Fiolfikus

Lär dig hur du på bästa sätt tar hand om din Fiolfukis

fiolfikus

Fiolfikusen med dess långa, tunna stam och stora, upprättväxande blad har blivit en väldigt populär krukväxt. Den gör sig mycket gott, rent inredningsmässigt, med sitt sätt att komplettera omgivningen och fylla ut tomma hörn. När man väl etablerat en hållbar skötselrutin för sin Fiolfikus kan den i de rätta förhållandena växa sig väldigt lång väldigt fort.

Gronriket.se deltar i olika reklamprogram. Reklamprogram gör det möjligt för webbplatser att få provision från ditt köp genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till en webbplats – utan extra kostnad för dig. Våra recensioner och omdömen är inte köpta.

Fiolfikus skötsel

Med ursprung från varma och fuktiga förhållanden i Afrika kan Fiolfikusen vara klurig att sköta. Trots att de är ganska motståndskraftiga växter kan det lätt hända att de tappar blad, vilket man absolut vill motverka eftersom att det är en glest växande krukväxt från början. Fiolfikusen är inte särskilt krävande i sig, men det är i detta fall viktigt att man gör rätt från början för att växten ska få ha kvar sina blad.

Fiolfikus Ljus

Fiolfikusen vill som många andra växter ha starkt, indirekt solljus för att trivas. Starkt solljus som är indirekt kan bränna bladen, medans för svagt ljus kan resultera i att tillväxten stannar av och risk för övervattning. Växter som står mörkare behöver nämligen inte vattnas is samma skala och kan därför lätt dränkas av de vanliga vattningsrutinerna.

Fiolfikus Temperatur

Fiolfikusen är känslig för temperaturändringar, därför är det viktigt att Fiolfikusen inte står i ett läge som tenderar bli dragigt. Den bästa temperaturen för en Fiolfikus är mellan 15-30 grader, så vanlig rumstemperatur passar utmärkt till Fiolfikusen, så länge temperaturen är konstant och inte ändras drastiskt.

Fiolfikus Luftfuktighet

Den optimala luftfuktigheten för en fiolfikus är mellan 30-65%. Ofta brukar luftfuktigheten i vanlig hemmamiljö ligga mellan 30-50%. Luftfuktigheten i hemmet kan däremot sjunka mot vinterhalvåret då det blir kallare, därför kan man vilja komplettera för sin Fiolfikus. Man kan öka luftfuktigheten för fiolfikusen genom att spraya bladen dagligen eller ställa blomman på ett fat med lecakulor och hälla vatten i botten på fatet. Vattnet får däremot inte nå upp till krukans botten. Man kan även införskaffa sig en luftfuktare, som också kan vara fördelaktig för övriga växter i huset.

Fiolfikus Vattning

Det är viktig att hålla koll på jorden mellan vattningarna för att undvika över- eller undervattning. Jorden ska kännas torr de övre centrimetrarna innan det är dags att vattna igen. För ändamålet är det bra att investera i en fuktmätare för jord, eftersom den ger de bästa förutsättningarna för optimala vattningsrutiner även för övriga växter i hemmet.

Fiolfikus Näring

Tillsätt näring var till var annan vecka under tillväxtsäsongen som är sommarhalvåret. Förslagsvis kan denna krukväxtnäring vara ett bra val eftersom att Fiolfikusen vill ha näring med högre kvävehalt. Under vinterhalvåret är det viktigt att vara försiktig med näringen eftersom att växten inte kan omsätta den lika bra. Man kan välja att inte ge någon näring på vintern, eller mycket försiktigt tillsätta en halv dos någon gång i månaden.

Fiolfikus Jord

Fiolfikusen har inga särskilda krav på sin jord – här fungerar vanlig krukväxtjord ypperligt för att Fiolfikusen ska må bra. Vad som dock nästan alltid är bra att tillsätta är perlite, för att skapa bra dränering i jorden. Utan perlite (små lecakulor fungerar också bra) riskerar jorden att komprimeras och göra det svårt för rötterna att växa och få luft, samt att jorden tenderar att hålla sig blöt mycket längre – vilket kan orsaka rotröta.

Föröka Fiolfikus

Att föröka Fiolfikusen kan vara mycket enkelt, om man väljer att ta en stickling. Däremot är det desto svårare att föröka genom frön och rekommenderas inte att prova på av den anledningen. Klipp av en bit av Fiolfikusens stam med blad på, klipp av alla blad förutom ett och sätt stammen i en vas med vatten för vattenrotning. Det tar ett par veckor till ett par månader för rötterna att börja växa och bli långa. Under tiden är det viktigt att byta ut vattnet som tenderar att bli grumligt med tiden.

När rötterna fått ett par centimeters längd är det dags att plantera sticklingen i krukväxtjord. I detta stadiet är det viktigt att hålla jorden fuktig – men inte blöt – för att rötterna ska ha en god chans att anpassa sig till livet i jord. Om man har möjlighet kan en genomskinlig påse eller liknande sättas över krukan för att skapa ett växthusliknande klimat. Tids nog har plantan etablerats och man kan gå över till vanliga vattningsrutiner.

Vanliga frågor om Fiolfikus

Hur tar man hand om en Fiolfikus?

Vattna jorden när de övre jordcentimetrarna är torra, förse Fiolfikusen med mycket indirekt solljus och spraya bladen dagligen för optimala levnadsförhållanden. Direkt solljus tenderar att bränna bladen och för täta vattningar kan orsaka rotröta.

Hur hög blir en fiolfikus?

En fiolfikus kan bli upp till två meter lång med de rätta levnadsförhållandena. Oftast går de att köpa relativt stora redan i blombutikerna.

Kan man ta skott av Fiolfikus?

Man kan ta skott av Fiolfikus genom att klippa av en bit av stammen. Sticklingen placeras i vatten i ett par veckor för att utveckla rötter innan det är dags att plantera den i jord.

Varför tappar Fiolfikus blad?

Att Fiolfikusen tappar blad kan indikera på att den inte kan ta till sig av vatten. Förmodligen har Fiolfikusen då undervattnats under en tid, eller så har den övervattnats och drabbats av rotröta.

4/5 - (1 vote)
Kategori: Växtguider