Så får du tulpanbuketten att hålla länge

Få tulpanbuketten att hålla länge

tulpanbukett

Jul och nyår ligger bakom oss, och framför oss har vi nu ett av de tidigaste och fräschaste vårtecknen; tulpanbuketterna börjar dyka upp i butikerna! Från och med tulpanens dag den 15 januari till och med påsk är det som kallas för Tulpansäsongen. Det är lätt att låta bli att unna sig en bukett tulpaner, eftersom man vet om att de ofta inte håller särskilt länge. På ett vips har de sprudlande färgerna istället börjat hänga och bli frasiga.

Vi på Grönriket vill såklart att tulpanerna ska hålla så länge som bara möjligt, så därför har vi gjort efterforskningar och tagit reda på de bästa knepen för att förlänga levnadstiden på tulpaner. I denna artikel får du möjlighet att ta del av en sammanfattning av vad vi har upptäckt!

När du får hem din tulpanbukett

Tulpanerna vill gärna pysslas om direkt vid hemkomst. Detta kan vara en av de viktigaste stegen för att ge tulpanbuketten förutsättningarna att leva länge. Använd dig av en riktigt vass kniv för att snitta tulpanerna på nytt, ca 1 cm från tidigare snitt, det första du gör när du kommer hem. Det är mycket viktigt att du inte använder dig av en slö kniv eller sax, eftersom de inte skär av kapillärerna som suger åt sig vatten på ett bra sätt. Kapillärerna riskerar att klämmas ihop istället.

Efter detta gör du bäst i att behålla emballeringen på buketten medans den står i kallt vatten i ca. 1 timme. Se även till att diska vasen som tulpanerna står i, eftersom eventuella bakterier har en tendens att förkorta livslängden på tulpanerna. Detta är för att de ska behålla sin spänst under längre tid. Efter denna tid är det fritt fram att ta bort emballeringen, och gärna fylla på med mer kallt vatten ifall det behövs. Tulpaner dricker nämligen ganska mycket.

Tulpanbukett placering

Vissa frukter och grönsaker utsöndrar en gas som heter Etylengas. Etylengasen har en tendens att åldra andra grönsaker, frukter och växter omkring. Av den anledningen kan det vara bra att tänka på att hålla tulpanbuketten långt borta ifrån frukt och grönt, för säkerhets skull.

Man vill också undvika att ställa tulpanerna i direkt solljus, eller nära värmekällor. Dessa faktorer gör att tulpanerna torkar upp eller bränns.

Fortsätt att sköta om din tulpanbukett

Tulpaner vill gärna ha kallt vatten, så byt till eller tillför gärna nytt, kallt vatten ofta. Man kan också tillföra en isbit eller två i vasen ett par gånger om dagen. Med jämna mellanrumär det bra att snitta tulpanerna på nytt. Vissa väljer att göra det en gång under tulpanernas levnadsperiod hemma, men personligen har jag gjort det varannan dag, beroende på hur långa stjälkar de har.

Under nätterna kan man försöka att ställa tulpanbuketten svalt. Vissa väljer att ställa dom i kylskåpen, men när vädret kommit upp till ett par plusgrader kan man börja ställa tulpanbuketten utomhus.

Välj rätt tulpansort

Olika sorter av tulpaner klarar sig olika länge. Vårat bästa tips är att välja svenskodlade tulpaner. De har fått goda förutsättningar med starka lökar och har heller inte färdats särskilt långt, vilket ökar chanserna att just dina tulpaner plockades från sina lökar nyligen.

Betygsätt den här sidan:
Kategori: Information