Hydroponisk odling

Lär dig hur Hydroponisk Odling fungerar!

Hydroponisk Odling

De senare åren har trenden Hydroponisk Odling vuxit fram. Konceptet Hydroponisk Odling går ut på att kunna odla utan att använda sig av jord. Istället för att rötterna växer i jord har man nu en behållare med vatten och tillsatt näring. För att lyckas med Hydroponisk Odling behöver man vara väl påläst och engagerad. Det är en helt egen hobby som kräver sin del av tid, energi och engagemang för att lyckas med det.

Gronriket.se deltar i olika reklamprogram. Reklamprogram gör det möjligt för webbplatser att få provision från ditt köp genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till en webbplats – utan extra kostnad för dig. Våra recensioner och omdömen är inte köpta.

Hur funkar Hydroponisk Odling?

Hydroponisk Odling är i regel ganska enkelt. Man förser växterna med precis det dom behöver; näring till att växa, vatten till att ta upp näring och bra ljus för att kunna cellandas. Hydroponisk Odling tar minte utrymme än vanlig klassisk odling, och är därför en utomordentligt bra lösning särskilt för dom som inte har tillgång till uteplats eller trädgård.

Plantorna växer således i en korg ovanför vattnet där rötterna sticker ned för att kunna hämta upp näring. Ofta har man en uppsättning med UV-ljus ovanför plantorna, vilket även tillåter växterna att kunna frodas oavsett vilken årstid som råder.

Hur börjar man med Hydroponisk Odling?

Om du har en önskan om att börja med Hydroponisk Odling har vi här satt ihop en enkel femstegsguide till att komma igång. Det behöver inte innebära ett stort åtagande att börja med Hydroponisk Odling, faktum är att det kan vara att föredra att börja med att odla i liten skala för att eventuellt utöka intresset efterhand.

1. Efterforska Hydroponisk Odling

Ett säkert sätt att lyckas med Hydroponisk Odling är genom att hämta information och erfarenhet. Det finns massvis av böcker om ämnet och mycket av kunskap och erfarenhet kan hämtas via forum, konton och intressegrupper i sociala medier. Det är ett enkelt sätt att få reda på allt man behöver veta, men även för att få svar på eventuella frågor.

2. Hitta rätt system för Hydroponisk Odling

Hydroppnisk Odling kan vara svårt för nybörjaren, och det kan kännas som att det är ganska mycket som behöver tänkas på. Personligen kan jag rekommendera att köpa ett startpaket. Startpaketen innehåller allt man behöver för att komma igång med Hydroponisk Odling, inklusive frön. Det är smidigt och enkelt och man kan utan problem installera sin hydroponiska odling utan att oroa sig för att ha glömt något eller köpt in fel produkter.

Vad som många gånger inte ingår i startpaketet däremot är UV-ljus, vilket kan behövas. Ifall man inte vill ha sin hydroponiska odling i ett fönster, eller inte vill begränsas under vintersäsongen, rekommenderar jag att införskaffa en passande växtbelysning.

3. Sätt ihop din Hydroponiska Odling

Det är inte särskilt svårt att installera sin Hydroponiska Odling. Vattenbehållaren fylls med vatten, oftast upp till en markering ifall det är en behållare som säljs för Hydroponisk Odling. Därefter tillsätts rätt mängd näring till vattnat. De små odlingspluggarna fuktas, förses med frön (om de inte är försådda), och placeras i små korgar som sedan sätts i hålen på vattenbehållarens lock.

4. Hitta din rutin för lyckad Hydroponisk Odling

Hydroponisk Odling handlar om att alltid vara säker på att växterna har tillgång till vatten. Det viktigaste är att rötterna alltid har tillgång till vatten och näring. Ju större plantorna blir, desto mer rötter kommer de att få, och desto mer vatten behöver dom för att må bra. Var därför noga med att kontrollera vattenmängden ofta, gärna varje dag efter att plantorna etablerat sig.

5. Skörda färska grönsaker

Fördelen med Hydroponisk Odling är att ha det man odlar nära till hands att plocka vartefter de efterfrågas. Om man vill ha kontinuerlig skörd bör kan man så flera frön i egna odlingspluggar med ett par veckors mellanrum.

Om vattnet blir grönt

Hydroponisk Odling är inte alltid helt problemfritt. Vattnet kan förstås få en annorlunda färg av näringen som tillsätts, men ifall man upptäcker att vattnet utvecklat en grönaktig färg långt efter att man tillsatt näring så har man fått in algväxt i vattnet.

Det är viktigt att göra sig av med algerna eftersom att de orsakar en dålig vattenmiljö. Häll således ur allt vatten och diska ur behållaren och locket noggrant. Fyll därefter på vatten och näring och montera ihop din Hydroponiska Odling som vanligt.

Bygg ihop egen Hydroponisk Odling

Det är relativt enkelt att sätta ihop en hemmagjord Hydroponisk Odling, och dessutom mycket billigare än att köpa de kommersiella varianterna. Det kräver en del förberedelse och verktyg, men med lite ansträngning har man sig snart en Hydroponisk Odling för närmre halva priset!

Hydronponisk Odling Behållare

Var medveten om vilken slags behållare du använder dig av till Hydroponisk Odling. Plastigt material passar inte alltid till sammanhang som är matrelaterade, eftersom att många plaster i längden kan vara hälsoskadliga. En plast som är livsmedelsgodkänd är PET, så se dig om efter behållare som exempelvis är gjorda av återvunna PET-flaskor. Sådana behållare kan finnas på kvalitativa, välsorterade varuhus, så som IKEA.

Hydroponisk Odling brukar göras genom att odlingspluggarna placeras ovanför vattnet för att hållas fuktiga, och därefter låts rötterna hänga ned till vattnet utan att vattnet når odlingspluggarna. Därför bör den tilltänkta behållaren även ha ett lock med hål där odlingspluggarna ska sitta.

En låda som är omtyckt i kretsarna kring Hydroponisk Odling är ”kuggis” från IKEA. Den är gjord av återvunnen PET-plast och har ett lock som är enkelt att borra hål i.

Eventuella hål på vattenbehållaren behöver förstås tätas för att vattnet inte ska rinna ut. Till ”Kuggis” kan man använda en kabelgenomföring från Biltema. Genom denna kan man även träda en slang för att enkelt kunna fylla på vatten och näring när det behövs.

Hydroponisk Odling Lock

Locket till en Hydroponisk Odling ska ha hål som man kan stoppa odlingspluggarnas korgar i. Borra lagom stora hål i locket med ca. 8-10 centimeters mellanrum. Som nämnt så ska korgarna kunna placeras så att de hålls upp av hålkanterna, var därför noga med att mäta exakt hur stor diameter de runda hålen ska ha.

Korgarna till Hydroponisk Odling kan du hitta i de flesta välsorterade växtbutikerna. De går även att beställa hem härifrån.

Betygsätt den här sidan:
Kategori: Information