palettblad kan det vara bra att läsa igenom diverse behov och hur man sköter denna växt, kika in och läs mer om palettblad här!

Palettblad förarbete

För att rota en stickling av palettblad behöver den en stam. Ett fel som vissa gör ibland är att plocka ett blad och hoppas på att det ska rota sig; men det kommer det inte. Ta ett par centimeter av stammen; ju mindre stam desto svårare kan det vara att hålla sticklingen i vatten. Stammen ska helst vara kal på undre delen; det är bra att nypa bort de undre bladen för att bespara blomman energi till att bilda rötter och överleva.

När du precis har plockat din stickling så vill du låta den ligga ett tag, ungefär 15 minuter för att snittytan ska torka. Ifall man struntar i detta steget så är risken större att sticklingen börjar ruttna. Detta ser du genom att delar av blomman börjar bli mörkt och lite mjukt. Det är viktigt att vara snabb att klippa bort all röta; ta därför gärna en liten bit mer än nödvändigt för att vara på den säkra sidan. Låt sedan blomman torka lite extra denna gång och försök att rota igen.

Palettblad vattenrotning

Detta är min personliga go-to, eftersom man får bra uppsikt över hur sticklingen mår. Det går fortare att upptäcka eventuell utebliven rotväxt eller röta, vilket givetvis är bra eftersom man snabbare kan åtgärda detta och ökar chansen för att sticklingen ska överleva rotningen.

Det är enkelt att vattenrota; men det är extra viktigt att låta sticklingens snittyta torka ordentligt, för att motverka röta. Stoppa sedan en bit av stammen i vatten och låt den stå ljust i ett par veckor.

Kom ihåg att byta vatten med jämna mellanrum, en gång var tredje dag, förslagsvis. Då solen ligger på så finns risken för att alger, svamp eller bakterier börjar växa i vattnet, vilket skapar en dålig miljö för rötterna.

Ifall det inte har börjat dyka upp rötter efter två veckor så kan du testa att flytta den lite ljusare. Ifall stammen skulle börja bli mörk och mjuk så har den drabbats av röta och du måste omedelbart åtgärda detta för att ha en chans att rädda sticklingen.

Att vattenrota är en omdiskuterad metod. Många tror på myten att växten bildar vattenrötter, som sedan måste dö bort och bildas nya. I själva verket så anpassas rötterna från början till att leva i vatten, med så kallade sugrötter. Dessa kommer att ha det lite kämpigt när de ska anpassa sig efter att leva i jord eftersom de då måste utveckla nya rottrådar och stabilisera sig. I värsta fall så dör rötterna och försämrar miljön i jorden, men det sker uppskattningsvis ganska sällan.

Var noga med att hålla jorden fuktig i början då du planterar sticklingen för att de ska ha en chans att överleva. Efter ungefär en till två veckor bör sticklingen vara anpassad efter livet i jord.
palettblad

Jordrota palettblad

Många föredrar att jordrota av tidigare nämnd anledning. Rötterna utvecklas till att leva i jord redan från början; sticklingen behöver inte ”ta en omväg” i rotningsprocessen. Eftersom Rötterna tenderar att växa fram lite långsammare här så kan sticklingen bli ganska hängig innan rötterna har börjat utvecklas ordentligt.

Det är viktigt att hålla jorden fuktig, men inte för blöt under ett par veckor efter planteringen. Ett sätt att hålla hög luftfuktighet är att sätta en fryspåse över krukan och sticklingen, fram tills sticklingen ser lite stabilare ut. Var noga med att lufta påsen eller vända den ut och in dagligen för att det inte ska bli för blött och instängt.

palettblad

Rota palettblad i Root Riot

Det råder delade meningar om Root Riot – vissa är lyriska över hur enkelt och snabbt det går att få fram livskraftiga rötter, medan andra är mer skeptiska över nackdelarna och riskerna att plantera en planta som är rotad i root riot.

Vad är root riot?

Root riot är små kuber av finfördelad jord, sammanformade med ett växtbaserat lim. Dessa är dränkta i vitaminer, mineraler och Trichoderma (som är en bra form av svamp som skyddar plantan från skadliga svampangrepp, samt har en rotningsfrämjane effekt).

Root riot är nedbrytbart och kommer med tiden att brytas ned i jorden, men innan dess är det mycket svårt att komma åt rötterna som sitter i root riot, vilket inte är så bra ifall man skulle ha otur med rötterna och behöva komma åt dom.

Dessa fuktar man och stoppar frön eller sticklingar i, och med största sannolikhet kommer rötter att bildas väldigt fort i jämförelse med andra alternativ. När rötterna börjat växa ut ur root riot-kuben kan man börja plantera den i jord. När root riot börjar torka är det bara att fukta kuben i vatten, ifall man råkar blöta den för mycket är det bara att krama ur överskottet. Du kan med fördel även lägga den i ett minidrivhus eller en fryspåse för att bevara fukten.

rötter

Det är bra att tillföra lite undervärme till Root Riot, men håll noga uppsikt över fuktigheten eftersom de tenderar att torka ut. En riktlinje man kan gå efter är att det ska tränga fram lite fukt när man klämmer på ett hörn på kuben. Om kuben blir för blöt riskerar rötterna att ruttna.

FRÖN I ROOT RIOT

Vid behov kan man göra nya hål i root riot med ett spetsigt objekt. Detta är en fördel ifall man vill sätta flera frön i en kub. Man kan också lägga två frön på var sin sida i det redan befintliga hålet, bryt av lite root riot från ett eller flera hörn och lägg dom över fröna.

Källor:
Wexthuset

Betygsätt den här sidan:
Kategori: Information