Hortensia

Odla färgsprakande Hortensia genom att följa Grönrikets Skötselguide!

Hortensia

Hortensia är en klassiker att odla i trädgården. Under sommaren är det inte helt ovanligt att upptäcka Hortensior i många utav våra svenska trädgårdar. Hortensia kan variera mycket i storlek och färg. Plantera Hortensia redan under hösten för att ge Hortensia chansen att etablera ett ordentligt rotsystem; det kommer behövas till tillväxtperioden då Hortensia kan växa uppemot 60 centimeter per säsong!

I denna artikel redovisas allt du vill veta om Hortensia. Denna guide ger dig korrekt Hortensia Skötselråd och ökar chanserna för att utveckla en stor och fin Hortensia med färgstarka blommor.

Gronriket.se deltar i olika reklamprogram. Reklamprogram gör det möjligt för webbplatser att få provision från ditt köp genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till en webbplats – utan extra kostnad för dig. Våra recensioner och omdömen är inte köpta.

Hortensia Skötsel

Det är inte svårt att Odla Hortensia. Hortensia är en tålig växt som klarar av de flesta förhållanden som en svensk trädgård kan erbjuda. Optimalt är att förse Hortensia med jord som är mullrik och väldränerad. I varmt och torrt väder är det viktigt att hålla Hortensia Jorden konstant lätt fuktig.

Hortensia Ljusbehov

Ljusbehoven för Hortensia är inte svåra att uppnå. Hortensia kan stå mycket ljust eller i halvskugga. Om Hortensia står helt skuggigt kommer Hortensia få svårt att blomma ordentligt. Det optimala för Hortensia är att stå i halvskugga. Detta tillåter Hortensia att blomma, men ändå inte torka upp eftersom att stark sol, särskilt middagssol, tenderar torka ut Hortensia.

Hortensia som står i direkt sol behöver vattnas oftare, eftersom att jorden lättare torkar upp. Hortensia får nämligen aldrig stå torrt.

Hortensia Temperatur

Hortensia växer mer än väl i det svenska sommarklimatet. Hortensia kan till och med överleva den svenska vintern, om man övervintrar den på rätt sätt. Under vintern kan Hortensia vinterförvaras svalt i ca. 5 grader inomhus, eller hållas på en skyddad plats utomhus.

Hortensia som är utomhus under vintern bör skyddas. Täck Hortensia med löv eller halm och fiberduk för att skydda bladen från frost. Detta gör att temperaturen hålls med jämn kring Hortensia bladen, vilket minskar risken för köldskador.

Hortensia Luftfuktighet

Den optimala luftfuktigheten för Hortensia är medel till hög luftfuktighet. Hortensia är känslig för uttorkning, därför är det inte optimalt att låta Hortensia stå i för stark sol. I det svenska utomhusklimatet tenderar luften att ha perfekt luftfuktighet för Hortensia.

Om man har en Hortensia som står inomhus kan det vara viktigt att höja luftfuktigheten kring Hortensian. Gör detta genom att ställa Hortensian ovanpå ett fat med lecakulor och lite vatten i botten eller genom att spraya Hortensian dagligen. Det bästa sättet att hålla god luftfuktighet kring Hortensia är genom att införskaffa en bra luftfuktare. Den länkade luftfuktaren är en personlig favorit hos mig.

Hortensia Vattning

Som nämnt så vattnas Hortensia ofta. Låt aldrig Hortensia Jorden torka ut, eftersom att Hortensia absolut inte tål torka. Om Hortensia Jorden torkar upp riskerar växten att dö. Det bästa är att förse Hortensia med jämn och lätt fuktighet i jorden. Vattna Hortensia när det övre partiet av Hortensians jord torkat upp.

Inomhus eller i stark sol under sommaren är det extra viktigt att vara medveten om Hortensians jordstatus. Dessa miljöer gör att jorden torkar upp lättare och Hortensian riskerar att få torra blad eller dö helt.

Hortensia Näring

Hortensia som har näringsrik jord behöver inte tillskott av näring. Om Hortensiajorden inte är näringsrik, eller inte har bytts ut på länge bör man tillföra extra näring i form av kompost eller gödsel tillämpad för blommande växter.

Näringen som tillförs till Hortensia bör vara kvävefattig för att Hortensian ska kunna blomma mycket. Om näringen är hög i kväve kommer Hortensian att få övervägande mycket tillväxt i bladen snarare än i blommorna.

Hortensia Jord

Genom att reglera pH-värdet i jorden kan man även reglera färgen som Hortensian får. Ju högre pH-värde som finns i jorden, desto mer rosa kommer Hortensia Blommorna bli. Däremot föredrar Hortensia lite lägre pH-värde. pH-värdet kan regleras med hjälp av kalk. Helst bör jorden vara okalkad, då detta stimulerar bäst tillväxt.

I övrigt kan Hortensian trivas i de flesta näringsrika jordar, men helst vill Hortensia ha mullrik jord som även är väldränerad. Personligen kan jag varmt rekommendera Rhododendronjord, eftersom att denna jord har allt som Hortensia behöver för att frodas och må bra. Genom att köpa vanlig Rhododendronjord gör man det enkelt för sig att lyckas med sin Hortensia.

Övervintra Hortensia

Hortensian är relativt tålig, men då vintern nalkas är det viktigt att skydda Hortensia från kalla drag och riktigt stark kyla. Om man har möjligheten kan Hortensian flyttas inomhus och vinterförvaras i ca. 5 grader Celsius. Om man inte har möjlighet till detta, och Hortensian står utomhus under vintern, måste man tillämpa skydd så att Hortensian inte fryser ihjäl.

Hortensia som lever utomhus i kruka behöver extra skydd om rötterna. Bäst skyddas man Hortensians rötter genom att packa in krukan i bubbelplast. På detta vis skyddas Hortensia Rötterna från de värsta kylknäpparna och temperaturen hålls jämn.

Bladverkat på Hortensia måste också skyddas från vinterkylan. Packa in busken i fiberduk, gärna med fallna blad eller halm kring bladen. Genom att packa in Hortensians bladverk skyddar man bladen från köldskador. Hortenisor som står utomhus men inte skyddas från vädret kommer högst sannolikt att dö.

Till våren, då nattfrosten börjar försvinna, är det dags att plocka fram sin Hortensia från vinterförvaringen. I samband med detta är det bäst att klippa ned Hortensian för att ge Hortensian goda förutsättningar inför tillväxtsäsongen.

Klippa ned Hortensia

När värmen och solen kommer tillbaka efter vintern är det dags att klippa ned Hortensia. Det är enkelt och tar inte särskilt lång tid. Genom att klippa ned Hortensia ger man Hortensian chansen att blomma mer och bli buskigare, samtidigt som bladen får chansen att luftas och risken för svampsjukdomar minskar.

Klipp helt enkelt av Hortensians vissnade blommor på det undre bladparet. Man kan även klippa tillbaka särskilt utstickande grenar ifall man vill, men det är inte särskilt viktigt för att Hortensian ska må bra och kunna frodas.

Vanliga frågor om Hortensia

Hur sköter man en Hortensia inomhus?

Hortensian bör stå i halvskugga till filtrerat starkt solljus. Vattna Hortensia vartefter jorden torkar upp. Hortensia är mycket känslig för torka och måste alltid ha lätt fuktig jord.

Hur sköta Hortensia ute?

Vattna Hortensia särskilt ofta under varma och ljusa perioder. Tillsätt kvävefattig näring under våren. Placera Hortensian i halvskugga till ljust läge, men helst inte med tillgång till stark middagssol.

Kan man få Hortensia att övervintra?

Hortensia bör övervintras för att inte dö av kyla. Övervintra Hortensia genom att skydda rötter och bladverk med löv eller halm och fiberduk. Rötterna bör skyddas med hjälp av bubbelplast eller genom att planteras ned direkt i marken.

5/5 - (1 vote)
Kategori: Växtguider