Benjaminfikus

Ge din Benjaminfikus de bästa förutsättningarna att frodas med Grönrikets skötselguide!

Benjaminficus

Benjaminfikus är ett mycket populärt och elegant träd som pryder många hem. Det är en populär krukväxt och växer naturligt i tropiska och subtropiska regioner, vilket kräver en viss anpassning för att lyckas hålla Benjaminfikus nöjd i det torra inomhusklimatet.

Gronriket.se deltar i olika reklamprogram. Reklamprogram gör det möjligt för webbplatser att få provision från ditt köp genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till en webbplats – utan extra kostnad för dig. Våra recensioner och omdömen är inte köpta.

Benjaminfikus Skötsel

Benjaminfikus trivs bäst i starkt, indirekt solljus. Vattna så att jorden hålls jämnt fuktig och låt inte Benjaminfikusen torka ut eller stå för blött. De optimala temperaturerna för Benjaminfikus är mellan 18-30 grader Celsius och spraya växten dagligen, alternativt ställ Benjaminfikus nära en luftfuktare.

Benjaminfikus Ljusbehov

I det naturliga växer Benjaminfikus i halvskugga, men i våra svenska hem når vi inte riktigt upp till samma ljuskvalitét. Var därför noga med att placera Benjaminfikusen i mycket av starkt, indirekt solljus. Det är viktigt att Benjaminfikusen skyddas mot starkare direkt solljus eftersom att bladen lätt bränns.

Benjaminfikus Temperatur

Det allra bästa vore att kunna ge Benjaminfikusen sänkt temperatur på natten, och lite högre temperatur på dagen. Optimal nattemperatur för Benjaminfikus är mellan 18-20 grader, men det är oftast svårt att kunna manipulera miljön på det viset och Benjaminfikusen kommer inte ta skada om man inte kan sänka temperaturen till natten.

I övrigt bör man hålla Benjaminfikusen på konstanta temperaturer mellan 18-30 grader Celsius. Undvik att placera Benjaminfikus nära fläktar eller element eftersom Benjaminfikus inte vill stå dragigt, och heller inte vill ha snabbt förändrad temperatur.

Benjaminfikus Luftfuktighet

Som nämnt så lever Benjaminfikus naturligt i områden där luftfuktigheten är hög. Höj luftfuktigheten kring Benjaminfikusen genom att spraya den dagligen eller ställa krukan på ett fat med ett lager lecakulor med lite vatten i botten.

Det bästa alternativet är dock att införskaffa en ordentlig luftfuktare. På det viset behöver man inte komma ihåg att fukta manuellt, och växten riskerar inte att bli bortglömd.

Benjaminfikus vattning

För att Benjaminfikus ska må bra är det viktigt att man har koll på fuktigheten i jorden. Benjaminfikusen vill varken torka upp eller vara för blöt. Jorden ska vara jämnt, lätt fuktig, och då är det viktigt att ofta känna på jorden. Stoppa ned ett finger i jorden för att kontrollera fukten, eller skaffa en bra fuktmätare för jord.

Personligen kan jag varmt rekommendera att investera i en fuktmätare, eftersom att den talar om ganska exakt när det börjar bli dags att vattna växten. Det är svårt att komma upp i den kvalitén genom att känna själv. Av egen erfarenhet brukar växterna må mycket och växa snabbare bättre när de vattnas vid rätt tillfällen.

Benjaminfikus Näring

Det är viktigt att ge Benjaminfikus rikligt med näring under tillväxtperioden, som är under sommarhalvåret. Tillsätt växtnäring med två till fyra veckors mellanrum från mars till september, och ge näring med ca. två månaders mellanrum under resten av året.

Benjaminfikus Jord

Benjaminfikus har inga särskilt höga krav på sin jord. Använd vanlig blomjord av god kvalié, och tillsätt gärna perlite för god dränering. Utan dränering tenderar jorden att bli tung och hålla inne överblivet vatten för länge, vilket kan riskera orsaka rotröta, eller i helhet göra det svårt för rötterna att frodas.

Föröka Benjaminfikus

Det bästa sättet att föröka Benjaminfikus är genom sticklingar. Knipsa av en längre bit av en gren eller stam med tillväxtpunkter och plantera denna i en liten behållare med porös jord, det vill säga med blomjord innehållande perlite. Sätt därefter en fryspåse över sticklingen och behållaren, förslut den gärna om det går. Efter ett par veckor bör rötter ha börjat utvecklas och sticklingen kan planteras om till en större behållare.

Att ta sticklingar på Benjaminfikus gör man bäst på våren, då sticklingen har goda ljusförutsättningar att utvecklas ordentligt,

Omplantera Benjaminfikus

Benjaminfikusen kan växa mycket fort i rätt förhållanden. Därför kan det vara bra att plantera om den ofta. Rötterna växer såklart också, och när rötterna börjar etableras så pass att de sticker ur dräneringshålen ur krukan är det ett tecken på att Benjaminfikusen behöver omplanteras.

Det är en bra rutin att plantera om sina växter på våren, då solen börjar komma tillbaka och växterna har goda förutsättningar att utveckla rötter och växa på sig. Välj en kruka med dräneringshål för att undvika rotröta, och använd vanlig blomjord med perlite för dräneringsmöjligheter.

Vanliga frågor om Benjaminfikus

Hur sköta om en Benjaminfikus?

Vattna Benjaminfikus med jämna mellanrum och låt den stå i ett fönster med starkt, indirekt solljus. Tillsätt näring med 2-4 månaders mellanrum under sommarhalvåret.

Hur giftig är Benjaminfikus?

Benjaminfikus är lätt giftig och bör inte konsumeras. Om ett husdjur fått i sig Benjaminfikus bör veterinär tillkallas för säkerhets skull. Benjaminfikus smakar generellt sett illa och därför är risken liten att en människa väljer att äta av Benjaminfikus, men rådfråga sjuksköterska eller läkare ifall en människa råkat äta Benjaminfikus.

Hur hårt kan man beskära Benjaminfikus?

Man bör vara försiktig med att beskära sin Benjaminfikus eftersom att den blöder vid beskäring, och i värsta fall kan blöda ihjäl. Beskär Benjaminfikus lite åt gången för säkerhets skull.

Kan Benjaminfikus stå ute?

Benjaminfikus kan stå ute på sommaren, men acklimatisera den långsamt för utomhusmiljön. Undvik placera Benjaminfikus i direkt, stark sol.

5/5 - (1 vote)
Kategori: Växtguider