Calathea

Följ vår skötselguide och undvik krispiga, torra blad.

Calathea

Calathean är en spretig grönväxt med mycket volym och vackra blad som varierar beroende på Calathea-sorten. Dessvärre är det ett vanligt problem att Calathean blir missnöjd med det svenska inomhusklimatet, och det kan vara lite krångligt att hålla Calathea nöjd och spänstig. En välmående Calathea fyller ut sin plats väl tack vare det breda växtsättet – med långa bladstjälkar som växer i en riktning uppåt från en eller flera mittenstammar.

Gronriket.se deltar i olika reklamprogram. Reklamprogram gör det möjligt för webbplatser att få provision från ditt köp genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till en webbplats – utan extra kostnad för dig. Våra recensioner och omdömen är inte köpta.

Calathea Skötsel

Generellt sett är Calathean en utomordentlig växt att odla i ett växthus. Calathea tycker inte om kyla, utan frodas i klimatet som ett växthus kan erbjuda – en Calathea som står varmt och fuktigt är en nöjd Calathea. Givetvis är det inte ett måste att ha sin Calathea i ett växthus. Med lite extra omsorg kan man enkelt skapa en passande miljö även inomhus.

Calathea Ljusbehov

Calathean vill stå i indirekt solljus till halvskugga för att inte brännas på bladen. Calathean härstammar från tropisk regnskog och växer naturligt på marken i skuggan av skogens trädkronor. Calathean har därför anpassat sig efter ett liv i indirekt solljus eller halvskugga och om den placeras i för stark solljus kommer bladen dessvärre att brännas vid. Calathea vill heller dessvärre inte stå mörkt, vilket är lätt hänt ifall den står för långt in i ett rum. I det fallet vill jag varmt rekommendera att införskaffa någon form av växtbelysning.

Calathea Temperatur

Calathean vill ha jämna temperaturen. De optimala temperaturerna att hålla Calathean i är mellan 20-30 grader Celsius. Under 15 grader Celsius är för kallt för Calathean, och Calathean riskerar få köldskador. Att ställa Calathean dragigt kan innebära stora skador eller i värsta fall leda till att Calathean dör. Håll därför Calathean borta från fönster och ytterdörrar som ofta öppnas och från ventilationer. Undvik även att placera Calathean i varmluftsflöde eftersom att det oftast är mycket torr luft, vilket gör att bladen torkar ut.

Calathea Luftfuktighet

Calathea älskar hög luftuktighet, och det finns många sätt att tillgodose Calathean med detta! Den bästa platsen för en Calathea är i ett relativt ljust fönster i ett badrum, eftersom att duschar och kranar naturligt höjer luftfuktigheten. I övrigt kan man ställa Calathean i köket och/eller spraya den dagligen för att höja luftfuktigheten kring Calathean. Ännu ett effektivt sätt att höja luftfuktigheten kring Calathean är att ställa växten med kruka på ett fat med pimpsten/lecakulor och fylla botten av fatet med vatten. Vattnet får dock inte nå upp till krukans kant eftersom att det riskerar orsaka rotröta.

Man kan även införskaffa en luftfuktare att ställa kring krukväxten, eller till och med skaffa ett växthus eller terrarium att placera Calathean i.

Calathea Vattning

Det viktigaste att komma ihåg gällande vattningen av Calathea är att jorden inte får torka ut, och heller inte vara blöt. Om Calatheajorden är blöt för länge kommer Calathean att drabbas av rotröta, och om Calatheajorden torkar ut kommer bladen att bli torra och krispiga. Den bästa investeringen jag personligen gjort för mina växter, och då särskilt för att hålla en nöjd Calathea, är att införskaffa en fuktighetsmätare för jord som talar om för en när det är dags att vattna.

Det kan vara svårt att hålla en bra fuktbalans i jorden, och har man inte fuktmätare kan man även stoppa ett finger i jorden för att känna efter innan man vattnar.

Calathea Näring

Under de ljusare månaderna från vår till höst kan det vara bra att tillsätta halv dos näring till Calathean någon gång i månaden. Detta är en tillväxtperiod för Calathean och den behöver lite extra för att kunna växa till sig. När mörkret faller in en bit in på hösten och under vintern är det bäst att sluta tillsätta näring eftersom att det kan bli för mycket för Calathean, och rötterna kan brännas av överskottsnäringen.

Calathea Jord

Som nämnt så vill Calathean ha gott om fukt, så jord som kan bevara fukten väl är optimal för Calathean, även för att den inte ska behöva vattnas var och varannan dag. Jord som är för väldränerad kommer innebära att jorden torkar upp fort och det är inte särskilt bra för en fuktälskande krukväxt som Calathea.

Genom att tillsätta fukthållande material så som vermikulit håller jorden fukten länge utan att jorden är blöt. För att ytterligare undvika blöt jord kan man även tillsätta perlite som dränerar jorden och hjälper till att undvika rotröta. Det är även viktigt att alltid plantera Calathean i en kruka med hål i botten, och helst även ställa innerkrukan ovanpå ett lager med lecakulor så att överblivet vatten kan rinna undan.

Vanliga frågor om Calathea

Kan Calathea blomma?

Calathea kan blomma med små blommor av vit eller lila färg, men oftast köper man Calathea för deras vackra bladverk. Calatheas blommor är ofta diskreta och inte särskilt tilltalande.

Hur sköta Calathea?

Håll Calatheas jord jämnt fuktig men inte blöt och bibehåll en hög luftfuktighet kring Calathea. Calathea vill ha en lufttemperatur mellan 15-30 grader Celsius.

Hur vattnar man Calathea?

Vattna Calathea relativt ofta vartefter jorden förlorar fuktighet. Man kan vattna Calathea genom att hälla vatten över jorden eller genom att ställa Calathea på ett fat med vatten i ca. 30 minuter för att jorden ska få suga upp vatten genom dräneringshålen.

Är Calathea lättskött?

Calathea är relativt lättskött, men det krävs att man är noga med att vattna regelbundet för att Calathea ska må bra.

2.5/5 - (2 votes)
Kategori: Växtguider