Blåstjärna

Skapa en egen blomsteräng av blåa vårblommor i din trädgård

blåstjärna

Ryska Blåstjärnan är en vildväxande, vacker liten vårblomma som gärna sprider sig vitt och brett och är svår att missa. Blomman hör till hyacintsläktet och är lätt att odla i Sverige då den trivs i de flesta trädgårdar och ängsmarker och lätt sprids av sig själv. Blomman är blå och bjällerformad med långa, tunna blad som sträcker sig uppåt från basen. Ett vanligt råd är att samplantera Blåstjärnan tillsammans med andra vårblommor som skapar en tydlig kontrast och gör att de framhäver varandra. Blåstjärnan blommar under från mars till maj månad och blir en utomordentligt vacker utsmyckning till trädgården under våren.

Gronriket.se deltar i olika reklamprogram. Reklamprogram gör det möjligt för webbplatser att få provision från ditt köp genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till en webbplats – utan extra kostnad för dig. Våra recensioner och omdömen är inte köpta.

Blåstjärna Skötsel

Som kanske nämnt så sköter Blåstjärnan sig själv relativt bra så länge man planterar den rätt. Det finns vissa åtgärder man kan göra till en början för att gynna Blåstjärnan i längden, men efterhand när löken etablerat sig är de snart självständiga små blommor som inte behöver särskilt mycket skötsel. En plats med strategiskt planterade Blåstjärnor tenderar att fullkomligt bada i färg efter en tid, tack vare den goda förmågan att fortplanta sig.

Blåstjärna Ljusbehov

Blåstjärnans ljusbehov är inte särskilt svåra att ta hänsyn till. De trivs huvudsakligen i soligt till halvskuggigt läge, men eftersom att Blåstjärnan blommar tidigt på våren kan den även planteras i skuggiga lägen, så som under träd eller buskar, eftersom att Blåstjärnan högst sannolikt kommer ha blommat ut innan löven vuxit ut ordentligt. Man behöver heller inte oroa sig för att blommorna och bladen ska brännas eftersom att solen generellt sett inte är särskilt stark under Blåstjärnans tillväxtsäsong.

Blåstjärna Temperatur

Blåstjärnan härstammar från kallare breddgrader, vilket har gjort dom mycket köldtåliga. Med det sagt tål de det svenska utomhusklimatet med råge, och frodas till och med i lägre temperaturer. Man har till och med hittat naturligt växande blåstjärna kring den norra polcirkeln.

Blåstjärna Vattning

Den första tiden efter utplantering bör lökarna hållas fuktiga, men ungefär en månad innan första frosten ska man ha vattnat Blåstjärnan för sista gången och lökarna klarar sig därefter själv utan extra tillsyn. Det kan dock även vara bra att hålla jorden fuktig under en period även efter att lökarna har förflyttats från tidigare odlingsplats för att hjälpa rötterna att etablera sig i den nya jorden.

Blåstjärna Näring

Blåstjärnan sköter i princip sig själv, men det finns ändå åtgärder som gör det lättare för Blåstjärnan att frodas och föröka sig. Vid utplantering eller till våran kan det vara bra att tillsätta gödsel som är anpassad för lökväxter eller benmjöl, men i längden behöver inte mer näring tillsättas.

Blåstjärna Jord

Blåstjärnan kräver ingen särskild jord, utöver att jorden som den växer i ska vara väldränerad. Utan tillräcklig dränering tenderar Blåstjärnans lökar att ruttna. God dränering finns ofta i marken naturligt, men om Blåstjärnan ämnas planteras i kruka är det viktigt att krukan har dräneringshål i botten, samt att man tillsätter lite perlite eller lecakulor till jorden.

Plantera Blåstjärna

Blåstjärnor är ganska små till omfånget, och därför vill man oftast plantera ut flera lökar för att få en större helhet. Lökarna planteras med ett mellanrum på ca. 5 centimeter, 20-30 centimeter ned under jorden. Blåstjärnans lökar är rundade i botten och spetsiga i toppen, och vid plantering ska den spetsiga delen peka uppåt. Om man skulle råka plantera lökarna fel brukar de snabbt kunna räta ut sig.

Oftast brukar Blåstjärnans lökar säljas med flera stycken i ett paket, och vid plantering av flera lökar samtidigt är det oftast smidigast att gräva upp en större yta och plantera alla lökar samtidigt, istället för att gräva ett litet hål för varje lök. Blommorna bör låtas blomma i minst 6 veckor innan nedklippning för att lökarna ska hinna samla och lagra tillräckligt med energi inför viloperioden och nästa blomningssäsong.

Om du skulle önska flytta på lökarna plockas de upp i en större jordkockla för att bevara rötterna. Detta görs enklast på våren då man kan se var lökarna befinner sig, men rent skötselmässigt rekommenderas man flytta lökarna på hösten. Personligen har jag valt att peta ned blompinnar långt i jorden så de sticker upp ett par centimeter intill där blommorna vuxit och avvakta till hösten inför förflyttning.

Betygsätt den här sidan:
Kategori: Växtguider