Japansk Lönn

Etablera en vacker Japansk Lönn som tar trädgården till nya höjder.

japansk lönn

En stor personlig favorit bland alla trädsorter är utan tvekan den japanska lönnen. Japanska lönnar kan variera mycket i storlek och färg, men det ikoniska är det eldröda bladverket som nästan omedelbart stjäl showen i trädgården. Det finns däremot även både gröna och gula sorter av Japans Lönn, och därför rekommenderar jag varmt att efterforska lite och ta ett aktivt beslut för att hitta en perfekt Japansk Lönn för just ditt ändamål.

Den stora variationen kan även innebära viss variation i skötselråden, men det finns generella skötselråd som vi i denna artikel ska gå igenom. Är du osäker på de perfekta skötselråden för en specifik sort kan man falla tillbaka på dessa skötselråd som anges här.

Japansk Lönn Skötsel

Precis som för många andra träd behöver det inte vara särskilt svårt att sköta om Japansk Lönn, men det gäller även att veta vad man ger sig in på. De kräver trots allt lite extra omtanke, särskilt under de första åren innan de etablerats ordentligt. Fel placering av Japansk Lönn kan innebära skadat bladverk, och jord som inte håller måttet kan orsaka rotröta.

Japansk Lönn Ljusbehov

Det är inte ovanligt att växter kan behöva skyddas från solen, och det gäller även den Japanska Lönnen. Japansk Lönn växer naturligt kring större träd, och får solskydd utav detta. Därför bör man försöka placera Japansk Lönn i halvskugga, gärna kring en gles skara större träd som även kan skydda mot vinden. Japansk Lönn som placeras i stark, direkt sol tenderar att få brända blad och blir således inte särskilt vacker att titta på. Särskilt sorter av Japansk Lönn som har gula blad är känsligare och behöver skyddas från solen.

Japansk Lönn Temperatur

Det svenska klimatet är inte helt optimalt för den Japanska Lönnen, varför man bör vara noga med var man placerar sin Japanska Lönn. Riktigt kalla vintrar kan vara rent skadliga för Japanska Lönnen, och därför kan det vara en bra idé att skydda Japanska Lönnen från den kallaste av kylan, vilket kan vara svårt om man har ett riktigt stort träd. Mindre buskar eller träd som står i kruka bör förvaras från det värsta av vädret i ett garage eller på annat vis skyddas från vind och frost. En vanlig metod är att täcka växten med granris, halm eller löv och slutligen markväv.

Japansk Lönn Vattning

Under våren, innan bladverket kommit igång efter vintervilan bör man ta det försiktigt med vattningen. Vartefter Bladverket slagit ut bör man vattna mer. Ta hänsyn till var Japanska Lönnen är placerad. I ett ljust läge vill man vattna mycket rikligt, medans ett skuggigt läge skulle kunna innebära att vattna hälften så mycket. Blöt jorden genomgående och riktigt ordentligt ett par gånger i veckan under sommarmånaderna.

Japansk Lönn Näring

Förutsatt att jorden tillsatts näring vid plantering så kommer Japanska lönnen inte behöva någon ytterligare näring på flertal år. Japanska Lönnen kan förses med näring genom att tillsätta lite kompost eller barkmull till underlaget, och under hösten kan löv och andra organiska material ligga kvar kring Japanska Lönnens rötter för naturlig näringstillförsel.

Japansk Lönn Jord

Det är viktigt att Japanska Lönnens rötter kan andas. Blanda i gott om dränering i jorden för att undvika att vatten ansamlas och orsakar rotröta. Detta kan man göra genom att tillsätta gott om grus eller lecakulor.

Jorden bör även förbättras med näring av kompost, barkmull eller jord med mycket organiskt material. Genom att tillsätta denna form av näring till Japanska Lönnens jord kommer den inte att behöva ytterligare gödsling på flera år, förutsatt att man har möjlighet att tillföra ett lager fallna löv eller andra organiska material kring stammen under hösten.

Japansk Lönn Placering

Genom att välja ut en bra placering för sin Japanska Lönn kan man göra det enkelt för sig. Japanska Lönnen kräver som nämnt rätt förhållanden för att må riktigt bra och kunna bjuda på en riktigt fyllig och färgsprakande trädkrona.

Genom att placera Japansk Lönn i en sluttning får man en naturlig dränering till jorden, eftersom att vattnet i marken rinner rinner nedåt för sluttningen. Man bör även se efter möjligheterna att plantera Japanska Lönnen kring andra träd för att skydda mot extremare väder och stark sol. Man kan göra det relativt enkelt för sig genom att placera Japanska Lönnen i skydd från söderläge och med fri tillgång till norrläge.

Den japanska lönnen är en underskattad trädart, men den kan även innebära en hel del planering och rutiner för att hålla den välmående. Ju högre upp man bor i Sverige, desto krångligare kan det vara att hålla den levande genom vintern. Det kan även vara svårt att hitta en bra placering för den Japanska Lönnen, men trädet är verkligen mödan värd, särskilt om man satsar på ett mindre träd i en kruka, vilket gör den mer flexibel och enkel att hålla.

Betygsätt den här sidan:
Kategori: Växtguider