Avokadoträd skötselguide

Ta del av allt du vill veta om avokadoträdets skötselråd.

avokadoträd-1

Det har blivit populärt att odla avokadoträd – de är vackra, växer så det knakar och generellt sett ett kul projekt att odla fram från en kärna ur en avokado man köpt i butik. Precis som alla andra växter behöver även avokadoträd rätt mängd med vatten, solljus och näring, och i denna artikeln får du lära dig allt om avokadoträdets behov.

Gronriket.se deltar i olika reklamprogram. Reklamprogram gör det möjligt för webbplatser att få provision från ditt köp genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till en webbplats – utan extra kostnad för dig. Våra recensioner och omdömen är inte köpta.

Om man vill börja odla avokado från kärna finns det en del saker man måste veta för att undvika röta eller andra otrevligheter. Du kan läsa mer om hur du odlar fram ett avokadoträd från kärnan i artikeln ”odla avokado”.

Avokadoträd skötsel

Om du är ute efter en relativt enkel växt som växer fort har du hittat rätt! Däremot kan avokadoträdet precis som många andra växter vara känsliga för missförhållanden, men med lite eftertanke och med hjälp av råden i denna artikel kommer ditt avokadoträd att spira.

Avokadoträdet placeras bäst på en ljus plats, med väldränerad, porös jord. Platsen ska även vara skyddad från drag. Vattna avokadoträdet när de översta centimetrarna av jorden har torkat upp och tillsätt näring med ca. 4-8 veckors mellanrum under sommarhalvåret. Beskär avokadoträdet under våren.

Ljusbehov

För att undvika att avokadoträdet blir tunnt och rangligt är det viktigt att tillföra rätt mängd ljus. Bristande ljustillgångar gör att växten sträcker sig efter ljuset istället för att fokusera på att bygga en hållbar stam. Samtidigt bör man undvika för starkt ljus eftersom att detta riskerar bränna avokadoträdets blad.

Det optimala läget fö en avokadoplanta är i ett öst- eller västfönster där den kan få gott om dagsljus, men undviker att få direkt solljus under de timmar som solen är som starkast. För att dra ned på ljusmängden kan man placera avokadoträdet en bit in i rummet.

Under vinterhalvåret när solen är svagare brukar jag rekommendera att placera avokadoplantan så ljust som möjligt, eller införskaffa en bra växtlampa som kan tillgodogöra plantans ljusbehov.

Temperatur

Generellt sett bör man alltid försöka hålla en jämnt temperatur för växter och inte utsätta dom drag eller hastiga temperaturförändringar. Om avokadoträdet ska exponeras för temperaturer under 15 grader bör man skydda den genom att packa in den i tidningspapper eller liknande. Detta är alltså en kortsiktig lösning och bör inte vara bestående förhållanden för växten.

Idealtemperaturen ligger på mellan 20-25 grader. Det viktigaste är att avokadoträdet inte placeras framför dragiga ventilationer eller dörrar eller fönster om ofta öppnas. Man kan säga att våran innertemperatur fungerar ypperligt, men man bör ha i åtanke att vi oftast har ett rätt torrt inomhusklimat.

Luftfuktighet

Även om luftfuktigheten i vårat inomhusklimat generellt sett duger att hålla växer i, så kan det vara bra att tänka på att den inte är idéalisk, då den oftast ligger mellan 40-60%. För att avokadoträdet ska trivas vill den ha en luftfuktighet på mellan 60-70%.

Det finns flera olika tillvägagånssätt för att höja luftfuktigheten. De billigare, men mer omständiga alternativen, involverar att spraya plantan dagligen med en vanlig sprayflaska eller placera plantan ovanpå ett fuktfat – dvs. ett fat med lecakulor och vatten i botten.

Med det sagt vill jag personligen slå ett slag för luftfuktaren, som kommer spara dig mycket tid och energi då den automatiskt fuktar dina växter. Detta har räddat mina växter då jag lätt glömmer att spraya och fylla på fuktfat som dunstar. Om du är intresserad av att införskaffa en luftfuktare kan du enkelt hitta den rätta luftfuktaren för dina önskemål här.

Vattning

Exakt hur ofta just du ska vattna ditt avokadoträd är svårt att säga – det varierar mellan olika storlekar, krukor, jordsammansättning och övriga förhållanden. För att skapa en rutin för just din avokadoplanta rekommenderar jag att kontrollera jorden dagligen under någon veckas tid.

Jorden kan kontrolleras genom att känna på jorden med ditt finger, peta ned en pinne i krukan för att se hur fuktig den är när den kommer upp, eller med hjälp av en jordfuktmätare. Personligen föredrar jag att använda mig av en jordfuktmätare, eftersom att den förs ned långt i jorden och ger exakt information om fuktigheten längre ned i jordklumpen.

Undvik till varje pris att övervattna avokadoträdet. Övervattning riskerar leda till rotröta, vilket riskerar ta död på din planta, om du inte lyckas upptäcka detta och rädda den i tid.

Näring

Avokadoträd som nyligen har omplanterats kommer inte behöva tillföras näring under de första 8 veckorna, eftersom att de flesta jordar innehåller godtyckling näring redan. En annan faktor som avgör ifall du bör avvakta med näringen är årstiden – avokadoträdet är inne i en viloperiod under vinterhalvåret, vilket innebär att den riskerar att brännas om man tillför näring under denna tid.

Mellan månaderna april och augusti/september kan man tillsätta näring regelbundet. Följ då instruktionerna på paketet. En näring som jag personligen använder mig av och är mycket nöjd med är denna från Formulex. Om du däremot använder långsamt frigörande gödsel kan näring tillföras mer sällan.

Om man inte tillför näring regelbundet under sommarhalvåret finns risken att avokadoträdet stannar i tillväxten.

Jord

Avokadoträdet vill ha jord som är bäldränerad och porös, men även fuktbevarande för att inte torka upp för fort. Man bör tänka på att rötterna kan kvävas ifall jorden packas för hårt, vilket gör att plantan riskerar stanna i tillväxt.

För att öka dräneringen i jorden kan man tillföra lecakulor, sand eller perlite i jorden. Var däremot noga med att inte tillföra för mycket utav detta, då för mycket dränering gör att jorden får svårt att suga åt sig vatten. Detta gör att avokadoträdet riskerar torka ut. För att bevara fukten i jorden kan man tillsätta vermiculit, sphagnummossa eller orkidébark.

Generellt sett brukar de flesta jordblandningar för vanliga krukväxter fungera bra för avokadoträdet. Personligen använder jag mig av blomjord, denna är okomplicerad och har ett pH-värde som håller för de flesta inomhusväxter. Om man vill höja pH-värdet en aning(eftersom att denna jords pH-värde ligger på ca. 5,5-6,5 och avokadoträd föredrar ett pH-värde på mellan 6-7) kan man tillföra lite extra sand till jorden, men detta är inte nödvändigt detta fall.

Beskära

Vad många inte tänker på är att avokadoträd bör beskäras för att de ska få så goda förutsättningar som möjligt. Genom rätt beskärning underlättar man för avokadoträdets tillväxt; trädet tillåts växa en tjockare stam och bygga en hälsosam krona, medans man även begränsar storleken efter vad man själv önskar. Risken för sjukdomar, bakterietillväxt och svamp minskar också då man upprätthåller en luftig krona.

Det är mycket viktigt att använda sig av rena och skarpa verktyg när man jobbar med växter. Verktyg som förs mellan växter har potentialen att bli några utomordentliga smittspridare.

Beskär avokadoträdet genom att kapa av det ovanför bladpar på önskad höjd. Där bladparet sitter kommer sedan två stycken nya grenar att växa ut, och genom att fortsätta beskära ovaför de nya bladparen kan man buska till trädkronan ordentligt genom denna form av förgrening.

Avokadoplantor som redan har en godtycklig krona mår bra av att bli beskurna på grenar som riktar sig rätt uppåt eller där två grenar växer i kors. Detta kommer att hålla kronan luftig och ge luftcirkulation, vilket motverkar sjukdomar och svampangrepp.

beskär avokadoträd-1
Beskär avokadoträdet ovanför bladparen där en förgrening kommer att växa ut.

Omplantera

En bra rutin är att omplantera alla sina växter årligen. Genom att byta jord, och om nödvändigt även kruka, varje vår får du bra översikt över rotsystemet för dina växter; man får återkommande möjlighet att undersöka ifall krukan är tillräckligt rymlig, samt att den gamla jorden är fri från ohyra och att rötterna inte drabbats av rotröta, i vilket fall rötterna är bruna och soggiga. Dessutom får växten kontinuerligt ny, fräsch och kvalitativ jord.

Anledningen till varför det rekommenderas att omplantera avokadoträdet på våren är för att våren gränsar till tillväxtperioden. Då solen börjar komma tillbaka börjar avokadoträdet att växa på sig; detta gör att rötterna kommer ha enklare att etablera sig och växa till sig i den nya krukan.

Om rötterna går ända ut till krukans väggar, och du kan se dom genom dräneringshålen i botten är det dags att sätta plantan i en större kruka. Omplantera avokadoträdet genom att ta ett stadigt grepp långt ned på stammen och försiktigt rucka på jordklumpen samtidigt som du klämmer på krukan för att få jord och rötter att släppa.

Skaka och pilla loss gammal jord från rotsystemet för att förse rötterna med så mycket ny jord som möjligt. Rötterna ska vid detta laget vara ljusa och ha en viss struktur. Mörka, soggiga och blöta rötter har drabbats av rotröta och måste tas bort omedelbart. Det är viktigt att få bort all röta, och ytterligar en bit av hälsosama rötter, för att bli av med rötan.

Den nya krukan förses med lagom mycket jord för att avokadoträdet ska hamna på en bra nivå. Sätt avokadoträdets rötter ovanpå den nya jorden och fyll på ytterligare med jord runt kanterna av rotsystemet. För att få in jord kring rötterna man man tillsätta lite jord åt gången och röra runt med fingrarna i och runt rötterna; detta tar bort eventuella luftfickor. Fortsätt tills krukan är fylld med ny och fräsch jord.

Vattna till sist jorden för att omedelbart uppmuntra rötterna till att etablera sig i den nya jorden.

avokadoträd omplantering-1
Omplantera avokadoplantan årligen för att kontrollera dess rötter och ge trädet ny, fräsch jord inför tillväxtperioden.
Betygsätt den här sidan:
Kategori: Information