Julkaktus

Julkaktus - Lär dig ta hand om dom på bästa sätt!

Julkaktus

Julkaktus är en populär, vinterblommande krukväxt som passar bra i nästan alla sammanhang. Den är inte bara lätt att ta hand om utan förökar sig också lätt, vilket gör den till en perfekt julklapp eller födelsedagspresent. Låt oss titta på hur man planterar en julkaktus och tar hand om den.

Julkaktus Förökning

Det allra första steget är att ta reda på om du verkligen har en julkaktus. Påsk- och tacksägelsekaktusar ser mycket lika ut. Julkaktusen förökas lätt genom att klippa ett kort Y-format stycke från stjälkspetsarna. Se till att sticklingen endast tas från friska växtblad. Plantera segmentet ungefär en fjärdedel av dess längd djupt i svagt sandig jord. Fukta jämnt och placera sticklingen i ett väl upplyst område, men undvik direkt solljus. För att rota sticklingar till nya plantor klipper du tillbaka skotten från spetsarna, klipp vid den andra leden av varje spets. Sticklingen bör visa tecken på tillväxt inom några veckor, varefter plantan kan flyttas till en annan kruka, med en lösare blomjordsmix av kompost, jord och sand.

Julkaktus Skötsel

Ge Julkaktus starkt, indirekt solljus och vattna efter att jorden torkat upp en aning på ytan. Tillsätt svagare dos växtnäring med ca. 2-4 veckors mellanrum under blomningen. Julkaktusen kräver ingen förhöjd luftfuktighet, men det kan vara till fördel att höja luftfuktigheten kring växten under torra vintermånader.

När det gäller skötsel av julkaktusar kan man säga att den klarar sig bra under normala hemmiljöer med måttlig skötsel. Julkaktusen anpassar sig till svaga ljusförhållanden, men växten producerar lättare blommor om den utsätts för starkare ljus. Med detta sagt kan för mycket direkt solljus bränna dess blad, så håll julkaktusen i ett lämpligt läge för att undvika detta.

Att hålla julkaktusen fuktig är också viktigt. Växten kräver frekvent och noggrann vattning under den aktiva tillväxten på våren och sommaren, och att jorden hålls lätt fuktig. Låt fuktnivån i julkaktusens jord sjunka och torka upp något mellan vattningstillfällena, men aldrig helt, och låt aldrig krukan stå i vatten, eftersom detta leder till rot- och stamröta. Det är också en bra idé att tillföra en mild näringslösning för krukväxter varannan vecka.

För att ta hand om en julkaktus bör du tänka på att den föredrar temperaturer mellan 15-21 grader Celsius och en normal till hög luftfuktighet. Att placera en bricka med småsten fylld med vatten under julkaktusbehållaren är ett bra sätt att lägga till mer fuktighet i hemmet.

När julkaktusen har slutat blomma (vanligtvis på hösten), eller cirka sex till åtta veckor innan du vill att plantan ska blomma igen, bör du låta plantan gå i dvala genom att skära ner på julkaktusjordens fuktighet och minska både ljus och temperatur. Det räcker med att minska vattningen och se till att plantan får 12-14 timmars mörker och en genomsnittlig temperatur på 10-12 C (50-55 F).

Håll också julkaktusen borta från dragiga områden. När du vet hur du ska ta hand om julkaktusen är den här växten inte svår att sköta, och när den får rätt skötsel och placeras på en passande plats kan julkaktusen till och med överraska dig med ytterligare blomningscykler under året.

Betygsätt den här sidan:
Kategori: Växtguider