Flasklilja

Ta del av allt som är värt att veta om Flaskliljan

Flasklilja

Den charmiga lilla flaskliljan härstammar från Mexico, och kan med tid och kärlek utvecklas till att bli ett riktigt stort och maffigt träd. Oftast köps Flaskliljan som liten krukväxt med spretiga, långa, smala blad som gärna krullar sig något. Dessutom är Flaskliljan mycket enkel att ta hand om, med dess flexibla miljökrav och låga vattningsbehov.

Gronriket.se deltar i olika reklamprogram. Reklamprogram gör det möjligt för webbplatser att få provision från ditt köp genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till en webbplats – utan extra kostnad för dig. Våra recensioner och omdömen är inte köpta.

Flaskliljan är verkligen den perfekta växten till de flesta sammanhang – som kontorsväxt, nybörjarväxt eller som utfyllnadsväxt till en knepig plats i hemmet. Många gånger kommer Flaskliljan i en ganska grund och liten kruka, där stammen verkligen sväller upp ur jorden och ger plantan ett ganska karaktäristiskt utséende. Därav kallas Flaskliljan ibland även för Elefantfot.

I denna artikel får du ta del av Flaskliljans skötselråd för att kunna ge Flaskliljan de bästa förutsättningarna för att må bra.

Flasklilja Skötsel

Placera Flaskliljan ljust och vattna den en gång var till var annan vecka. Tillsätt näring vid vattningarna under sommarsäsongen och sluta vattna lagom till hösten och vintern. Exponera inte Flaskliljan för temperaturer under 15 grader. Flaskliljor växter långsamt, och kan därför kräva en stor portion tålamod.

Flasklilja Ljusbehov

Flaskliljan föredrar att få tillgång till mycket ljus, så det är optimalt att placera Flaskliljan nära ett söderfönster. Med det sagt kommer en Flasklilja som står i mörkare läge inte klaga, men den kommer heller inte att växa till sig, och man kan därmed också behöva vara mer försiktig med vattningen.

Flasklilja Temperatur

Även om Flaskliljan tål kortare vistelse i temperaturer ner mot 15 grader Celsius så föredrar Flaskliljan att få stå i ett varmare klimat. Vanlig rumstemperatur räcker ypperligt för Flaskliljan, men risken finns att inomhustemperaturen är aningen sval för Flaskliljan under vintertid. Försök gärna att hålla en stadig temperatur kring Flaskliljan på minst över 20 grader året om.

Flaskliljan kan vara känslig för drag, därför är det viktigt att fundera på Flaskliljans omgivning där den har placerats. Undvik att placera Flaskliljan nära luftkonditionering, ventilering, element och andra medium som kan orsaka drag eller varm, torr luft.

Flasklilja Luftfuktighet

En förhöjd luftfuktighet kring Flaskliljan är en bra idé, eftersom att vårat svenska inomhusklimat tenderar att bli lite torr. Särskilt under vinterhalvåret kan det vara bra att försöka bibehålla luftfuktigheten eftersom att luften tenderar att bli torr under denna tid.

Man kan öka luftfuktigheten kring flaskliljan på olika sätt. Genom att spraya bladen med jämna mellanrum eller placera Flaskliljan på ett fat med lecakulor och lite vatten i botten är två sätt att höja luftfuktigheten. Däremot kan jag varmt rekommendera att införskaffa en luftfuktare. En ordentlig luftfuktare är skönt att ha för att kunna höja luftfuktigheten i hela rummet och därmed gynna flera växter.

Flasklilja Vattning

Flaskliljan förvarar vatten i den breda, klumpiga stammen, därför är det viktigt att vara försiktig med vattningen. Vattna Flaskliljan med 7-14 dagars mellanrum under sommarhalvåret, och något mer sällan under vinternhalvåret. Vid övervattning finns en stor risk för rotröta, vilket lätt kan ta död på din Flasklilja.

Flasklilja Näring

Under tillväxtperioden på sommarhalvåret kan det vara bra att tillsätta svag dos näring med ca. 14 dagars mellanrum. Flaskliljan växer långsamt, så för att boosta tillväxten kan Flaskliljan behöva den extra näringen. Däremot är det viktigt att sluta tillföra näring då hösten kommer eftersom de mörkare årstiderna innebär att tillväxten avstannar.

Flasklilja Jord

Flaskliljan växer naturligt i halvöken, därför är det bra att plantera Flaskliljan i kaktusjord med iblandad jord eller torv. Kaktusjorden ger jorden riktigt bra dränering, vilket är bra för växter som löper hög risk att övervattnas. Det är bra att alltid plantera om sin växt direkt när man får hem den. Jorden som kommer med Flaskliljan då den säljs är inte särskilt fördelaktig på lång sikt.

Omplantera Flasklilja

Omplantera Flaskliljan årligen under våren för att hålla hög kvalitét på jorden. Välj en kruka som är relativt liten i jämförelse med stammen och som har dräneringshål i botten för att motverka rotröta. Den breda, klumpiga stammen är karaktäristisk för Flaskliljan, därför är det fullt normalt att stammen är relativt stor i förhållande till krukan.

Föröka Flasklilja

Flaskliljan förökas genom skott som växter ur jorden kring stammen. För att föröka Flaskliljan avlägsnas de små sidoskotten och planteras i egna krukor. Använd samma jord som moderplantan har och sköt den som vanligt, potentiellt kan det vara fördelaktigt att vattna det nya skottet en aning oftare för att uppmuntra till rottillväxt. Det kan vara svårt att utveckla tillräckligt med rötter på skotten, därför kan det hjälpa att tillföra näring eller hormon som gynnar rottillväxten.

4/5 - (1 vote)
Kategori: Växtguider