Doftranka

Ge din Doftranka förutsättningarna att frodas med hjälp av dessa tydliga skötselråd.

Doftranka

Den omtyckta Doftrankan förekommer relativt ofta i vackra buketter eller andra blomserarrangemang. Beroende på Doftrankans ålder blommar den en till två gånger om året, men även utan blommor är de uppskattade som grönväxter då bladen har ett mycket vackert, läderartat utséende.

I denna artikel redovisas Doftrankans skötselråd för att du ska känna dig säker i hur du tar hand om din Doftranka. Med rätt skötsel kan din doftranka producera massvis av vackra blommor under våren, och med åldern kommer den även kunna producera blommor under hösten. Doftrankan kan med rätt skötsel även bli uppemot 4 meter lång!

Gronriket.se deltar i olika reklamprogram. Reklamprogram gör det möjligt för webbplatser att få provision från ditt köp genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till en webbplats – utan extra kostnad för dig. Våra recensioner och omdömen är inte köpta.

Doftranka Skötsel

Placera Doftrankan i svagt ljus till halvskuggigt läge. Låt aldrig Doftrankans jord torka upp för mycket mellan vattningarna och tillsätt svagare krukväxtnäring från vår till höst. Placera inte Doftrankan i för stark sol, och låt den aldrig exponeras för temperaturer under 15 grader.

Doftranka Ljusbehov

Det optimala ljuset att placera en Doftranka i är i svag sol eller lägen som är halvskuggiga. Mycket soliga lägen är inte att rekommendera eftersom att solen tenderar orsaka brännmärken på bladen. Om Doftrankan placeras i mycket mörka lägen kommer tillväxthastigheten att avta, och risken är stor att Doftrankan blir lång och gänglig med färre blad.

I fönster där solen är mycket stark är det en bra idé att filtrera ljuset med något. En tunn gardin eller insynsskydd fungerar ypperligt, men man kan även välja att flytta in växten några meter in i rummet. Om man däremot misstänker att Doftrankan får för lite solljus kan det vara bra att införskaffa en växtlampa. Eftersom att Doftrankan inte behöver jättemycket ljus kan den potentiellt dela växtlampa med en annan växt.

Doftranka Temperatur

Temperaturen kring Doftrankan behöver man inte tänka på särskilt mycket ifall Doftrankan står i rumstemperatur. Mella 18-26 grader är optimalt att hålla Doftrankan i, men om man vill kan man även här försöka skapa de optimala förhållandena.

Under de ljusare månaderna på året duger de rekommenderade 18-26 graderna ypperligt, men då hösten nalkas inleds viloperioden. Under de mörkaste vintermånaderna kan man, om man har möjlighet, sänka temperaturen ytterligare kring Doftrankan. I vintertid kan det vara optimalt att hålla Doftrankan i temperaturer som går som lägst till 15 grader Celsius.

Doftranka Luftfuktighet

Det kan vara bra att ha en något ökad luftfuktighet kring Doftrankan, men det är inget måste. För att öka luftfuktigheten kring Doftrankan sprayas bladen ett par gånger i veckan, eller så kan man sätta krukan ovanpå ett fat med några lager av lecakulor och hälla vatten i botten på fatet. Det jag personligen kan rekommendera är att införskaffa en bra luftfuktare.

Under vintern kan det vara särskilt viktigt att hålla förhöjd luftfuktighet. Kylan tenderar göra luften mycket torr, vilket påverkar luftkvalitén. Att tillgodose god luftkvalité är inte bara bra för Doftrankan utan kan även ha en god inverkan på såväl människor och djur som andra växter.

Doftranka Vattning

Som nämnt så bör man sträva efter att hålla en jämn fuktnivå i Doftrankans jord. Vattna Doftrankan vartefter de övre jordlagren torkar upp, och var noga med att inte vattna ifall jorden fortfarande känns fuktig på ytan. Det är bra att undersöka jorden innan man vattnar för att det inte ska råka bli för mycket.

Genom att känna efter med ett finger kan man lägga märke till ifall de övre centimetrarna av Doftrankans jord har torkat. Däremot är det en riktigt bra idé att införskaffa en jordfuktmätare. Jordfuktmätare är relativt billiga och gör det möjligt för dig att se exakt när plantan behöver vattnas. Personligen såg jag stor skillnad på mina växters mående då jag investerade i en jordfuktmätare, och det är någonting jag varmt kan rekommendera.

Under blomning är det extra viktigt att jorden inte torkar upp för mycket mellan vattningarna. De vackra blommorna behöver gott om fukt och näring för att Doftrankan ska orka ha kvar blommorna. Om näring eller vätska brister under blomningen finns stor risk att blommorna torkar ut och ramlar av.

Doftranka Näring

Under de varmare och ljusare månaderna på året är det bra att tillföra näring till Doftrankan. Späd gärna ut näringen lite mer än vad som rekommenderas på förpackningen och tillsätt den med ca. 4-6 veckors mellanrum från april till september. Under blomningen är det särskilt viktigt att Doftrankan har näringen som behövs, men man ska ändå vara försiktig med näringsmängden man tillför. För mycket näring kan bränna rötterna och orsaka skador eller resultera i att Doftrankan dör.

Näringen jag personligen använder och kan rekommendera är denna näring från Growth Technology. Jag är mycket nöjd med den och använder den till nästan alla mina växter.

Doftranka Jord

Eftersom att Doftrankan tycker om att ha relativt jämn fuktighet i jorden kan man med fördel välja att använda sig av en jord som gärna håller lite i fukten. Med det sagt är det däremot också viktigt att alltid tillföra dränerande material i jorden. Detta för att hålla jorden relativt porös och lätt, och för att Doftrankans rötter ska ha möjlighet att etableras fritt utan att ruttna i en tung och blöt jordklump.

Personligen tycker jag om att blanda ihop egen jord för att passa till den individuella växtens behov. Genom att blanda in lite vermikulit, sphagnummossa eller orkidéjord ökar man jordens förmåga att hålla fukt, utan att jorden förblir blöt. Genom att även blanda i lite av dränerande material så som perlite eller lecakulor kan man vara säker på att överflödigt vatten dräneras bort.

Var försiktig med hur mycket av de extra ”ingredienserna” som tillsätts. För mycket dränerande material i jorden, till exempel, har en tendens att sänka jordkvalitén och göra så att jorden torkar upp mycket snabbare. Man brukar försöka att förhålla sig till ca. 20% dränerande material.

Omplantera Doftranka

Doftrankan kan vara ganska känslig för stress, därför vill man vara en aning försiktig med hur ofta man väljer att omplantera Doftrankan. Så länge rötterna inte växer ur krukan kan man hålla sig till att omplantera Doftrankan med ca. 2 års mellanrum. Omplantera då Doftrankan på våren för att den sedan ska ha en hel vår och sommar till att växa till sig och etablera sig i den nya krukan.

Använd alltid en innerkruka med dräneringshål då Doftrankan omplanteras. Dräneringshål är viktiga för att vattnet inte ska samlas i botten av krukan. Växter som planteras i krukor som inte har dräneringshål tenderar att drabbas av rotröta mycket lätt.

5/5 - (1 vote)
Kategori: Växtguider