Citronfikus

Ta del av hur du ger din Citronfikus den bästa skötseln!

Citronfikus

Den trevliga Citronfikusen har ett intressant utséende. I det naturliga habitatet kan en Citronfikus bli mycket stor, men i krukan hemma tenderar de att inte bli mycket längre än absolut max tre meter i rätt förhållanden. Med det sagt brukar många välja att göra sina Citronfikusar til Bonsaiträd – det vill säga att man manipulerar växtsättet till att se ut som ett fullvuxet träd, fast i miniatyrform. Det förefaller dessutom ganska naturligt att man ofta hittar Citronfikus i Bonsaiform, eftersom att Citronfikusen har asiatisk härstamning.

I denna artikel redogörs hur Citronfikus sköts på bästa sätt och detaljer kring omplantering och andra detaljer kring Citronfikusskötsel görs bäst.

Gronriket.se deltar i olika reklamprogram. Reklamprogram gör det möjligt för webbplatser att få provision från ditt köp genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till en webbplats – utan extra kostnad för dig. Våra recensioner och omdömen är inte köpta.

Citronfikus Skötsel

Placera Citronfikus i starkt, men indirekt ljus. Citronfikusen bör vattnas regelbundet till den grad att jorden hålls jämnt men lätt fuktig. Däremot klarar Citronfikus även viss torka. Tillsätt växtnäring med ca. 4 veckors mellanrum under sommarhalvåret. Omplantera Citronfikus när rötterna börjar växa ur krukan.

Citronfikus Ljusbehov

Citronfikus trivs bra i läge med starkt men indirekt solljus. På sommaren bör man vara noga med att Citronfikus inte står i söderläge ifall ljuset inte är filtrerat, eftersom att solen blir mycket stark under dagen. Citronfikusar som placeras i för stark sol tenderar att få brända blad.

Optimala ljusförhållandena för Citronfikus är i söder- öst- eller norrläge där Citronfikusen får ljus som är lagom starkt. Morgon- eller kvällssol är mer skonsamt mot Citronfikusen, vilket gör det till ypperliga lägen för Citronfikus.

Citronfikus Temperatur

Vanlig rumstemperatur är den bästa temperaturen för Citronfikus. Citronfikusen får inte exponeras för temperaturer under 15 grader under för lång tid, eftersom att Citronfikusar är köldkänsliga. Var noga med att inte låta Citronfikus utsättas för drag eller varmluft, eftersom att detta kan chocka Citronfikus. Undvik alltså även att placera Citronfikus nära element eller värmefläktar.

Citronfikus Luftfuktighet

Rumsmiljö tenderar att kuna vara lite för torr för Citronfikus. Därför kan man skapa bättre miljö för Citronfikusen genom att höja luftfuktigheten manuellt en aning. Detta kan göras på olika sätt; genom att spraya bladen, placera en behållare med vatten nära eller under Citronfikusen, eller införskaffa en luftfuktare. Denna länkade luftfuktare är den som används flitigt hemma hos mig och är en som jag varmt kan rekommendera.

Citronfikus Vattning

Hur fota Citronfikusen ska vattnas beror på de individuella förhållandena. Torr luft, starkare ljus och varmare årstid är faktorer som gör att Citronfikusen bör vattnas oftare. Innan vattning är det bra att kontrollera ifall jorden torkat upp. Detta kan göras genom att lyfta på krukan och känna på tyngden, genom att sticka ned ett finger i jorden eller genom att använda sig av en jordfuktmätare.

Under vintern är det särskilt viktigt att inte vattna Citronfikusen för mycket. Generellt sett trivs Citronfikus i fuktiga förhållanden, men då ljustillgångarna är begränsade krävs mindre fukt. Om Jorden är för fuktig för länge finns stor risk för att Citronfikusen drabbas av röta.

Personligen kan jag varmt rekommendera att skaffa en jordfuktmätare eftersom att den talar om exakt när det är dags att vattna växterna. Det går snabbt att kontrollera flera växter, och man behöver inte gissa sig till när det är dags att vattna. Detta ger de optimala förutsättningarna för snabb tillväxt och välmående plantor.

Citronfikus Näring

Näringstillförsel är inte livsviktigt för Citronfikusen, men det är klart fördelaktigt att tillsätta näring till Citronfikus under sommarhalvåret. Under sommaren är Citronfikusens tillväxtperiod, vilket innebär att den behöver näring för att kunna växa på sig. Med det sagt bör man även undvika att tillföra näring under vinterhalvåret eftersom att rötterna på Citronfikusen då kan brännas av för mycket näring.

Tillsätt således näring till Citronfikus med ca. 4 veckors mellanrum från slutet av mars fram till senast mitten av september. Efter att Citronfikusen omplanterats bör man avvakta med att tillföra näring i minst 4 veckor, och max 8 veckor, eftersom att de flesta jordar redan innehåller gott om näring.

Citronfikus Jord

Citronfikusen kräver ingen särskild jord. Vanlig krukväxtjord passar utmärkt för Citronfikus. Däremot är det viktigt att tillföra någon form av dräneringsmaterial till Citronfikusens jord. Detta görs genom att blanda in lite lecakulor eller perlite i jorden. Dessa komponenter låter vatten som blir över att rinna bort från jorden, och förhindrar därmed röta.

Om man däremot tillsätter för mycket dräneringsmaterial kommer jorden att torka upp mycket fort. Var därför noga med att inte tillsätta för mycket dränering till jorden, eftersom att Citronfikus har rötter som gillar lätt fuktighet.

Omplantera Citronfikus

Citronfikus bör omplanteras varje år, eller vartefter rötterna vuxit ur krukan. Vad som passar bäst får man välja själv. Personligen föredrar jag att omplantera årligen för att hålla ett öga på rötterna och således hur plantan mår. Om man väljer att endast omplantera efter rötternas behov bör man vara mer noga med att kontinuerligt tillföra näring från vår till höst.

Omplantera alltid Citronfikus i en kruka med dräneringshål i botten. Som nämnt så måste överblivet vatten få en chans att rinna bort för att rötterna inte ska ruttna. Använd vanlig krukväxtjord till Citronfikus, men tillför som nämnt dräneringsmaterial för att jorden inte ska bli tung och hålla kvar fukt för länge. Tung jord tenderar strypa rötterna på luft och göra det besvärligt för rötterna att växa som de ska.

Citronfikus sammanfattning

Som nämnt så kommer ofta Citronfikusen i bonsai-form, men de går även att låta Citronfikusen växa sig mycket stor. Hur man vill att ens egna Citronfikus ska se ut väljer man själv – många klipper ned sin Citronfikus efter eget tycke året om, medans andra trimmar sin Citronfikus ordentligt årligen. Eftersom att alla växter växer mot ljuskällan är det viktigt att komma ihåg att alltid snurra på Citronfikusen, för att få en jämn tillväxt.

Är du intresserad av att läsa en artikel som beskriver processen att utveckla plantor till Bonsaiträd – en mycket intressant hobby som många har. Visste du att i princip alla växter som har stam kan växas enligt ”bonsai-tekniken”? Kommentera gärna ifall detta är av intresse, så meddelar jag dig via mail när artikeln är klar och publicerad!

Oavsett hur man väljer att sin Citronfikus ska se ut är det alltid lika viktigt att anpassa miljön efter Citronfikusens behov. Hög luftfuktighet och jämn fuktighet i jorden är nyckelkomponenter för att ha en välmående planta.

4.5/5 - (2 votes)
Kategori: Växtguider