Begonia

Skapa den optimala miljön för en välmående Begonia.

Begonia

Begonia kommer i en hel uppsjö av variationer, och därför kan man säga att det finns en Begonia för alla. Vissa sorter får blommor, andra är mer grönväxter. Det finns Begonior som är färgglada, mönstrade, stora, små, glittriga och matta, och som mår bäst inomhus eller utomhus. För att få din Begonia att frodas är det viktigt att ta hand om den på rätt sätt.

Att tänka på är att de flesta begonior har samma skötselråd, men det kan ändå variera en aning mellan de olika arterna. Av den anledningen kan det vara bra att ta reda på exakt vilken begonia man har hemma för att kunna optimera skötseln av den individuella Begoniaplantan.

Gronriket.se deltar i olika reklamprogram. Reklamprogram gör det möjligt för webbplatser att få provision från ditt köp genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till en webbplats – utan extra kostnad för dig. Våra recensioner och omdömen är inte köpta.

Begonia Skötsel

Begonian kan vara klurig att hålla nöjd eftersom att det är en relativt känslig växt. Det är lätt att chocka Begonian om den utsätts för snabba temperaturändringar eller andra miljöer som är för extrema för Begonian.

Man vill se till att Begonian har en jämn levnadsmiljö för att den inte ska chockas. Låt inte jorden torka upp mellan vattningarna och ställ Begonian i indirekt solljus och tillsätt svagare dos näring med jämna mellanrum.

Begonia Ljus

Begonian vill stå ljust, men inte i direkt sol. Begonior som står i söderläge bör skuggas eller få filtrerat ljus för att bladen inte ska brännas. Begonian är således inte en växt som skulle trivas av att stå långt in i ett rum om den inte kompletteras med en bra växtbelysning.

Begonia Temperatur

Begonian trivs mer än väl i vanlig rumstemperatur. Vissa sorter mår bäst av att få komma ut på sommaren efter att de acklimatiserats till utomhusmiljön. Undvik att placera Begonian där drag kan förekomma, så som i fönster eller ytterdörrar som öppnas, nära ventilationer eller element eller annat som kan innebära plötsliga temperaturförändringar.

Begonia Luftfuktighet

Begonian föredrar en luftfuktighet på ca. 50%, vilket är i överkanten på den generella inomhusmiljön. För att höja luftfuktigheten kan Begonian ställas på ett fat med lecakulor som fylls upp med vatten. Vattnet kommer att höja luftfuktigheten, men det är viktigt att vattnet inte når upp till Begonians kruka, eftersom Begonian då kommer att stå med blöt jord och riskera få rotröta.

Begonia Vattning

Begonian är känslig, och vill därför ha en relativt konstant jordmiljö för att bibehålla hälsosamma rötter. Om jorden är blöt för länge finns risk för rotröta, men om jorden torkar upp riskerar växten att torka upp och dö. För att veta när det är dags att vattna Begonian kan man stoppa ett finger i jorden – när de översta centimetrarna av jorden är torr är det dags att vattna. Med det sagt vill jag slå ett slag för att skaffa en ordentlig fuktmätare. Med en fuktmätare kan man vara säker på att varken över- eller undervattna Begonian, och den kan givetvis också vara till stor hjälp med resten av husets växter.

Begonia Näring

Man vill vara försiktig med näringsgivorna till Begonia. Tillsätt svag dos krukväxtnäring till Begonian med två till fyra veckors mellanrum under tillväxtperioder från vår till höst. Under vintern är det bäst att låta bli att tillföra näring till Begonian, eftersom att den inte kan omsätta den extra näringen då den får mindre ljustillgångar.

Begonia Jord

Till Begonia kan man använda vanlig jord för krukväxter, men eftersom att de vill ha ganska luftig och dränerande jord kan perlite vara bra att tillföra. Jord som inte har perlite eller annan form av dränering tenderar att packas och göra miljön sämre för rötterna. Däremot är det bra att vara försiktig med tillförseln av perlite eftersom att det också riskerar dränera för bra och innebära jord som torkar upp riktigt fort. En lagom mängt perlite är till stor fördel för Begonians jord. Man kan även tillföra lite vermikulit i jorden som hjälper till att hålla jorden fuktig.

Föröka Begonia

Det bästa sättet att föröka Begonian är genom rotdelning. För att kunna dela Begonian behöver den vara tillräckligt stor för att kunna förökas. Begonian förökas då genom att rötterna tillsammans med jorden plockas ur krukan och delas till flera plantor. De olika plantorna planteras sedan som vanligt i var sin kruka.

Vanliga frågor om Begonia

Hur sköta en Begonia?

Begonian ställs ljust men inte i direkt sol. Vattna Begonian vartefter den övre delen av jorden torkat upp. Tillsätt svag näring med två till fyra veckors mellanrum från vår till höst.

Hur länge håller en Begonia?

Begonian håller så länge som man förser den med rätt levnadsförhållanden. Blommande begonior blommar i upp till tre månader, därefter kan det vara svårt att få den att blomma igen. Därför väljer många tyvärr att kassera sin Begonia efter blomning.

Kan man övervintra Begonia?

Begonian kan övervintras genom att klippa ned stjälkarna och förvara lökarna mörkt och frostfritt.

3/5 - (2 votes)
Kategori: Växtguider