Odla Citronmeliss

Lär dig odla Citronmeliss för god skörd

Citronmeliss

En av våra mest underskattade kryddörter är Citronmeliss. Med sin goda doft är det ett trevligt tillskott till samlingen, och det finns en rad olika sätt att använda citronmeliss. I denna artikel ska vi gå igenom hur Citronmeliss odlas på bästa sätt och vad man kan göra med skörden. Citronmeliss är relaterad till mynta-familjen och är en flerårig växt som går att fortsätta odla på utan att behöva så eller köpa nya plantor, vilket förstås är en stor fördel om man tycker om att alltid ha färska kryddor.

När ska man så Citronmeliss?

Om du har växtbelysning kan du odla Citronmeliss året om, men om planen är att plantera ut Citronmeliss utomhus lagom till odlingssäsongen är det dags att börja förkultivera Citronmeliss i under perioden mars-april. Eftersom Citronmelissens frön gror på 10-20 dagar kan man även direktså Citronmeliss ända fram till Juni.

Hur sår man Citronmeliss?

Sprid ut Citronmelissens frön ovanpå såjorden. Fröna ska alltså inte planteras ned i jorden utan ligga uppepå den. Personligen brukar jag sprida Citronmelissfröna på jorden och dra försiktigt med fingrarna för att täcka dom med ett mycket tunnt lager jord. Detta är inte nödvändigt, men det har fungerat för mig och jag upplever att rötterna får en bättre chans att utvecklas tidigt.

Citronmeliss Skötsel

Håll Citronmeliss i ljust till halvskuggigt läge. Citronmeliss är riktiga soldyrkare, så om du undrar vad du ska plantera på en särskilt ljus del av din gård är Citronmeliss ett bra val. Som nämnt kan dessa odlas i princip överallt; På friland, i pallkrage, i liten kruka på bordet, osv. Ta väl hand om din Citronmeliss så kommer den kunna förse dig med färska örter under mycket lång tid!

Citronmeliss Vattning

Citronmelissen vill ha jämna vattningar. Försök att hålla jorden jämnt fuktig, men absolut inte för blöt. Om Citronmelissens jord är blöt för länge riskerar den att drabbas av rotröta. Om du har råkat vattna din Citronmeliss för mycket och du upptäcker att jorden är blöt dagen efter kan du ställa den på en handduk eller lite hushållspapper för att suga ut överblivet vatten.

Låt heller inte Citronmelissen torka ut mellan vattningarna. Den är mycket känslig för uttorkning, och blir lätt torr och krispig. På den positiva sitan kan även torkad Citronmeliss skördas och bevaras, men naturligtvis finns stora risker att den dör.

Citronmeliss Ljus

Citronmeliss älskar ljus, och vill gärna bada i det. Välj en mycket ljus plats åt din Citronmeliss för maximal skörd. Om du inte har tillgång till en ljus plats kan även en halvskuggig plats fungera bra. Ifall du vill odla Citronmeliss inomhus under vinterhalvåret bör du skaffa en ordentlig växtlampa för att den ska trivas.

Citronmeliss Jord

Citronmeliss trivs i de flesta jordar. Den optimala jorden är mullrik med god dränering och näring. En såjord av god kvalité funkar perfekt för att odla Citronmeliss.

Citronmeliss Näring

Rent generellt ska man undvika att tillsätta näring till Citronmelissen, näringen ska i detta fallet hämtas ur såjorden. Om man tillsätter näring finns risken för att Citronmelissens smak påverkas. Undantag finns för unga och svaga plantor som med fördel kan gödslas.

Citronmeliss beskärning

En tid in i högsommaren brukar Citronmelissen växa sig till ganska grova blad som har generellt sett sämre kvalitét. Genom att skära ned plantan riktigt ordentligt, ungefär till på mitten, får man bort dessa blad och nya, nättare och finare blad kommer börja växa ut igen.

När planteras Citronmeliss utomhus?

Citronmeliss kan planteras ut efter att nattfrosten har lagt sig, men det är viktigt att vänja Citronmelissen vid väderförhållandena. Börja med att ta ut Citronmelissen under mycket korta stunder, och förläng tiden successivt. Börja med att ta ut Citronmelissen under ett par minuter och upprepa med utökad tid för utomhusvistelse varje dag.

Vad kan jag göra med Citronmeliss?

Citronmeliss kan användas till väldigt många saker! I bakning, till soppor, till fisk eller sallader, i fruktsallad, bål, drinkar eller som ingrediens i en smoothie. Bara fantasin sätter gränser egentligen! Citronmeliss har även använts som medicinalväxt under mycket lång tid och har rykte att kunna underlätta vid depression och sömnlöshet, för att inte tala om att den ibland används i ritualer kopplade till naturreligioner.

Citronmelissolja

Citronmelissolja doftar gott och kan användas på många olika sätt: som luftfräschare till en doftspridare/luftfuktare, till egengjort sköljmedel, i ritualer, aromaterapi, osv. Även här är det bara fantasin som sätter gränser! Tillvägagångssättet är enkelt: Lägg ett stort knippe Citronmeliss i en burk med lock, fyll upp så att det täcker med valfri olja och låt stå mörkt och svalt i minst 4 veckor. Sila sedan ur Citronmelissen ur oljan och bevara den i valfri behållare. Du kan med fördel använda dig av en filterduk till detta. Genom att hacka Citronmelissen eller köra den i en matberedare innan användning blir oljan mer potent, men det är inget måste.

Citronmelisste

Citronmeliss sägs som sagt underlätta vid depression och sömnsvårigheter. Genom att hacka Citronmeliss och lägga i en tesil, eller genom att göra teet i en pressbryggare skapar du enkelt Citronmelisste. Ett tips är att tillsätta lite honung.

Citronmelisspesto

Ingredienser

  • Citronmeliss, stort knippe
  • Vitlök, 1-2 klyftor
  • Pinjenötter/mandel/solroskärnor, 1 dl.
  • riven hårdost, 100 g
  • Bladspenat eller grönkål, 1 paket
  • Salt, 1 tsk
  • Peppar (svart eller vit), 1 tsk
  • Olivolja, 1-2 dl

Ingredienserna hackas fint, mortlas eller körs i mixer eller matberedare och blandas ihop. Man kan även smaka av med andra kryddor efter eget tycke.

Observera att intag av stora mängder Citronmeliss kan orsaka diverse symtom, var därför restriktiv med hur mycket du äter på kort tid, samt intag inte Citronmeliss dagligen under mer än tre veckor. Citronmeliss är inte giftigt men överdriven konsumtion är inte bra. Det kan också vara bra att veta att Citronmeliss tenderar sänka blodsockernivån, men anses också vara hjärtstärkande.

Betygsätt den här sidan:
Kategori: Odla