Dr. Westerlund

Ta reda på hur du bäst tar hand om din Dr. Westerlund

dr. Westerlund

Är det en goddoftande växt vi alla bör ha i våra hem så är det Dr. Westerlund! Oftast är detta en grönväxt, men det kan hända att den även blommar ut i rätt förhållanden. Till ögat är den vacker, men utöver det utsöndrar den även en underbar doft av citronella vid beröring. Denna växt kan man låta bli buskig genom att klippa ned den med jämna mellanrum, eller till och med stamma upp genom att låta en stjälk växa sig lång, beskära eventuella utstickande grenar längs stammen och trimma ofta i kronan. En mångsidig växt som jag personligen skulle kunna rekommendera till alla hem som har plats för en lite större krukväxt!

Dr. Westerlund Ljus

Dr. Westerlund är en form av pelargon, vilket innebär att den tycker om att ha tillgång till mycket ljus. Låt därför din Dr. Westerlund stå i ett soligt fönster, men var försiktig med den starka solen i söderläge, eftersom den lätt kan bränna bladen på Dr. Westerlund.

Dr. Westerlund Temperatur

Nästan alltid väljer man att ha Dr. Westerlund inomhus i rumstemperatur. På detta vis vet man att den inte kommer att bli kall, eftersom den inte vill stå i under 18 grader Celsius. Med det sagt kan den även tåla att få komma ut under sommaren, men det är ingenting jag har provat personligen.

Dr. Westerlund Fuktighet

Dr. Westerlund vill inte ha för hög luftfuktighet, varför det är bra att hålla den ifrån regn och sprayflaskor. Det innebär inte direkt att den skulle må dåligt av att bli sprayad någon gång då och då, men det kan vara bra att vara uppmärksam på att den förmodligen fördrar att inte bli sprayad.

Dr. Westerlund Vattning

Det är viktigt att inte låta Dr. Westerlund stå i fuktig jord för länge. Då du vattnar Dr. Westerlund är det bra att vara extra noggrann med att överblivet vatten får rinna undan. Detta brukar jag personligen göra genom att se till att innerkrukan står på ett lager av lecakulor, eller genom att ta ut hela innerkrukan och vattna den under kranen och låta den rinna av direkt eller genom att ställa den i en bunke med vatten i max ca. 30 minuter, så att den får suga upp vattnet själv. Därefter ställs innerkrukan tillbaka i ytterkrukan.

Efter att Dr. Westerlund har vattnats igenom ordentligt är det bäst att vänta relativt lång tid innan du vattnar den igen. Låt jorden torka ut riktigt ordentligt innan du återigen blöter jorden ordentligt. Ungefär som en kaktus tycker Dr. Westerlund om att bli riktigt torr mellan vattningarna.

Dr. Westerlund Näring

Dr. Westerlund kräver inte så mycket, men under sommarmånaderna vill den ha svag dos krukväxtnäring ett par gånger i månaden. Personligen undviker jag att tillsätta näring till min Dr. Westerlund under vinterhalvåret, särskilt eftersom att den ändå inte är ämnad att växa till sig under den perioden och därför riskerar den också att bli riktigt skadad av för mycket näring, vilket är lätt hänt.

Dr. Westerlund Jord

Som sagt så är Dr. Westerlund ganska okomplicerade växter. Vanlig blomjord räcker gott och väl åt Dr. Westerlund, men det kan även vara bra att blanda i ett par nävar perlit eller lecakulor för god dränering. Om man råkar ha i för mycket av dräneringsmaterialet riskerar jorden att torka upp snabbare, därför vill man vara noga med att vara återhållsam med dränering. Om du däremot skulle upptäcka att du råkat ha i för mycket dräneringsmaterial kan man istället tillsätta lite mossa eller vermiculit för att hålla uppe fuktigheten i jorden.

Betygsätt den här sidan:
Kategori: Växtguider