Bollkryss

Ta del av Bollkryssens skötselråd för att låta den blomma långt in på hösten.

Bollkryss

Särskilt till hösten brukar Bollkryssen, även kallad Bollkrysantemum, börja dyka upp i butikerna. De färgglada små blommorna går att mixa och matcha utmärkt efter de egna önskemålen och samplanteras gärna med andra växter i större blomsterarrangemang till trädgården.

I denna artikeln har vi sammanställt allt du vill veta om Bollkryss och hur du tar hand om Bollkryssen på bästa sätt. Med rätt skötsel kommer Bollkrysset att klara sig mer än väl i höstvädret och förgylla trädgården eller uteplatsen, och i rätt förhållanden även klara sig genom vintern för att återhämta sig till våren.

Gronriket.se deltar i olika reklamprogram. Reklamprogram gör det möjligt för webbplatser att få provision från ditt köp genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till en webbplats – utan extra kostnad för dig. Våra recensioner och omdömen är inte köpta.

Bollkryss Skötsel

Det är enkelt att ta hand om Bollkryss. Placera Bollkryss på ett halvskuggigt, svalt läge och håll jorden konstant lätt fuktig genom att vattna Bollkryssen en till två gånger i veckan. Plocka bort vissna blommor för att uppmuntra till nytillväxt.

Bollkryss Ljusbehov

Trots att Bollkryss är växter ämnade att ha utomhus trivs Bollkrysset främst i ett mer halvskuggigt läge. Däremot bör Bollkryss heller inte stå för mörkt, eftersom att en lagom mängd ljus är viktiga för att Bollkryssen ska blomma ordentligt. För starkt ljus kan orsaka att Bollkryssen torkar upp eller till och med bränns, medans för lite ljus kan göra att Bollkryssen stannar av i blomningen och/eller blir lång och ranglig då den försöker att sträcka sig efter ljuset.

Bollkryss Temperatur

De flesta växter föredrar att stå relativt varmt, men Bollkrysset är en riktig höstväxt som blommar från sensommar till senare höst med svalare temperaturer. Bollkryss är nämligen motståndskraftiga mot köldknäppar. De kallare temperaturerna bevarar dessutom blommorna och gör att de håller sig fina länge. Bollkryssen kan säljas i princip året om, men i regel brukar Bollkryssen köpas in under sensommaren då trädgårdens andra växter börjar gå in i vintervila eller dö ut.

Bollkryss Vattning

Bollkryss bör aldrig låtas torka upp, och i regel brukar man vattna Bollkryss 1-2 gånger i veckan för att jorden ska hållas fuktig. För att veta när det är dags att vattna är det bra att känna efter med fingret; jorden ska vara torr på ytan men lite fuktig ett par centimeter ned när Bollkrysset bör vattnas på nytt. Personligen kan jag rekommendera att införskaffa en jordfuktmätare för att kunna veta exakt när det är dags att vattna.

Bollkryss Näring

Vanligast är det att kassera Bollkrysset efter att den har blommat klart. De är i regel relativt billiga i inköp och är oftast inte mödan värda att övervintra och återuppliva till våren. Av den anledningen brukar det oftast inte behövas att tillsätta näring till Bollkrysset eftersom att näringen som finns i jorden från början oftast räcker för säsongen.

Om man däremot väljer att inte omplantera Bollkryss vid hemkomst kan man tillsätta en skvätt krukväxtnäring med ca. 4 veckors mellanrum.

Bollkryss Jord

I regel brukar man alltid omplantera alla nyinköpta växter i ny jord direkt vid hemkomst, men om man verkligen inte känner för det så kan man i princip hoppa över omplanteringssteget för Bollkryssen. Om man däremot väljer att omplantera Bollkrysset används vanlig blomjord till Bollkryss. Det kan vara till stor fördel att blanda jorden med dränerande material så som perlite eller lecakulor för att överblivet vatten lättare ska kunna rinna bort. Detta minskar risken för rotröta.

Betygsätt den här sidan:
Kategori: Växtguider