5 Bästa Fuktmätare för Jord 2023

Hitta fuktmätaren som passar just dig och dina behov bäst, med hjälp av denna bäst i test-guide!

Bästa Fuktmätare för Jord

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Verktygsproffsen, Granngården, Amazon och Smarta Saker.

Turen till den lokala växtaffären har gett avkastning. Nu då? Kanske finns en lite lätt olustig känsla. En början på ovisshet, byggande av rutiner, trial and error. Förhoppningsvis går det bra denna gången också – det är inte direkt rutin att nykomna växter drunknar eller möter en torr död – eller?

Fuktmätaren har blivit ett måste för mig. Jag använder den varje vecka, flera gånger i veckan. Jag trodde aldrig att jag skulle behöva mäta fukt nästan dagligen, men idag skulle jag inte ens vilja klara mig utan den. Fuktighetsmätaren har hjälpt mig hålla liv i flertalet växter, och gjort att även de mest långsamt växande krukväxterna har börjat spotta ut massvis med nya blad!

Summa summarum? Växter som inte har optimala bevattningsrutiner, även om den inte dör eller mår dåligt, växer mycket långsammare. Det märks inte alltid förrän man ändrar sina vanor och med en fuktmätare kan du, utan att riskera över- eller undervattna, experimentera på ett säkert sätt genom att mäta fukt. Detta är helt enkelt en riktigt underskattad mackapär som jag anser att alla växtintresserade borde ha i sitt hem!

5 Bästa fuktmätarna för jord 2022

 1. Gardena smart sensorBäst i test
 2. KETOTEKs fuktmätareBästa prisvärda
 3. Nelson Gardens fuktmätareBilligast
 4. Fuktmätare med appEnkel användning
 5. Dooppas fuktmätarePrisvärd

Detaljerad lista av de bästa fuktmätarna för jord

1. Gardena Smart Sensor Recension – Bäst i Test

Bästa fuktmätare 2021: gardena

Vårat betyg:

Läs kundrecensioner här

 • Bäst i test
 • Effektiv
 • Perfekt inför semestern

Detta är ett måste för dig som oroar dig över hur rabatten eller grönsakslandet kommer att klara sommaren då du åker på semester. Gardena Smart Sensor är en del till Gardena bevattningsset, som håller koll på jorden åt dig genom att mäta en rad olika förhållanden i jorden. Detta är alltså en fuktmätare som behöver kompletteras med en Gardena Smart Gateway för att kunna få jordvärdena i gratisappen.

Kanske låter det lite omständigt? Visst kan det vara en del att installera, men det är helt okomplicerat och med ett komplett sprinklersystem behöver du aldrig gå och peta i jorden eller bedöma huruvida växterna ser lite hängiga ut. Hälften av arbetet har ju automatiserats! Efter någon knapp timmes fokus på installation är det sedan bara upp till dig att skörda de optimalt växande grönsakerna eller njuta av trädgårdens vackra sommarblommor. No worries!

Om du ändå oroar dig över att behöva installera Gardena Smart system kan du ta en titt på denna youtubefilm som går igenom hela processen.

Specifikationer:

 • Möjlighet att ansluta till en smartphone-app
 • Sköter vattningen automatiskt
 • Sparar vatten
 • Mäter fukten i jorden mellan 0-100%

Med gardena-appen slipper du dessutom oroa dig att någonting ska ha gått tokigt med bevattningssystemet då du är hemifrån. All oro kan stillas, bara genom att öppna telefonen. Appen är tydlig och lätt att använda. Alla delar av smartsystemet parkopplas till appen, vilket inte bara låter dig ta del av mätdatan från jorden utan låter dig även styra bevattningen direkt från solstolen, och även schemalägga bevattningen efter egna önskemål.

Produkterna känns kvalitativa i handen och är stilrena men ändå minimalistiska. Med Gardenas Irrigation control kan man installera upp till hela 6 stycken bevattningsområden med olika behov! Med detta system kan du alltså styra bevattningen av gräsmattan, rabatten, växthuset osv. Helt utan att behöva lyfta (mer än) ett finger.

Fördelar:

 • Stilren
 • Platt (stör inte robotgräsklipparen)
 • Komplett till helautomatisk bevattning

Nackdelar:

 • Behöver kompletteras med Smart Gateway
 • Dyr
 • Ej optimal att flytta på

Detta är alltså mer än bara en fuktmätare, eftersom det i det stora hela ingår ett helt system. Just därför kommer Gardenas fuktmätare högst upp på denna bäst-i-test-lista. Den är alltså mer än bara en fuktmätare, i det stora hela är den en del av någonting mycket större, och för många där ute kommer denna sortens system förbli en dröm.

Det är verkligen en nackdel att Gardenas fuktmätare bara går att använda om man har möjlighet att installera alla komponenter. Själva systemet är helt fantastiskt och har underlättat enormt när det kommer till min gräsmatta som gärna förblivit undervattnad innan jag fick hem Gardenas bevattningsset, och jag önskar verkligen att de hade en mindre, minimalistisk fuktmätare som skulle kunna komma till användning för alla växtfantaster.


2. KETOTEKs jordmätare Recension – Bästa prisvärda

Bästa fuktmätare 2021: Ketoteks jordmätare

Vårat betyg:

Läs kundrecensioner här

 • mäter 4 olika värden
 • Kan användas till flera olika
 • Digital

KETOTEKs fuktmätare är inte bara en fuktmätare, utan denna apparat mäter även solljus, pH-värde och jordens temperatur. Allt man kan önska sig i en enda mätare. Utan krångel med appar eller komplexa system kan du med denna fuktmätare ta reda på de exakta jordförhållandena i din rabatt, krukväxt eller pallkrage. Den är smidig att använda men ser heller inte alltför pjåkig ut. Apparaten ger ett gott intryck med kvalitativa material som känns robust i handen utan att vara tung.

De flesta växterna överlever såklart även utan helt optimala förhållanden gällande pH, men för maximal tillväxt och välmående kan jag verkligen rekommendera denna fuktmätare. Med denna kan du också kontrollera jordtemperaturen utomhus för att ta reda på exakt när du kan sätta ut dina tomatplantor eller utomhusblommor, och den ger verkligen möjligheten att upptäcka i tid ifall någon utav dina växter står för ljust eller för mörkt. Här har vi en möjlighet att ta reda på vad som är fel på den där sorgsna växten du försökt göra nöjd alldeles för länge nu!

Apparaten stängs av automatiskt efter fem minuter från inaktivitet, vilket är till stor fördel ifall man skulle råka glömma att stänga av den. Fuktmätare har ju en tendens att användas någon gång i veckan, varför det hade varit riktigt tråkigt att råka glömma den på. Efter 1,5 minut påslagen utan användning släcks bakgrundsljuset för att spara på batteriet. Dessutom ger den en indikation när batteriet börjar bli lågt. Med i paketet får man även en manual som är skriven på engelska.

Specifikationer:

 • Batteridriven
 • Paketets dimensioner: 35.1 x 8.5 x 4.4 cm
 • Paketets vikt: 150 Gram

Mätvärden:
Solljusets värde har 9 olika nivåer: LOW-, LOW, LOW +, NOR-, NOR, NOR +, HGH-, HGH, HGH +
Fuktvärdet anges i 5 nivåer: DRY +, DRY, NOR, WET, WET +
pH-värde anges i 12 nivåer: 4,0-9,0 (upplösning 0,1, värden under 7 anger en sur miljö, värden över 7 anger en basisk miljö. PH-värdet 7 är neutral.)
Jordtemperaturen anges mellan -9°C till 50°C (16°F – 122°F) (upplösning1°C/°F)

Fördelar:

 • Prisvärd
 • Genomtänkt
 • Mäter mer än bara fukt

Nackdelar:

 • Lite längre leveranstid
 • Manual på engelska

Denna fuktighetsmätare kommer på andra plats just på grund av att den har en 4-i-1-funktion. Denna fuktighetsmätare fick nämligen liv i min gamla Rhaphidophora Tetrasperma som stått och sett ledsen ut i månader nu. Det visade sig att den står alldeles för mörkt! Detta hade jag förmodligen inte upptäckt med en vanlig fuktighetsmätare.

Det finns inte mycket negativa aspekter på denna som jag anser vara avgörande. Den kostar förstås en liten slant mer, men den är väl värd priset. Manualen kom däremot enbart på engelska, vilket jag kan tänka mig skulle vara ett förhinder för vissa, samt att leveranstiden inte är lika on point som för de flesta andra onlinebutiker.

3. Fuktighetsmätare Nelson Garden Recension – Billigast

Bästa fuktmätare 2021: Nelson garden

Vårat betyg:

Läs kundrecensioner här

 • Simpel
 • Billig
 • Smidig

Denna fuktighetsmätare är optimal för dig som nöjer dig med att vara på den säkra sidan gällande manuell bevattning. Den är utformad för inomhusbruk (men fungerar förmodligen även utomhus) och bör inte lämnas kvar i krukan, varför den är smidig och lätt att förflytta mellan krukor. Därför är det heller inte ett jättestort problem att fuktighetsmätaren inte är särskilt estetiskt tilltalande. En lång mätsticka gör det även möjligt att mäta fukten i större krukor.

Den uppåtvinklade avläsaren gör det lätt för dig att läsa av fuktvärdet på en skala mellan 1-10. Detta är en underskattad design eftersom det blir riktigt jobbigt att behöva krypa och huka sig för att kunna se mätvärdet på fuktmätare som inte är vinklade till våran fördel.

Specifikationer:

 • Anger fukthalten på en skala mellan 1-10
 • Behöver inga batterier
 • För inomhusbruk

Stickan förs ner ungefär 3/4 i jorden, eftersom vätska tenderar att dunsta och göra jorden torrare mot jordytan. Med denna sticka kan man ta reda på fukten även där man själv inte skulle nå att känna efter. Detta är bra för att undvika misstolkning och riskera under- eller övervattna (och i värsta fall rotröta).

Själva mätarhuvudet känns lätt och plastig i handen och är inte riktigt vad en hade önskat rent designermässigt. I den bästa av världar kunde plasten kännas mer kvantitativ, men själva mätaren fungerar i övrigt som den bör och gör det den ska.

Fördelar:

 • Bra pris
 • Lätt att använda
 • Smidig för flera olika områden

Nackdelar:

 • Inte estetiskt tilltalande
 • Anger inte fukthalten i procent.

Nelson gardens fuktighetsmätare kommer på tredje plats för sitt toppenpris och för att det är ett välkänt märke för oss växtälskare – det känns ganska tryggt att köpa denna, med andra ord!

Nackdelarna med Nelson gardens fuktighetsmätare är att den är väldigt basic. Det finns flera andra fuktmätare där ute som har långt flera finesser än denna enkla pryl, samt att jag hade personligen varit nöjdare ifall den inte hade sån kantig och tråkig design.


4. Fuktmätare med app – Enkel användning

fuktmätare med app

Vårat betyg:

 • Används med mobilapp
 • Flera funktioner
 • Lyxig

Denna fuktmätare utmärker sig från de andra, då den med sin tillhörande app anger även temperatur, näringsinnehåll i jorden och har en ljussensor. Med hjälp av denna hi-tech fuktmätare får du veta allt du kan behöva för att ge din växt den optimala skötseln!

Denna fuktighetsmätare lämnas i jorden långsiktigt och går på batteri för att leverera all dess form av data till din mobilapp, och kostar därför lite mer än våra traditionella fuktighetsmätarna. Den går att köpa i en- eller trepack för att underlätta för de med lite fler växter där hemma.

Specifikationer:

 • 50 x 50 x 100 mm storlek.
 • För inomhusbruk.
 • Batteridriven.

Fördelar:

 • Mycket simpel att använda med en app.
 • Bra pris för funktion.
 • Snygg design.

Nackdelar:

 • Dyrare variant.
 • Kan enbart användas åt en växt åt gången.

Det tydligt positiva med denna fuktmätare är att den är extremt smidig och praktisk. Det går verkligen att argumentera för att den är värd sitt pris tack vare den höga funktionaliteten. Det finns en klar fördel med att alltid kunna kontrollera jordkvalitén utan att behöva flytta fuktmätaren mellan krukorna.

Nackdelen är att denna fuktmätare kan bli dyr om man vill använda den till flera krukväxter, i jämförelse med våra klassiska, vanliga fuktmätare som är utformade att användas till flera växter efter varandra.


5. Dooppa fuktmätare Recension – Prisvärd

Bästa fuktmätare 2021: Dooppa jordtestare

Vårat betyg:

Läs kundrecensioner här

 • 3-i-1
 • Färgkodat lässystem
 • Mekanisk

Här har vi en jordtestare som, även denna, kan mäta mer än bara fuktighet i jorden. Den kan även läsa av solljuset och pH-värdet i jorden. Den är liten och nätt, men känns lite billig och plastig i jämförelse med de flesta andra. Den är ämnad åt både inomhus- och utomhusbruk och är av sådant användningsområde att den undanstoppas då värdena inte läses av. Det mekaniska systemet har en liten pekare som visar resultatet av mätningen, och en liten knapp dras till vilket värde du vill mäta. Själva indikatorn svarar snabbt och gör det den ska.

Den gröna, droppformade apparaten är liten och smidig att flytta på. Formen på apparaten är greppvänlig och passar lätt i handen.

Specifikationer:

 • Mekanisk mätare
 • Ljuskänslighet: 0-2000LUX
 • pH-sensor täcker värden mellan 3,5-8.
 • Fuktsensorn anger fukten på en skala från 1-10

Dessvärre är inte avläsningsapparaten vinklad uppåt, vilket hade varit att föredra hos en mätare som denna, vilket problematiserar avläsningen. Det är tråkigt att behöva huka eller böja sig då man läser av värdena.

Fördelar:

 • Billig
 • Mäter även pH-balans och solljus
 • Krävs inga batterier

Nackdelar:

 • Mycket liten text
 • Inte vinklad uppåt
 • längre leveranstid än de flesta andra

Köpguide för den bästa fuktmätaren för jord 2022

Fuktighetsmätare till jord finns till för att underlätta dina botaniska rutiner och säkra och optimera växters välmående. Hur väljer man rätt, vad ska man tänka på och vad vill man undvika?

Vi har satt ihop en lista för att du lättare ska kunna bestämma vilken fuktmätare som kommer att passa bäst för just dig. Det finns nämligen många olika faktorer man kan fundera över när man köper en fuktmätare för jord.

4 Saker att tänka på när du köper den bästa fuktmätaren 2022

1. Prisklass

Fundera på hur mycket du är redo att lägga på en fuktmätare. Fuktmätare kan variera prismässigt mellan ca. 100 kr till runt 1000 kr. Kanske har du en stor gård om du vill kunna hålla koll på, eller så har du ett par krukväxter du bara vill hålla liv i. Fuktighetsmätare för jord går att variera mycket i prisklass.

2. Vad behöver du?

Som vi lagt märke till redan kan mer avancerade fuktmätare även mäta pH, solljus och temperatur i jorden. Är du intresserad av allt detta? Kan du tänka dig att ge dig på att reglera pH-värden? Har du en gård var du vill plantera ut växter på våren kan det verkligen vara bra med en fuktmätare som även fungerar som jordtermometer.

3. Ska fuktmätaren användas till fler än en kruka?

Det finns fuktmätare som ska sitta kvar i en och samma jord och signalera till dig när det är dags att vattna, och fuktighetsmätare som stoppas ner i jorden under ett par sekunder för att sedan flyttas vidare och mäta nästa jord. Fundera över vad du föredrar. Har man mycket krukväxter och en gård med rabatter och/eller grönsaksland kan det verkligen vara till stor fördel att välja en som är till för att flyttas på.

4. Hur beroende kommer du att vara av din fuktmätare?

Är växter en riktigt stor del av din vardag – kanske avgörande för ditt levebröd – rekommenderas att du köper en riktigt bra fuktighetsmätare med hög kvalité. Dessa brukar kosta en slant extra, men blir en billig försäkring. Hobbyodlare på hemmaplan kanske nöjer sig med en lite billigare fuktighetsmätare (men som förmodligen ändå kommer att fungera ypperligt).

Fördelar med att ha fuktmätare till jord

Jag har nämnt ett par personliga exempel genom denna artikel på hur dessa fuktmätare har hjälpt mig vartefter jag testat dom. Fuktmätare till jord är oslagbara för oss som älskar våra växter och vill att de ska frodas. Man märker inte alltid att en växt är undervattnad – den kan se ut att må prima, men ändå växa väldigt långsamt jämfört med vad den egentligen är kapabel till. Genom att mäta fukt löses detta och låter dig veta exakt när det är dags att vattna dina växter, och du behöver verkligen inte oroa dig för röta eller uttorkning.

För ett halvår sedan fick jag hem en efterlängtad Rhaphidophora tetrasperma (även kallad minimonstera). Det sägs att de växer som ogräs och blir riktigt snygga klätterväxter. Glad och nöjd längtade jag efter att få se den skjuta ut skott efter skott. Veckorna gick, men det hände inte så mycket. Snart började den till och med sloka.

Efter mycket kämpande tog jag tjuren vid hornen och inspekterade blad och stam, utan några fynd av ohyra. När jag kom ner till rötterna blev det tydligt. Omfattande rotröta hade spridit sig, och i mitten av krukan fanns en tjock, tät, genomfuktig klump av jord som jag inte hade märkt från jordytan. Övervattning var ett faktum. Jag lyckades rädda minimonsteran från rotröta (vilket du kan läsa mer om här), men det krävdes att en stor del av rötterna fick avlägsnas. Detta hade lätt kunnat undvikas om jag hade gjort valet att införskaffa en fuktmätare innan katastrofen. Efter detta har det blivit ett måste att få mäta fukt i jorden innan vattning.

Minimonsteran överlevde, hur som helst, men sedan dess har den fortfarande inte skjutit ut några nya skott, fram tills nu, då jag bestämde mig för att testa ett par olika fuktmätare just inför denna artikel. Två veckor efter att jag börjat mäta och reglera bevattning, men också solljustillgångar (då har jag främst använt KETOTEKs fuktmätare) kom det första nya bladet. Det har gått månader sedan denna krukväxt flyttade hem till mig, och äntligen har jag en rutin som fungerar! Överlycklig!

Vanliga frågor om fuktmätare för jord

Hur mäta fuktighet i jord?

Fuktigheten i jorden mäts genom att sticka ned en fuktmätare ca. 3/4 ned i krukan. Fuktmätaren anger då ett värde som talar om för dig hur fuktig jorden är på nivåer där man inte når att känna med fingrarna.

Hur fungerar en fuktighetsmätare?

Fuktmätare för jord sticks ned i jorden. Fuktmätaren mäter sedan fukten i jorden, vilket sedan anges i procent eller på en skala mellan 1-10. Fuktmätare talar om för dig om det är dags att vattna och kan användas utomhus och inomhus.

Var kan man köpa fuktmätare?

Fuktmätare kan du köpa online eller i en växt- eller trädgårdsbutik.

Vilken fuktmätare ska man köpa?

Det är rekommenderat att köpa en som duger för just ditt behov. Läs om vad som passar dig i våran köpguide. Är du intresserad av att optimera växtens levnadsförhållanden rekommenderas en fuktmätare som även kan mäta pH-värde, solljus och temperatur i jorden.

Vilken fuktmätare är bäst?

Den bästa fuktmätaren är en till ett rimligt pris och som uppfyller dina behov och önskemål. Det finns många olika fuktmätare och med olika finesser.

3.9/5 - (7 votes)
Kategori: Recensioner