Karlbergare

Älska dina växter - ta reda på de optimala skötselråden för din Karlbertare!

Karlbergare

Föredrar du en snabbväxande och lättunderhållen växt har du definitivt kommit rätt om du kikar på Karlbergaren. Denna enkla krukväxt får med tiden långa, vackra rankor, vilket gör den lämplig att ha i ampel eller piedestal för att visa upp hängande, svallande bladverk. Man kan också sticka ned någonting vackert i krukan att låta Karlbergaren klättrar på. Karlbergaren är en rolig och mångsidig växt som även kallas för Svensk Murgröna.

Gronriket.se deltar i olika reklamprogram. Reklamprogram gör det möjligt för webbplatser att få provision från ditt köp genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till en webbplats – utan extra kostnad för dig. Våra recensioner och omdömen är inte köpta.

I denna artikel kan du hitta allt du vill veta om Karlbergaren. Skötselråd och tips, vilken jord Karlbergaren föredrar och tips på artiklar att kika på ifall du skulle stöta på problem med din Karlbergare.

Karlbergare Skötsel

Karlbergare placeras bäst i halvskugga och vattnas sällan. De suckulenta bladen har mycket god förmåga att bevara vatten. Håll jorden lätt fuktig och undvik att tillföra näring till Karlbergaren. Omplantera Karlbergaren en gång om året.

Karlbergare Ljusbehov

Som nämnt så föredrar Karlbergaren att stå i halvskugga och kan därför klara sig mer än väl i ett norrfönster. Om du inte har tillgång till ett norrfönster kan man placera Karlbergaren en bit in ifrån vilket annat fönster som helst, framförallt ifall fönstret är ofiltrerad (dvs. av insynsskydd eller liknande). Karlbergaren bränner nämligen sina blad mycket lätt, och behöver därför skyddas från solens starka strålar.

Karlbergare Temperatur

När det kommer till temperaturer har Karlbergaren ganska normala behov. Karlbergaren vill stå i vanlig rumstemperatur och trivs inte att exponeras för temperaturer under 15 grader under längre tid. Med det sagt tenderar Karlbergaren att blomma under vinterhalvåret, och särskilt ifall man placerar Karlbergaren på en plats vars temperatur ligger på strax under rumstemp. Däremot brukar de flesta välja bort att anstränga sig för att få fram blommor, eftersom att Karlbergarens blommor inte är särskilt tilltalande.

Karlbergare Luftfuktighet

Ha gärna förhöjd luftfuktighet kring Karlbergaren, särskilt på vintern. Inomhusmiljön i Sverige är generellt sett relativt låg, och blir ännu lägre på vintern, därför kan det vara bra att höja luftfuktigheten kring Karlbergaren. Gör det genom att spraya Karlbergaren med jämna mellanrum, placera den på ett lager lecakulor på ett fat och häll lite vatten i botten, eller skaffa en ordentlig luftfuktare. Personligen kan jag rekommendera att införskaffa en luftfuktare då den höjer luftfukitgheten i hela rummet.

Karlbergare Vattning

Vattna Karlbergaren varsamt. De suckulenta bladen suger åt sig och förvarar vatten, vilket gör att Karlbergaren inte behöver vattnas lika ofta som andra växter. Faktum är att vanligaste orsaken för misslyckande med Karlbergaren är just övervattning. Om Karlbergaren vattnas för ofta löper en stor risk för rotröta, vilket givetvis kan ha förödande konsekvenser.

För att vara säker på att inte råka övervattna Karlbergaren kan man gå efter tumregeln att jorden ska vara konstant lätt fuktig. Kontrollera alltid jorden innan du vattnar – känn efter med ett finger eller skaffa en bra fuktmätare. Personligen kan jag varmt rekommendera att införskaffa en jordfuktmätare eftersom att de gör skötseln av samtliga krukväxter mycket enklare och därmed även ökar chansen för att växterna ska växa till sig fort.

Karlbergare Näring

Generellt sett behöver inte Karlbergaren någon tillsatt näring, men om man vill engagera sig kan man tillföra svag dos krukväxtnäring med 2-4 veckors mellanrum under sommarhalvåret. Då Karlbergaren går in i tillväxtperioden under våren behöver den tillföras näring för att orka växa. Det innebär också att Karlbergaren går in i en viloperiod under hösten och därmed inte behöver näring under vinterhalvåret. Om Karlbergaren får för mycket näring kan rötterna brännas vid.

Karlbergare Jord

Eftersom att Karlbergaren är känslig för övervattning är det viktigt att tillföra dräneringsmaterial i jorden. I övrigt föredrar Karlbergaren vanlig krukväxtjord, så länge man tillför lite perlite, lecakulor eller liknande. Generellt sett brukar man sträva efter ca. 20% dränerande material. Om man blandar för mycket dränering i jorden kommer jorden att torka upp fortare, vilket inte alltid är bra eftersom att man då måste vattna oftare. Lagom är bäst!

Jord som inte har något dränerande material har lätt för att bli tjock och klumpig och hålla inne för mycket fukt. Detta resulterar i att jorden ”packas” på rötterna och gör att de får svårt att andas, samt att Karlbergarens rötter då ligger blött under för långa perioder. Det är detta som göra att rötterna kan orsakas av rotröta, eller att växten stannar i tillväxten på grund av att rötterna inte kan växa och fungera som de ska.

Beskära Karlbergare

Det kan vara värt att beskära sin Karlbergare någon gång om året. Det sägs att Karlbergaren har lättare för att blomma ifall Karlbergaren klipps ned till hösten. Sticklingarna som blir över av att Karlbergaren klipps ned kan rotas och utvecklas till egna plantor, eller planteras direkt i moderplanans jord för att få en buskigare växt.

Omplantera Karlbergare

Omplantera Karlbergaren en gång om året. Det är fördelaktigt att omplantera Karlbergaren på våren då tillväxtperioden börjar nalkas, för att Karlbergaren ska få goda chanser att kunna vänja sig och växa in sig i den nya jorden.

Det finns ett par saker att tänka på vid omplantering av Karlbergaren. Som nämnt så är dräneringsmöjligheterna mycket viktiga för Karlbergaren, så välj därför alltid en kruka med dräneringshål i botten för att överblivet vatten ska kunna rinna bort. I ungefär 4-8 veckor efter omplantering bör man också avvakta med näringstillförsel eftersom att de flesta jordar innehåller näring som växten tar del av.

Ohyra på Karlbergare

Generellt sett är Karlbergaren relativt resistent mot ohyra, men en av de vanligaste ohyrorna som drabbar Karlbergaren är Spinnkvalster. Dessa upptäcker du då tillväxten på blomman kan börja se lite annorlunda ut, samt att man hittar små nät på blomman där spinnkvalstren klättrar runt. Om du misstänker att din Karlbergare har drabbats av ohyra kan du läsa mer om det här.

Betygsätt den här sidan:
Kategori: Växtguider