Gullranka

Ta väl hand om din Gullranka genom att följa Grönrikets skötselråd!

gullranka

Gullranka, eller Epipremnum aureum, kommer ursprungligen från Sydostasien. Den har rykte om sig att vara en av de enklaste krukväxterna att ta hand om. Dess gemensamma namn, Pothos, kommer från det släkte som den en gång klassificerades under Pothos aureus.

Det finns flera olika sorter av Pothos som du kan hålla utkik efter för att pryda ditt hem med, bland annat Neon, som är känd för sina hjärtformade skrikgröna blad, ’N’ Joy som har gärddvit marmorering, och Marble Queen som har gröna blad med mycket vitvariering.

I det vilda är den känd för att växa över skogsmark och trädstammar på grund av sitt klättrande rotsystem som kan användas för att hjälpa den att växa på höjden i hemmet med hjälp av en kokosstång. Under goda inomhusförhållanden kan du förvänta dig att Gullranka kan bli tre meter lång och få Riktigt stora blad om den skolas till att klättra! Gullranka är särskilt lämplig för inomhusmiljöer eftersom den kan filtrera gastoxiner från luften.

Gullranka Skötsel

Det är bra att placera sin Gullranka i starkt, indirekt solljus, samt vattna då jorden torkat upp en aning. Tillsätt krukväxtnäring med 2-4 veckors mellanrum under sommarhalvåret och omplantera Gullranka ca. en gång om året. Optimala temperaturer är mellan 15-30 grader. Höj gärna luftfuktigheten under vintern.

Gullranka Ljus

Trivs i starkt, indirekt ljus, men kan tolerera måttligt till svagt ljus. Passar inte för intensiv, direkt sol. Här är Gullrankan ganska smidig att placera i princip vart som helst i huset förutom i mörker. Många (inklusive jag själv) har valt att ha min gullranka i ett väst- eller östfönster där den får klättra upp längs ena sidan och längs översidan av fönstret. Detta blir således en vacker växtgardin.

Gullranka Temperatur

De flesta krukväxter föredrar temperaturer på 18-30 °C. Det är bäst att inte låta temperaturen sjunka under 15 °C eftersom det kan orsaka köldskador. Man bör även undvika att låta den genomgå stora, plötsliga klimatförändringar, eftersom ett detta kan stressa växten.

Var noga med att inte placera Gullranka i drag, så som vid fönster eller dörrar som ofta öppnas, eller nära värmeapparater så som element eller kaminer. Drag, och torr luft som ofta kommer från exv. värmefläktar kan också orsaka skador på bladen.

Gullranka Fuktighet

Gullranka kräver ingen särskild luftfuktighet, det fungerar mer än väl med den vanliga luftfuktigheten man har i de flesta vanliga hem. Under vintern tenderar luftfuktigheten att sjunka, därför kan det dock vara bra att införskaffa sig en luftfuktare.

Gulltanka Vattning

Vattna var till var annan vecka och låt jorden torka ut mellan vattningarna. Se till att vattna oftare i starkare ljus och mer sällan i svagare ljus. Eftersom att gullrankans cellandning blir mer aktiv i starkare ljus dricker den då också mer vatten. Ett bra tips är att lyfta innerkrukan och känna på vikten; är innerkrukan tung så är jorden fortfarande fuktig och det är då bra att avvakta ett par dagar till med vattning. Är innerkrukan mer åt det lättare hållet kan det vara dags att vattna.

Gullranka Näring

Ge lite krukväxtnäring med jämna mellanrum under tillväxtsäsongen under vår och sommar, och var mycket sparsam med näring under vinterhalvåret. Personligen väljer jag att inte ge någon näring alls under vintern då risken är stor att det kan bli för mycket för Gullrankan.

Gullranka jord

Använd en väldränerande krukväxtblandning till Gullrankan. Tillsätt ingerdienser så som perlit eller lecakulor för att öka luftningen i jorden. Detta är särskilt bra för att rötterna inte ska stå i konstant fuktighet under för lång tid. Ifall du upplever att jorden torkar ut för fort (vilket kan hända ifall man har i för mycket av dräneringsmaterial) så vill jag rekommendera att blanda i mossa eller vermiculit i jorden. Mossa eller vermiculit bevarar fukten.

Föröka Gullranka

Det finns olika sätt att föröka gullrankan. Om du har många rankor kan man separera på dom och plantera de olika rotsystemen i olika krukor. Om du däremot vill ta sticklingar av din gullranka kan du klippa av en bit av rankan med tillhörande nod (dvs. tillväxtpunkt, där bladet växer ut) och placera i vatten eller fuktig jord. Om du väljer att placera sticklingen i vatten (Vilket jag brukar göra, man har då god uppsikt över sticklingen) dröjer det ett par veckor innan rötterna börjar växa fram. Vartefter rötterna har fått några centimeters längd planteras därefter sticklingen i jord som vanligt. Jordrotning är lite mer komplicerat då det är jätteviktigt att alltid se till att jorden är fuktig. Om jorden torkar ut finns stora risker att sticklingen dör.

Gullranka vanliga besvär

Gullranka är en lättsam växt och är i allmänhet motståndskraftig mot skadedjur. Behandla skadedjur så snart de dyker upp genom att varje vecka spraya med ett naturligt bekämpningsmedel som neemolja eller egenblandat medel och genom att regelbundet torka av växten med en fuktig trasa.

SYMPTOM: Vissnande växt, torr blomjord
Orsak: Törstig växt, för lite vatten.

SYMPTOM: Gulnande blad, svarta stjälkar
ORSAK: Övervattnad

Det kan också vara bra att veta att Gullrankan kan vara giftig vid förtäring, då den kan irritera slemhinnor i mun och svalg. Därför är det bra att försöka hålla Gullrankan högt upp från nyfikna barn och husdjur.

Betygsätt den här sidan:
Kategori: Växtguider