Elefantöra

Ta reda på hur du på bästa sätt tar hand om din Elefantöra

elefantöra

En väldigt vanlig och trevlig krukväxt är det klassiska Elefantörat. Den är enkel att ta hand om, växer fort och har ett mycket intressant utseende som lätt kan bjuda på varierande växtsätt. Denna utomordentliga nybörjarplanta är varmt rekommenderad särskilt om du kanske inte har ett jättestort krukväxtintresse men ändå vill ha intressant grönska i ditt hem.

Elefantöra Skötsel

Elefantöra föredrar att ha starkt, indirekt solljus, men kan även stå i mörkare läge. Låt Elefantöra torka upp mellan vattningarna. Tillsätt liten dos näring under tillväxtperioden under vår- och sommarmånaderna. Temperaturen bör vara mellan 10-25 grader och spraya bladen dagligen för ökad luftfuktighet under vintern.

Elefantöra Ljus

Elefantöra trivs i mellanstarkt till starkt men indirekt solljus. Om Elefantöra står i direkt solljus finns risken att bladen bränns och blir fula. Till vintern och hösten kan det vara en bra idé att tillföra extra växtbelysning för att hålla bladen tätt växande.

Som nämnt så kan Elefantöra anpassa sig till att stå i ett mörkare läge, men det är inte att rekommendera. Precis som många andra krukväxter tenderar växten att bli gles och långsträckt då bladen sträcker sig efter de små ljustillgångarna den har. Dessutom tenderar den att växa på sig långsammare.

Elefantöra Temperatur och Luftfuktighet

Vanlig inomhusluft brukar räcka gott och väl till Elefantöra utan några särskilda krav på att manipulera inomhusmiljön. Vad kan vara viktigt att tänka på är att skydda den från särskild torr luft som tenderar uppstå kring element och andra värmekällor.

Elefantöra är ganska tålig mot kallare miljö, men undvik att ha den i temperaturer under 10 grader Celsius. Dock sägs det att långvarigare exponering för kallare utrymmen uppmuntrar till blomning efter att den kommit tillbaka till en varmare miljö.

Elefantöra Vattning

Man bör vara försiktig med att övervattna Elefantöra, eftersom att den föredrar att få torrare jord. Mellan vattningarna är det bra att avvakta tills jorden torkat ut nästan helt innan man vattnar den ordentligt igen. Man kan till och med hålla koll på Elefantöras blad för att veta när det är dags för vattning. Ge elefantöra vatten när bladen börjar sloka lite.

Ett annat knep för att ta reda på hur mycket vatten som finns kvar i krukan är att lyfta på den med jämna mellanrum för att känna viktskillnaden. Är krukan med Elefantöra i lätt så är jorden torr och det är dags att vattna. Man kan även stoppa i ett finger i krukan för att känna på jorden, men det jag rekommenderar mest är att införskaffa en ordentlig fuktmätare för jord, eftersom att de även kan hjälpa dig med alla dina övriga växter också.

Elefantöra Näring

Under tillväxtsäsongen på våren och sommaren kan man tillsätta näring med 4 veckors mellanrum. Detta kommer att göra Elefantöraplantan gott då den kan behöva extra energi för att orka växa. Under vinterhalvåret är Elefantöras viloperiod, vilket innebär att man bör sluta med näringstillförsel helt och hållet. Om Elefantöra får för mycket näring finns en stor risk att den tar skada eller till och med dör.

Elefantöra Jord

Till Elefantöra fungerar vanlig krukväxtjord ypperligt för att hålla den välmående. Däremot vil man ha koll på jorden för att se till att den håller sig fuktabsorberande och är väldränerad. Omplantera gärna Elefantöra ca. en gång om året, varpå du då inte behöver tillsätta näring på ca. 6-8 veckor.

Jordkvalitén kan förbättras genom att tillsätta lite perlite i jorden. Detta är ett utmärkt fungerande, billigt dräneringsmaterial som ser till att jorden inte håller sig blöt och soggig under längre tid. Det är väldigt vanligt att tillsätta perlite och är någonting som är väl värt att investera i.

Föröka Elefantöra

Det är enkelt att föröka Elefantöra, och det finns två olika tillvägagångssätt. På engelska språket har man ibland kallat Elefantöra för ”Sharing Plant” eftersom att det har blivit en vanlig företeelse att man tar sticklingar av sin snabbväxande Elefantöra för att ge bort till släkt och vänner.

Föröka Elefantöra genom delning

Har man tur så skjuter Elefantöra nya skott vid sidan av moderplantan från rotsystemet. I detta fall är det bara att plocka upp Elefantörat och plocka loss det lilla skottet och omplantera till en ny kruka. Om man inte vill plocka loss skottet är inte det fel heller – genom att lämna Elefantöraskottet växer moderplantan och skottet tillsammans och krukväxten uppfattas som buskigare.

Föröka Elefantöra genom stickling

Elefantöra kan även förökas genom stamdelning. Elefantöra klipps från stammen och placeras i lite vatten eller fuktig jord för rotning. Detta kan ta ett par veckor och om du väljer att jordrota kan du sätta en fryspåse över växten för att skapa en form av mini-växthus. Om du väljer att kapa en stamdel från Elefantöra är det viktigt att du då får med en nod, dvs. en tillväxtpunkt på sticklingen, annars kan den inte fortsätta växa.

Vanliga frågor om Elefantöra

Varför hänger Elefantöra?

Att Elefantöra hänger tyder på att rötterna inte kan suga upp vatten. Elefantöra är alltså förmodligen undervattnad eller har drabbats av rotröta till följd av övervattning.

Vill Elefantöra ha sol?

Elefantöra vill ha sol, men inte direkt sol. Elefantöra vill ha stark till mediumstark, indirekt sol.

Var kan jag köpa Elefantöra?

Elefantöra kan köpas i blombutiker, ibland i välsorterade dagligvarubutiker eller av privatpersoner.

Varför slokar Elefantöra

Elefantöra slokar på grund av låga turgor till följd av bristande möjlighet att upptag vätska.

5/5 - (1 vote)
Kategori: Växtguider