Birkin Växt

Ge din Birkin Växt de optimala förhållandena för välmående genom att följa Grönrikets Skötselguide!

Birkin Växt

En av de många arterna som tillhör Philodendronsläktet är den vackra Philodendron Birkin, en lättskött grönväxt med lite större blad som inger volym. Växten är mörkgrön i grunden men har även vita partier som lätt fångar ögat.

Gronriket.se deltar i olika reklamprogram. Reklamprogram gör det möjligt för webbplatser att få provision från ditt köp genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till en webbplats – utan extra kostnad för dig. Våra recensioner och omdömen är inte köpta.

Birkin Skötsel

Birkin trivs i starkt, indirekt solljus och i temperaturer mellan 15-30 grader Celsius. Luftfuktigheten för Birkin bör vara mellan 40-70%. Vattna när den övre delen av jorden har torkat ut, och plantera Birkin i väldränerad jord. Tillsätt krukväxtnäring med två till fyra veckors mellanrum under sommarhalvåret.

Birkin Ljusbehov

Var noga med att inte placera Birkin i för stark sol, eftersom att bladen då kan brännas. Birkin placerad i söderläge bör placeras en bit in i rummet eller bakom någon form av ljusfilter för att den ska klara ljuset. Birkin tycker om starkt ljus, men det får inte vara för starkt eller direkt, därför kan det vara bra att försöka hitta en plats i öst- väst eller norrläge för Birkin.

Birkin Temperatur

Temperaturen bör vara jämn för att Birkin ska trivas – undvik drag eller andra former av temperaturförändringar, så som nära ett element eller luftkonditionering. Håll temperaturen på mellan 15-30 grader för att hålla Birkin nöjd.

Birkin Luftfuktighet

Det är bra att hålla relativt hög luftfuktighet kring sin Brikin, men det är inget måste. Rumstemperaturen i våra svenska hem ligger ofta på kring 50%, vilket passar Birkin bra, men om man ändå känner för att boosta Birkin lite extra kan man använda ett par olika metoder för att höja luftfuktigheten.

Man kan tillföra luftfuktighet enkelt manuellt genom att spraya bladen dagligen, eller ställa krukan på ett fat med lecakulor och vatten i botten. Detta höjer luftfuktigheten något men kräver förstås att man kommer ihåg att fylla på med vatten.

Det jag personligen varmt kan rekommendera är att införskaffa en luftfuktare att ställa nära sina krukväxter. Med ett automatiserat system behöver man inte tänka särskilt mycket på att behöva fukta manuellt, mer än att man behöver fylla på en behållare med jämna melanrum. Enkelt och smidigt.

Personligen använder jag mig av denna luftfuktare och är mycket nöjd med den. Den rymmer upp till två liter vatten och har även en aroma-svamp ifall man känner för att tillsätta väldoftande olja.

Birkin Vattning

För att bladen på Birkin ska hållas spänstiga och fräscha är det viktigt att inte låta jorden torka upp för mycket. Det ska finnas viss fuktighet kvar i den nedre delen av jorden innan det är dags att vattna igen. För att säkerställa om det är dags att vattna finns några knep man kan ta till.

Lyft på krukan och lär dig ungefär hur den känns då jorden är nyvattnad respektive har torkat upp lite. Det är smidigt att bara kunna plocka upp växten och därmed kunna avgöra om Birkin behöver mer vatten. Man kan även stoppa ned ett finger i jorden för att känna av ifall den övre delen av jorden har torkat upp.

Metoden som gjort underverk för mina växter är att införskaffa en ordentlig jordfuktmätare. Det kan vara svårt att avgöra när det är dags att vattna sina växter. Veckorna efter att jag personligen investerade i en jordfuktmätare kom tydliga tecken på nöjda, välmående växter. Således kan det vara väldigt svårt att veta exakt när det är dags att vattna utan en ordentlig jordfuktmätare.

Birkin Näring

Birkin är i en viloperiod under vinterhalvåret, och därför bör man inte tillsätta någon näring under denna tid. Börja tillsätta halv dos krukväxtnäring (jag använder mig av denna) med ca. 2-4 veckors mellanrum under vår- och sommarmånaderna. Den ljusare delen av året tar på krafterna hos våra krukväxter, och för att de ska kunna växa och må bra är det därför viktigt att tillsätta näring under denna period.

Birkin Jord

Några större krav på jorden har inte Birkin, mer än att den ska vara till för vanliga krukväxter, och att den är väldränerad för att rötterna inte ska drabbas av rotröta. Genom att tillsätta perlite i jorden säkerställer man att överblivet vatten tillåts rinna undan. En stor fördel däremot är ifall man kan förse den med särskild jord ämnad för aroider.

Aroidjord kan man blanda själv med ett par enkla ingredienser:

Föröka Birkin

Det enklaste sättet att föröka Birkin är genom att ta en stamstickling. Stamsticklingen klipps av direkt från stammen, och för att den ska kunna växa till sig måste det finnas en tillväxtpunkt, en nod, på stamsticklingen. Sticklingen ska även ha lite längd för att du enkelt ska kunna rota den nedre delen. Efter att sticklingen klippts bör man lägga den för att torka under en tid, för att undvika röta. Låt den ligga i luften fram tills snittytan torkat upp.

Vattenrota Birkin

Vattenrota Birkin genom att placera sticklingen i vatten. Till detta ändamålet kan man använda sig av ett shotglas eller liknande. Det tar upp till 6-8 veckor för rötter att växa fram och få lite längd. Efter att rötter har utvecklats lite planteras sticklingen i en kruka av passande storlek. Man kan använda samma jord som för en fullvuxen, stor Birkin.

Jordrota Birkin

Man kan även jordrota sin Birkin genom att plantera sticklingen direkt i fuktad jord utan att vattenrota innan. Det är då mycket viktigt att jorden hålls fuktig konstant tills rötter vuxit fram. Detta kan underlättas genom att använda sig av en form av miniväxhus. Antingen kan man införskaffa ett minidrivhus, eller så kan man placera en vanlig fryspåse över sticklingen och krukan.

Var noga med att jorden inte är genomblöt, utan bara fuktig hela tiden. Om jorden är för blöt för länge kommer sticklingen att ruttna eller få andra åkommor och risken är mycket stor att den dör.

Omplantera Birkin

Ungefär en gång om året är en bra tumregel för att omplantera sin Birkin. Håll koll så att Birkin inte får rotsnurr, eftersom att rötterna vill ha relativt gott om utrymme hela tiden. Man kan även tänka på att det är dags att omplantera ifall Birkins rötter börjar växa ut ur dräneringshålen på innerkrukan.

Vid omplantering bör du bara gå upp enstaka storlek åt gången, eftersom att det kan vara svårt att låta Birkin etableras ifall nya krukan är för stor. Det är också mycket viktigt att krukan som Birkin planteras i alltid har dräneringshål, just för att överblivet vatten ska kunna rinna undan och undvika rotröta.

Om du vid omplantering upptäcker att din Birkin har fått mörka rötter, eventuellt även att rötterna är mjuka och soggiga, har den med största sannolikhet drabbats av rotröta. Läs mer om rotröta här.

5/5 - (1 vote)
Kategori: Växtguider