Ultimat guide till Bokashi

Lär dig allt som är värt att veta om bokashi!

bokashi hink

Bokashi är en revolutionerande metod för hållbar avfallshantering och jordförbättring som har blivit mycket populär de senaste åren. Därför har jag skrivit ihop en omfattande guide för att utforska vad bokashi är, hur det fungerar och vilka fördelar det har på både miljö och trädgårdsodlare. Genom kombinationen mellan traditionella fermenteringsmetoder och modern vetenskap har bokashi blivit en fantastisk lösning för att omvandla organiskt avfall till näringsrik kompost.

Vad är bokashi?

Bokashi är en komposteringsmetod för att omvandla organiskt hushållsavfall till näring för dina växter. Genom att sätta avfallet i en syrefri miljö och tillföra rätt mikroorganismer genereras en snabb fermenteringsprocess som omvandlar avfallet till kompost.

Detta tar mycket lite plats och kan med fördel göras hemma i ditt egna kök, på balkongen eller i trädgården. Bokashin sker i en särskilt utformad hink med en tappkran och en falsk botten som är smidig för ändamålet och kan köpas enligt önskad storlek.

Varför ska jag använda mig av bokashi?

1. Skapar näringsrik kompost

  Bokashi-fermenteringen producerar en kompost som är rik på näring och mikroorganismer. När du gräver ned bokashin i trädgården eller blandar den med din befintliga kompost, tillför du värdefulla näringsämnen till jorden. Detta förbättrar jordstrukturen och främjar hälsosam växttillväxt.

  2. Det är miljövänligt

  Det är miljövänligt att använda sig av bokashi. Genom fermenteringsprocessen binds kolet som annars skulle avlägsnas som koldioxid, vilket dessutom kommer vara till stor nytta för växterna. Utöver detta sparar vi på resurserna som annars skulle gå åt till att ta hand om avfallet.

  När organiskt avfall bryts ner i syrefria förhållanden, som i bokashi-processen, minskar produktionen av metan. Metan är en stark växthusgas som bidrar till klimatförändringar. Genom att använda bokashi istället för att skicka matavfall till avfallsstationer bidrar du till att minska metanutsläppen och bekämpa klimatförändringarna.

  3. Minskar kökavfall och avfallshantering

  Bokashi tillåter dig att återanvända och återvinna organiskt avfall från ditt kök istället för att skicka det till soptippen. Genom att fermentera avfallet och omvandla det till näringsrik kompost kan du minska din totala avfallsmängd och bidra till en mer hållbar avfallshantering.

  4. Enkelt och bekvämt

  Bokashi är en enkel och bekväm metod för att göra kompost. Du behöver inte vända eller vända på högar, och processen kräver minimalt med arbete. Bokashi kan utföras i små utrymmen som köket eller balkongen, vilket gör det till ett perfekt alternativ för stadsbor eller de med begränsat utrymme.

  5. Minskar lukt och skadedjur

  Bokashi-fermenteringen skapar en syrefri miljö, vilket minskar risken för dålig lukt och skadedjur. Den sura miljön i bokashihinken avskräcker oönskade insekter och minskar risken för ruttet avfall. Detta gör bokashi till ett attraktivt alternativ för dem som bor i lägenheter eller områden där skadedjur kan vara ett problem.

  6. Snabbare komposteringsprocess

  Jämfört med traditionell kompostering är bokashi en snabbare process. Fermenteringen tar vanligtvis bara några veckor, jämfört med månader eller till och med år för traditionell kompostering. Detta innebär att du snabbt kan använda den färdiga komposten i din trädgård och dra nytta av dess näringsämnen.

  7. Bevarar näringsämnen och mikroorganismer

  Bokashi-behandlingen behåller fler näringsämnen och gynnsamma mikroorganismer jämfört med traditionell kompostering. Genom att fermentera avfallet istället för att bryta ner det genom nedbrytning behålls näringsämnen som kväve, fosfor och kalium i komposten i en lättillgänglig form för växter att absorbera.

  8. Användbar i alla årstider

  Bokashi kan användas året runt, oavsett väderförhållanden. Eftersom det inte kräver värme eller syre för att fermentera kan du fortsätta med bokashi även under vintermånaderna när traditionell kompostering kan vara svårare eller omöjlig.

  9. Mångsidig användning

  Bokashi kan användas i olika trädgårds- och odlingssammanhang. Du kan gräva ned bokashi direkt i trädgårdsbäddar, använda den som gödsel för krukväxter eller blanda den med jorden vid plantering. Det är också användbart för att förbättra jordkvaliteten i trädgårdar, grönsaksland och blomsterbäddar.

  10. Du får användbart lakvatten

  Om du använder en vanlig bokashihink med tappkran har du möjlighet att utvinna lakvatten. Bokashihinken bör tappas på lakvatten ett par gånger i veckan. Lakvatten är mycket potent och kan spädas som växtnäring till dina krukväxter.

  Hur fungerar bokashi?

  Specialiserad bokashiströ läggs i botten av bokashihinken, och varvas sedan med organiskt hushållsavfall. Bokashiströet innehåller mikroorganismer som genererar nedbrytning av hushållsavfallets proteiner, cellulosa, stärkelse och fett, och behöver en så syrefri miljö som möjligt för att kunna göra detta. Av den anledningen vill man även ha ett redskap att pressa avfallet med i hinken för att pressa ut så mycket luft som möjligt i avfallet.

  När hinken fyllts, eller du är nöjd med mängden innehåll, tar det sedan generellt sett ca. 14 dagar innan avfallet är redo att grävas ned i trädgården. Märk väl dock att avfallet inte har omvandlats till jord efter denna tiden, utan är fermenterat hushållsavfall som kommer omvandlas till jord efter att det lagts i trädgårdsjorden.

  Efter ytterligare två veckor har det fermenterade avfallet omvandlats till brukbar, energirik kompost. Man kan nu ta vara på komposten och tillföra den till blomrabatter eller odlingar. Det är viktigt att vänta tills processen är klar, eftersom att bokashin är mycket sur under den första tiden.

  Vad kan jag lägga i bokashin?

  I bokashin kan du lägga allt organiskt avfall. Det inkluderar överblivna råvaror från matlagningen, såsom grönsaks- och fruktavfall, skal från ägg, kaffefilter, växtdelar från buketter eller krukväxter, hushållspapper, kartonger, och mycket mer.

  Här är några exempel på vad du kan lägga i din bokashi:

  • Äggskal
  • Kaffefilter
  • Växtdelar
  • Hushållspapper
  • Räkskal
  • Fiskrens
  • Matrester
  • Kartong
  • Frön
  • Kaffesump
  • Bröd
  • Spannmålsprodukter
  • Skaldjur
  • Kött

  Det är viktigt att komma ihåg att du inte behöver vara orolig när du lägger avfall i bokashin, så länge det är nedbrytbart och du undviker att lägga i vätskor och flytande mjölkprodukter. Mikroorganismer kan ha svårt att bryta ned stora ben, så det är bäst att undvika dem.

  För att underlätta fermenteringsprocessen kan det vara fördelaktigt att klippa eller skära ned avfallet i mindre delar innan du lägger det i bokashin. Genom att göra detta blir det lättare för mikroorganismerna att sprida sig och bearbeta avfallet effektivt. Genom att öka ytan på avfallet blir det enklare för mikroorganismerna att komma åt och bryta ned materialet. Så om du till exempel har stora grönsaksrester kan du skära dem i mindre bitar innan du lägger dem i bokashin.

  Kom ihåg att bokashi är en fermenteringsprocess som använder sig av specifika mikroorganismer för att bryta ned organiskt material. Var därför noga med att lägga i lämpligt avfall i bokashin och ge mikroorganismerna rätt förhållanden.

  Hur börjar jag med bokashi?

  Det är enkelt att börja med bokashi, men det kan kosta lite att köpa in det man behöver. Börja med att fundera ut var du ska placera bokashihinken, innan du köper en som kommer passa hem hos dig.

  1. Skaffa ett bokashi-startkit.
  2. Packa upp startkitet och placera det någonstans där du enkelt kan öppna och stänga locket.
  3. Strö ut två matskedar bokashiströ i botten av bokashihinken.
  4. Varva en liter organiskt avfall med två matskedar bokashiströ i hinken tills den är full.
  5. Öppna inte hinken för ofta! Hinken öppnas max två gånger om dagen.
  6. Tappa ur lakvatten var tredje till femte dag.
  7. När hinken är full ställs den åt sidan i ca. 14 dagars tid för efterfermentering.
  8. Gräv ned bokashiinnehållet under ett minst tio centimeter tjockt lager jord.
  9. Efter två veckor är bokashin färdig att användas. Sprid ut den nu omvandlade jorden i grönsakslandet eller i rabatten.

  Vad behöver jag för att börja med bokashi?

  Många bokashihinkar kommer med ett startkit. I startkittet ska det ingå en bokashihink och bokashiströ, men med fördel kan de även innehålla ett redskap att pressa avfallet med, doseringsskopa, och andra händiga redskap. Ta en titt i Grönrikets bäst i test-artikel för att hitta den bokashihink som passar bäst för dig!

  Hur stor hink just du behöver varierar förstås med mängden organiskt hushållsavfall ni har. Generellt sett kan man räkna med att en 10 liters bokashihink kan räcka för ett mindre hushåll. Däremot finns det även bokashihinkar som rymmer upp till närmre 20 liter avfall.

  För att kunna fortsätta med att ta vara på avfallet även efter att en hink har fyllts upp rekommenderar man att införskaffa två bokashihinkar att varva med, medans den ena står på efterfermentering.

  bokashi kompost

  Luktar bokashi?

  Det ska inte lukta någonting om bokashi. Bokashin ska alltid förvaras i en lufttät hink för att skapa en syrefri miljö, och även för att eventuell lukt inte ska sprida sig. Om det luktar om din bokashi kan det bero på att den innehåller för mycket vätska, eller att du har använt dig av för lite bokashiströ.

  Bokashiströ gör att det organiska materialet spjälkas, snarare än att det förruttnar. Om bokashin börjar lukta finns alltså en chans att avfallet har börjat en förruttningsprocess. Du kan alltså förhindra detta genom att tillföra mer bokashiströ till hinken.

  För att unvika lukt i bokashin är det också viktigt att tappa ut lakvatten tillräckligt ofta. Man kan även placera tidningspapper eller äggkartong i botten för att kontrollera fuktmängden.

  Vanliga frågor

  Vad gör jag med min bokashi på vintern?

  Bokashi som har fått efterfermentera kan placeras utomhus på vintern. Bokashi tål att frysas, då mikroberna går i dvala i kylan och vaknar igen när bokashin har tinat. Rekommenderat är att förvara bokashi i hinkar med lock eller liknande skadedjurssäker behållare tills bokashin kan grävas ned i trädgården på våren.

  Drar bokashi till sig råttor?

  Bokashi brukar inte dra till sig råttor, eftersom att avfallet blir alldeles för surt för råttorna. Med det sagt kan det hända ändå, och därför är det rekommenderat att förvara bokashi i skadedjurssäkra behållare för att minska den eventuella risken. Vid nedgrävning av bokashi kan området täckas med kompostgaller.

  Man kan även kompostera bokashin i en sluten behållare med uppgrävd jord i.

  Vad bör man inte lägga i bokashi?

  Undvik att lägga sådant som är svårt att bryta ned; enbart organiskt avfall ska läggas i bokashin. Inget plast, till exempel, och undvik även stora benbitar. I övrigt ska man undvika att lägga flytande saker i bokashin.

  Kan man använda bokashi som möglat?

  En mindre mängd mögel på ovansidan i bokashin bör plockas bort ur innehållet. Bokashiinnehåll som drabbats av större angrepp av mögel som är grönt, blått eller svart bör kastas bort helt eller grävas ned på avsides plats. Lite vitt mögel i bokashin är ofarligt.

  Hur länge räcker 1 kg bokashiströ?

  En förpackning med 1 kg bokashiströ räcker generellt sett i två till tre månader för en mindre familj. Detta kan givetvis variera, beroende på vanor och vilken mängd avfall som familjen har.

  Kan bokashi locka till sig flugor?

  Det kan hända att man hittar fluglarver i bokashin. Detta är helt ofarligt, men även väldigt otrevligt. Vid detta läge kan man avbryta processen och gräva ned innehållet i bokashihinken på en avskild plats där det kan få fortsätta komposteras under lite längre tid.

  Betygsätt den här sidan:
  Kategori: Information