Caladium

Låt de färgsprakande skönheterna växa sig riktigt stora med hjälp av Grönrikets Skötselråd!

Caladium

Är det någonting som är värt att samla på (bortsett från palettblad) är det caladiumväxter! Dessa kan komma i flera olika unika färger och variationer. De härstammar från Sydamerika, är lätta att ta hand om och blir en riktig fröjd att vila ögonen på!

De första caladiumväxterna upptäcktes i Västra Brasilien år 1773 och kallades då för ”Caladium Bicolor”. Färgen på dessa var inte lika vacker som de vi har idag, de var enkelt sagt gröna med röda och vita prickar. Idag kan de variera extremt mycket i färg; från mörka till ljusa, rosa, orangea, gröna, tunna och genomskinliga eller tjocka och bastanta.

Caladium Skötsel

Placera Caladium i starkt, indirekt ljus och håll jorden fuktig. Ge Caladium näring med ca. 2-4 veckors mellanrum under sommarhalvåret och duscha bladen med jämna mellanrum. Klipp bort eventuella vissnande blad. Övervintra Caladiumknölarna mörkt och ovan jord i 18-23 grader. Plantera knölarna i februari-mars.

Caladium Jord

Caladiumväxter vill ha väldrenerad jord och mycket fukt. Det går bra att plantera växten i vanlig blomjord, men optimalt vore att blanda jorden med diverse andra ingredienser för att optimera funktionen.

Förslagsvis kan man blanda jorden med bland annat orkidébark, perlite och vermiculite eller mossa. Detta håller jorden luftig och fuktig och dränerar lätt bort överblivet vatten.

Det är viktigt att plantera i en kruka med dräneringshål för avrinningens skull. Annars är det väldigt lätt hänt att vattnet samlas i botten och växten drabbas av rotröta.

Caladium Temperatur och fuktighet

Den optimala temperaturen för caladiumväxterna ligger på runt 20 grader Celsius under dagen och ca. 15 grader Celsius på natten. De kan klara av temperaturer under detta, men tenderar att växa långsammare och inte bli lika stora, eller stanna av helt.

Luftfuktigheten kan bli lite svår att reglera. Caladium mår bäst i upp till 50% luftfuktighet, därför är det en bra idé att spraya den ett par gånger om dagen, ha en luftfuktare som står nära växten eller låta krukan stå på lecakulor i lite vatten. Observera att vattnet inte ska nå upp till krukan, då finns risk för övervattning.

Att hålla luftfuktigheten kan vara bra för att undvika att kanterna på bladen torkar ut och blir fula. Caladium härstammar från Sydamerika där luften är fuktigare, vilket gör att bladen lätt blir sköra i det svenska inomhusklimatet.

caladium

Caladium Ljusbehov

På grund av Caladiums tunna, ömtåliga blad är denna växt ganska känslig för stark sol. För mycket sol kan göra att bladen bränns. Om du väljer att ha din caladiumväxt utomhus rekommenderar jag att du sätter den på en skuggig plats i skydd från blåst.

Om växten står inomhus är den bästa platsen indirekt ljus eller halvskugga, helst i öst- eller västfönster för att begränsa de starkaste soltimmarna.

Det sägs att caladium som står i skugga tenderar att bli större, eftersom de behöver större blad och längre stjälk för att fånga mer sol. Det kan vara väl värt att ge det en chans för att få en riktigt fyllig planta.

Caladium Näring

Undvik näring under viloperioden på vinterhalvåret. Risken för att råka ge för mycket näring är stor och växten kommer sannolikt att börja dö.

Under sommarhalvåret tillsätts växtnäring ungefär en gång var annan till var fjärde vecka. Om du nyligen har omplanterat din caladium (vilket rekommenderas att du gör direkt när du får hem en ny ifrån växtaffären) kan du vänta ett par veckor med att ge den näring, eftersom näring ofta redan finns i jorden.

Föröka Caladium

Tyvärr går det inte att föröka caladium genom bladsticklingar. För att skapa en ny caladiumplanta behövs en knöl. Knölar kan man få tag på genom att låta moderplantan sprida nya knölar (vilket uppnås av tillräckligt god skötsel), eller så kan man skära loss en del av moderplantans knöl.

Knölen planteras sedan i vanlig krukväxtjord och placeras fuktigt och ljust. Det är rekommenderat att föröka Caladium under våren då tillväxten börjar ta fart. Under vinterhalvåret vilar Caladiumen och då är det särskilt svårt att etablera nya plantor.

Omplantera Caladium

Caladium växer på sig mycket under våren och växer tillbaka och dör under hösten. Det innebär att Caladiums knölar ställs mörkt och svalt under vintern och helst även plockas ur jorden, för att åter igen planteras på nytt till våren. Detta innebär att Caladium egentligen inte behöver planteras om, eftersom att Caladium per automatik får ny jord årligen.

Övervintra Caladium

Genom att övervintra Caladium under hösten och vintern ger man Caladium goda förutsättningar att överleva och växa sig hälsosam och stark under kommande sommarhalvår. Det är en enkel och nödvändig process för att följa växtens årscykel. Om Caladiums blad dör bort och växten fortsätter att vattnas finns stor risk för att växten dör till följd av röta.

När Caladiums blad börjar bli färglösa och hängiga bör knölarna, med eller utan jord, placeras torrt, mörkt och svalt fram till våren. Under mars eller april tas Caladium fram och ställs på en plats som är varm och har starkt, indirekt solljus. Bladen kommer då att inleda sin tillväxtfas igen.

Det är rekommenderat att plocka upp knölarna ur jorden för att kunna undersöka och upptäcka eventuell röta. Placera lökarna i tidningspapper, en liten pappåse, i lite grus eller annat material som hålls torrt. Om du har flera olika Caladiumsorter kan det vara bra att märka knölarnas behållare med namnet. Till våren planteras lökarna som vanligt i blomjord som hålls fuktig, och med tillgång till starkt, indirekt solljus.

Vanliga frågor om Caladium

Hur sköta Caladium?

Placera Caladium i starkt, indirekt solljus och håll jorden fuktig genom att vattna ungefär 1 gång i veckan. Håll luftfuktigheten kring Caladium hög och tillsätt näring med 2-4 veckors mellanrum under sommarhalvåret.

När väcka Caladium?

Caladium vaknar till våren, därför är det dags att plantera ned Caladiumknölen under månaderna februari eller mars.

Tips

  • Håll din caladium i krukor med neutrala färger för att framhäva bladens färger ytterligare.
  • Caladiums rötter gillar inte att stå trångt, därför är det bra att hålla koll på dom och vara snabb med att plantera om ifall de börjat fylla ut krukan ordentligt.
Betygsätt den här sidan:
Kategori: Växtguider