Hibiskus

Ta reda på hur du bäst tar hand om din Hibiskus genom Grönrikets Skötselguide!.

Hibiskus

Om du letar efter en växt med dramatiska, livfulla blommor bör du överväga en tropisk hibiskus. De trumpetformade blommorna är vanligtvis 7 till 20 centimeter i diameter med dramatiska utskjutande ståndare.

Tropiska hibiskusplantor, som är inhemska i Asien, producerar ständigt blommor, men varje blomma varar endast i en dag. Busken är snabbväxande och kan växa upp till 60 cm per år, för att så småningom nå höjder på upp till 4,5 meter under ideala förhållanden. I kallare klimat planterar man dem ibland i stora behållare som antingen planteras om årligen eller tas inomhus under de kalla månaderna. Sätt nya plantor på våren, oavsett om de planteras i friland eller i krukor.

Gronriket.se deltar i olika reklamprogram. Reklamprogram gör det möjligt för webbplatser att få provision från ditt köp genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till en webbplats – utan extra kostnad för dig. Våra recensioner och omdömen är inte köpta.

Hibiskus Skötsel

Hibiskus trivs i starkt, indirekt solljus och vattnas relativt ofta för att hålla en jämn fuktighet i jorden. Håll Hibiskus i temperaturer på 15-25 grader Celsius och i förhöjd luftfuktighet för Hibiskus som står inomhus. Tillsätt näring med 2-4 veckors mellanrum under sommarhalvåret.

Oavsett var du bor finns det alltid ett sätt att njuta av en hibiskusplanta, åtminstone en del av året. I varmare klimat odlas tropiska hibiskusplantor som fleråriga trädgårdsväxter och används som buskar för häckar och insynsskydd. I kallare klimat planteras de ofta i stora kärl som trädgårds- eller terrassväxter. Med dussintals blomfärger att välja mellan kommer växterna att förgylla din trädgård och ditt hem med många dagar av livfulla blommor som påminner om ett besök i tropikerna.

Hibiskus Ljus

Även om man kanske tror att en tropisk växt som hibiskus älskar solen, är det mer komplicerat än så. I nordliga klimat trivs hibiskusplantor förmodligen bäst i direkt sol. I länder där det är mer varmt och torrt är det bättre att placera plantan på en plats som får halvskugga, så därför bör man ändå vara försiktig med Hibiskusens placering. Om du misstänker att Hibiskusen skulle få för mycket sol på ett ställe kan det vara bra att prova flytta den till ett mindre soligt ställe.

Om din Hibiskus producerar hibiskusblommor på löpande band är den lycklig, så fortsätt då att göra som du gör. Om din växt inte producerar knoppar och blommor kan du försöka flytta den till ett område med mer solljus.

Hibiskus Temperatur och Fuktighet

Den tropiska hibiskusplantan föredrar en genomsnittlig temperatur på mellan 15 och 22 grader Celsius. Växten kan dö av några nätter under 10 grader Celsius, så tänk på att flytta den inomhus om vädret börjar bli kallare.

Hibiskus Vattning

Tropisk hibiskus är en törstig växt och trivs och blommar om den får tillräckligt med vatten. Beroende på värmen och luftfuktigheten i din miljö kan växten behöva vattnas dagligen. Typiskt sett trivs tropiska hibiskusplantor bäst med en skvätt vatten 1 till 2 gånger i veckan. Reglera vattengivorna också efter säsong; under de mörka vintermånaderna kommer den förmodligen inte vilja ha vatten oftare än någon gång i veckan, medans de gassiga, varma sommarmånaderna lätt gör Hibiskusen mer törstig.

Hibiskus Näring

När du köper en hibiskus i kruka har den troligen ett gödningsmedel med långsam frisättning blandat i jorden, så den behöver inte få någon extra näring under de första månaderna. Efter det kommer regelbunden tillförsel av ett utspätt gödselmedel att vara till stor fördel för blomningen.

Hibiskus Jord

Om du odlar hibiskusplantan i en kruka ska du använda en väldränerad jordblandning, helst en som är avsedd för tropiska växter. Jorden bör vara väldränerande för att undvika risken för rotröta, vilket riskerar döda plantan. Du kan läsa mer om rotröta i denna artikel.

Föröka Hibiskus

Genom att föröka tropisk hibiskus med hjälp av sticklingar kan du få fram exakt samma sorts växt som moderplantan. Föröka din tropiska hibiskus från sticklingar med mjuk stam som tas sent på våren eller tidigt på sommaren efter att plantan har börjat växa aktivt för säsongen. Här är hur du förökar Hibiskus med hjälp av sticklingar:

  1. Välj en stjälk med som fortfarande är grön som är några centimeter lång. Använd ett sterilt, vasst skärverktyg för att skära av stammen. Ta bort alla utom den översta uppsättningen blad från stammen.
  2. Klipp av stjälkens botten precis under den nedersta bladknutan och doppa änden i ett rotningshormon om du har det.
  3. Sätt sticklingen i en kruka med väldränerande jord som består till hälften av krukväxtjord och till hälften av perlit.
  4. Fukta jorden och tryck ett hål i jorden där du placerar sticklingen.
  5. Lägg en genomskinlig plastpåse över plantan, men se till att den inte rör bladen. Genom att lägga sticklingen i en påse bevaras fukt och värmen hålls kvar medan den bildar rötter.
  6. Håll sticklingarna borta från direkt solljus och i halvskugga tills de har börjat växa ordentligt, då kan du plantera om dem i en större kruka.

Hibiskus Beskärning

Den bästa tiden för beskärning av tropiska hibiskusplantor är på hösten. Genom att beskära din tropiska hibiskus kan du bidra till att den fortsätter att blomma eftersom knoppar bildas på den nya tillväxten som stimulerats av beskärningen, och genom att ta bort vissa grenar kan du dessutom släppa in lite välbehövligt ljus. Ge alla hibiskusplantor som står i krukor en rejäl beskärning innan du tar in dem inomhus för vintersäsongen.

Hibiskus Plantering och Omplantering

Du kommer troligen att behöva plantera om plantan vartannat år. Regelbunden omplantering bidrar till att säkerställa att jorden ger tillräckligt med näring till växten.

För att få en jämn blomproduktion i kärlplanteringar bör du undvika mycket djupa behållare, eftersom det kan leda till att växten lägger sin energi på rotutveckling på bekostnad av blommorna. Den idealiska krukformen är ganska bred men relativt grund. Den bästa krukan är av oglaserat lermaterial och har flera dräneringshål (inte bara ett). Oglaserade lerkrukor är porösa och låter vatten och luft lätt flöda till rötterna.

Övervintra Hibiskus

I vårat nordliga klimat är det möjligt att övervintra hibiskus inomhus, så länge du kan ge den två till tre timmars direkt solljus dagligen. Växten behöver också mindre vatten på vintern, men torr inomhusvärme kan vara svår för tropiska växter, så du behöver ofta vattna ytligt, samt spraya dagligen (om du inte har en luftfuktare).

Om du ser att det bildas knoppar på plantan ska du ta bort dem – du vill inte att din hibiskus ska slösa bort någon energi genom att blomma på vintern. På våren klipper du tillbaka plantan och sätter den utomhus när nattemperaturen konstant ligger över 12 grader Celsius.

Vanliga problem med Hibiskus

Tropisk hibiskus är i allmänhet ganska fri från skadedjur och sjukdomar, men det kan förekomma angrepp av spinnkvalster och bladlöss, särskilt om du tar in växten inomhus.1 Du bör också försöka ta bort alla insekter som för närvarande bor på växten med hjälp av neemolja, ett flytande medel eller genom att duscha plantan.

Hibiskusplantor kan också utveckla bakteriesjukdomar på grund av överföring från insekter, regn och andra växter – symtom på sådana sjukdomar kan vara bladsvaghet, dvärgväxt, stamröta och förvrängda blad.

Utöver dessa kan förstås andra väldigt vanliga åkommor drabba Hibiskus. Det finns tecken som tyder på att din tropiska hibiskusplanta inte mår särskilt bra i allmänhet. Här är två vanliga problem som du bör hålla utkik efter.

Avfallande blad

Om din planta tappar blad, verkar stressad eller växer dåligt finns det tre huvudorsaker:

  1. Din planta behöver omplanteras.
  2. Den är överhettad efter att ha levt i långvarig värme över 85 grader Fahrenheit.
  3. Den har inte fått tillräckligt med vatten.

Gulnande blad

Om du ser gulnande blad i toppen av växten är det troligt att den inte får tillräckligt med vatten. På samma sätt, om din hibiskus har gulnande blad i mitten eller mot botten av plantan, drunknar den förmodligen i för mycket vatten.

5/5 - (1 vote)
Kategori: Växtguider