Garderobsblomma

Lär dig Garderobsblommans enkla skötselråd.

Garderobsblomma

Att välja Garderobsblomman för att fylla ut i växtsamlingen är ett utomordentligt val. Den passar utmärkt för nybörjaren, eller den som inte egentligen är särskilt intresserad av växter, eller bara dig som vill ha någonting elegant med enkelt att ha hemma. Garderobsblomman brukar kunna köpas i lite olika storlekar, och de kan bli riktigt stora i både omfång och längd.

Gronriket.se deltar i olika reklamprogram. Reklamprogram gör det möjligt för webbplatser att få provision från ditt köp genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till en webbplats – utan extra kostnad för dig. Våra recensioner och omdömen är inte köpta.

Garderobsblomma Skötsel

Om du söker en lättskött krukväxt har du definitivt kommit rätt. Garderobsblomman kan klara sig länge utan tillsyn tack vare dess förmåga att lagra vatten och näring i sina rhizomer, en form av rötter som fungerar som näringsreserv.

Garderobsblomma Ljusbehov

Garderobsblomman tål det mesta när det kommer till ljusbehov. Det viktigaste när det kommer till Garderobsblommans behov av ljus är att den inte bör ställas i direkt solljus. Om Garderobsblomman står i ett mycket ljust fönster bör solljuset filtreras genom insynsskydd, genom att ställas en bit in i rummet, eller andra liknande alternativ.

Som nämnt är Garderobsblomman tålig när det kommer till ljusbehoven. De kan alltså klara mer än väl att stå relativt mörkt, en bit bort från fönster och växtbelysning, även om Garderobsblomman då tenderar att stanna av i växten. Detta är en av faktorerna som gör Garderobsblomman till en utomordentligt enkel växt att ha hemma.

Den ultimata belysningen för en garderobsblomma är starkt, indirekt solljus. I bra ljusförhållanden kan Garderobsblomman växa till sig och utvecklas till ett bra bidrag till din hemmadjungel. Om du finner det svårt att tillgodogöra dessa behov men ändå gärna vill att Garderobsblomman ska frodas kan jag varmt rekommendera denna enkla växtbelysning som stoppas direkt i krukan och kommer i flera olika storlekar och färger. Det är en lampa som jag själv använder mig av och är riktigt nöjd med.

Garderobsblomma Temperatur

Precis som många andra växter är även Garderobsblomman känslig för drag och kallare temperaturer. En garderobsblomma som blir kall riskerar att skadas eller helt och hållet dö. Vanlig rumstemperatur mellan 15-25 grader Celsius passar Garderobsblomman utmärkt.

Garderobsblomma Luftfuktighet

Garderobsblomman är även tålig för de flesta luftfuktigheter, men om du själv upplever att du har torr luft, eller har flera växter som ändå skulle kunna behöva ha högre luftfuktighet kan det vara bra att investera i en luftfuktare.

Det finns även andra sätt att höja luftfuktigheten. Genom att fylla ett fat med lecakulor och vatten och ställa Garderobsblomman ovanpå lecakulorna (utan att vidröra vattnet) ökar man luftfuktigheten kring växten. Man kan även spraya växten med vatten med jämna mellanrum för att öka på luftfuktigheten.

Garderobsblomma Vattning

De praktiska rhizomerna gör att Garderobsblomman klarar av torka utomordentligt bra. Vattna Garderobsblomman med långa mellanrum, gärna så att jorden hinner torka ut helt mellan vattningarna. För mig passar det bra att vattna Garderobsblomman varannan vecka, men det kan variera beroende på ljusläget och jordsammansättningen.

Det är bättre att vattna Garderobsblomman lite för sällan än lite för ofta. Om Garderobsblomman skulle vattnas för ofta skulle det kuna orsaka rotröta, vilket man givetvis vill undvika så långt som möjligt.

Garderobsblomma Näring

Generellt sett behöver inte Garderobsblomman någon sätskild tillsats av näring. Om du däremot har i syfte att låta din Garderobsblomma växa sig större kan det vara fördelaktigt att tillföra halv dos krukväxtnäring en till två gånger under tillväxtsäsongen. Rötterna har som nämnt en förmåga att lagra näring i rhizomerna, och därför ska man vara försiktig med näringstillförseln för att rötterna inte ska brännas.

Garderobsblomma Jord

Jorden till Garderobsblomman behöver verkligen inte vara av någon särskild sammansättning. Vanlig krukväxtjord räcker långt till Garderobsblomman. Däremot kan det vara bra att tillsätta lite dränering i jorden för att överblivet vatten ska kunna rinna bort och för att rötterna ska kunna andas i jorden. Genom att blanda lite perlite i jorden säkerställer man att jorden inte blir soggig och håller kvar fukt under längre tid.

Föröka Garderobsblomma

Det är enkelt att föröka Garderobsblomman. Välj en stjälk att klippa av från moderplantan, avlägsna bladen som sitter längst ned på den avklippta stjälken och placera stjälken i ett glas vatten. Det är bra att låta stjälken ligga under en tid för att låta snittytan torka. Detta förebygger att Garderobsblomman skulle ruttna. Det kommer att ta ett par månader för rötterna att växa ut. Under tiden är det viktigt att byta ut vattnet någon gång i veckan för att undvika bakterie- och algtillväxt.

Omplantera Garderobsblomma

När Rhizomerna vuxit till sig så pass mycket att de pressar mot krukans kanter och börjar växa i cirklar är det dags att omplantera växten. Välj en kruka som är några centimeter större än den förra för att omplantera när växten blivit för stor för sin gamla kruka. Det är rekommenderat att omplantera Garderobsblomman under tillväxtperioden på sommaren eller våren för att rötterna enklare ska kunna växa och anpassa sig till den nya krukan och jorden.

Vanliga frågor om Garderobsblomma

Hur ofta ska man vattna Garderobsblomma?

Vattna garderobsblomman vartefter jorden torkat ut ordentligt – oftast är detta en gång var- eller var annan vecka.

Hur mycket ljus behöver Garderobsblomma?

Garderobsblomman kan överleva att stå relativt mörkt, en bit bort från fönster eller växtbelysning. För att Garderobsblomman ska kunna växa och bli större behöver den starkt indirekt solljus.

Hur ofta blommar Garderobsblomma?

Garderobsblomman kan blomma i riktigt optimala förhållanden, däremot är de riktigt svårt att efterlikna i det svenska inomhusklimatet och därför kan det vara svårt att få Garderobsblomman att blomma mer än en gång.

Hur stor blir en Garderobsblomma?

En garderobsblomma kan bli upp till 1,5 meter hög.

Betygsätt den här sidan:
Kategori: Växtguider