Gyllenlack

Inred trädgården eller balkongen med den vackra Gyllenlacken!

Gyllenlack

Gyllenlack är vackra, aromatiska och lätta att odla, samt ett utmärkt tillskott till trädgården i rabatter eller krukor. Det engelska namnet ”Wallflower” kommer från faktumet att de har förmågan att gro i små sprickor i tegel- eller cementväggar: Gyllenlack är alltså mycket envisa och tåliga blommor.

De snabbt tillväxande Gyllelacken kan blomma nästan året runt och har vackra fyrbladiga blommor i flera olika färger så som orange, blått, gult, rött och lila. De flesta sorterna av Gyllenlack växer som buskar, men det finns också några marktäckande arter. Frön av Gyllenlack kan planteras under både vår och höst.

Gronriket.se deltar i olika reklamprogram. Reklamprogram gör det möjligt för webbplatser att få provision från ditt köp genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till en webbplats – utan extra kostnad för dig. Våra recensioner och omdömen är inte köpta.

Plantera Gyllenlack

Om man vill odla Gyllenlack från frön kan man så fröna direkt i trädgården eller sätta igång dem inomhus, beroende på vad man själv föredrar. Gyllenlack bör planteras tidigt på våren eller sent på hösten. De kräver ljus för att gro, så om du sår fröna inomhus bör du se till att ge dem tillräckligt med ljus för att gro, genom att placera dom i ett riktigt ljust fönster eller tillföra ljus genom en växtlampa.

Gyllenlackfrön sås på såjordsbädden och täcks med cirka en halv centimeter såjord. För att slippa omskola de sköra Gyllenlacksgroddarna efter ett par veckor kan man fylla den nedre delen av krukan med vanlig blomjord blandad med såjord. På det viset kommer Gyllenlacksplantan att nå blomjorden lagom till när den behöver lite mer näring (som den då får från blomjorden).

Gyllenlack som planteras i rabatter är självsående, vilket innebär att de har en tendens att utan hjälp sprida sina fröer och växa åter i flera år. Därför behöver inte Gyllenlack övervintras om den odlas i rabatter.

Gyllenlack Skötsel

Gyllenlack är en del av kålfamiljen Brassicaceae, vilket innebär att de är nära besläktade med de välkända grönsakerna broccoli, blomkål och grönkål. De är i allmänhet lättskötta, lättodlade växter som enkelt kan övervintras till att klara sig i flera år.

Gyllenlack Ljusbehov

Gyllenlack lämpar sig för en ljus och solig plats. De tål halvskugga men har det allra bäst i direkt solsken. Särskilt i Sverige där solen är lite mildare bör man vara noga med att hitta den optimala, soliga platsen för Gyllenlack.

Gyllenlack Temperatur och Luftfuktighet

Gyllenlack kräver varma temperaturer för att blomma året om, men de går även att övervintra svalt för att plockas fram till våren. Generellt sett är Gyllenlack relativt tåliga ned mot ett par minusgrader. De är mycket anpassningsbara och klarar väl av både torrare och mer fuktiga miljöer.

Gyllenlack Vattning

Gyllenlack anses tåla torka mycket bra och kräver därför inte alltför mycket vatten. Vattna Gyllenlack mer ofta när de håller på att etablera sig och lite mer sällan när de har blivit mer stabila. Om det behövs kan man komplettera bristfälligt regn med tillfällig vattning. Var försiktig med att plantera Gyllenlack i särskilt fuktiga områden i trädgården, eftersom de inte tål att stå alltför blött alltför länge.

Gyllenlack Jord

En väldränerad, torr till mediumfuktig jord är idealisk för Gyllenlack. Om du planterar Gyllenlack i jord som håller för mycket fukt kommer de att drunkna och dö snabbt. Detta kan man motverka genom att tillföra extra dräneringsmaterial så som perlite eller lecakulor. Var däremot försiktig med mängden dräneringsmaterial eftersom att för mycket av det kan göra att jorden torkar för fort.

Gyllenlack föredrar också lite mer mager jord, varför man kan blanda blomjorden med lite såjord för att späda ut näringen.

Klippa ned Gyllenlack

För att Gyllenlacken ska hålla sig fräsch är det bra att klippa ned Gyllenlacken vartefter den får lite längd och blommorna torkar och ramlar bort. Klipp eller nyp då av stjälken på den blomman en bra bit ned för att främja nya blommor och bättre tillväxt. Om inte detta görs finns risken att plantan snart ser risig ut.

5/5 - (1 vote)