Klematis

Liva upp uteplatsen eller trädgården med en vacker Klematis.

Klematis

En utav de klättrande skönheterna man kan ha ute i trädgården är Klematisk. En karismatisk växt med stora, färgglada blommor, men som behåller sin charm även efter att blommorna torkat bort. Det finns flera olika sorter av Klematis som har olika färger och former. Klematis kan vara marktäckande, likväl som låtas klättra på spaljéer, vilket ger möjligheten att vara kreativ i planeringen för sin Klematis. Det svåra med Klematis är att välja vilken sort man vill ha i sin trädgård, men de vackra blommorna är utan tvekan mödan värd!

Gronriket.se deltar i olika reklamprogram. Reklamprogram gör det möjligt för webbplatser att få provision från ditt köp genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till en webbplats – utan extra kostnad för dig. Våra recensioner och omdömen är inte köpta.

Klematis Skötsel

Klematis behöver lite extra omtanke för att må riktigt bra. Med hjälp av ett par händiga knep kan man säkra att Klematisen får det den behöver för att blomma rikligt och växa på sig ordentligt. Det är viktigt att komma ihåg att Klematis är en klättrande växt, därför vill man vara noga med placeringen av sin Klematis för att den inte ska förstöra omgivningen som den växer på eller kring.

Klematis Ljusbehov

Basen på klematis vill stå i skuggigt läge. Det innebär att man vill vara noga med att planera var Klematisen ska kunna trivas bra. Resten av växten, rankorna och blommorna, kan trivas väl i ljust läge, men direkt, starkt solljus är sällan att rekommendera. Om Klematis står i riktigt ljusa platser behöver de dock vattnas därefter, det vill säga mer rikligt.

Klematis Temperatur och Luftfuktighet

Klematis är tålig beträffande temperaturer och trivs bra i det svenska klimatet. Under vintern kommer Klematis att behöva täckas med löv eller halm och markväv för att skyddas mot frosten, för att kunna komma tillbaka och blomma igen kommande säsong.

Klematis Vattning

En jämn fuktighet i jorden är att föredra för Klematisväxten. Vattna Klematis vartefter jorden torkar upp, men det är även viktigt att inte övervattna vid bevattningstillfällena. Det är viktigt att känna på jorden, genom att sticka ned ett finger eller en träpinne för att se hur mycket fukt jorden har innan vattning. Dessutom kan jag personligen varmt rekommendera att införskaffa en jordfuktmätare för att kunna vara säker på när det är dags att vattna Klematisen.

Klematis Näring

Gödsla Klematis med ett välbalanserat gödsel under vår- och sommarmånaderna. Under hösten bör man undvika att tillsätta någon extra näring eftersom att växten då är på väg in i sin viloperiod och rötterna bränns lätt av för mycket näring när Klematisväxten får mindre solljus.

Som näring kan man således tillsätta gödsel, kompost och benmjöl, dessa är en bra kombo för Klematis.

Klematis Jord

Vanlig rosjord passar utmärkt för Klematisen. Det innehåller precis de rätta näringsämnena som gynnar Klematis, men det kan även vara bra att tillsätta extra dränering, särskilt närmast växtens rothals. Detta kan man göra genom att tillsätta lecakulor, perlite eller grus. Se till att Klematis har tillgång till mycket jord med mycket djup. Om man vill och har tillgång till det kan man även tillsätta benmjöl i jorden.

Klematis Beskärning

Klematis bör beskäras ungefär var annat år, och efter första blomningen. Klematissorter som blommar en gång tidigt på tillväxtsäsongen året bör inte beskäras alls, eftersom att de oftast blommar på skotten som den utvecklade året innan. Risken blir annars att man inte får några blommor alls. Har man en klematissort som blommar två gånger per säsong klipper man bort de skott som är döda, skadade eller torkade. Det gäller att vara observant och bespara de knoppar som är gröna och spänstiga. Dessvärre kan vissa Klematis ha tagit mycket stryk under riktigt kalla vintrar och då är det bäst att beskära den helt för att få bort allt som frusit.

Det finns även klematissorter som blommar en gång senare under säsongen. Dessa blommar i knoppar som utvecklats tidigare under säsongen. Klematissorter som denna klipps ned helt under höst eller vår för att återväxa under pågående säsong.

Plantera Klematis

Det är viktigt att inte låta Klematis klättra på en husvägg, eftersom att Klematis kan förstöra husgrunden med sina rötter. I övrigt kan de planteras i princip var som helst där man kan förse den med tillräckligt mycket jord och djup för att den ska kunna etablera ordentligt med rötter. En ny men relativt etablerad Klematis kan planteras om där man planterar den ända ner till de första bladen. Detta ger rotsystemet ytterligare möjlighet att etablera sig, samtidigt som själva växten får förutsättningarna att växa sig starkare med fler förgreningar.

Klematis är definitivt värd tiden och energin det innebär att hålla den välmående. De stora blommorna har verkligen potentialen att liva upp uteplatsen, oavsett om man har en trädgård eller en balkong. Det går nämligen även utmärkt att odla Klematis även i krukor. Möjligheten att vara kreativ med en spaljé är verkligen ett stort plus och gör att växten kan få ett framträdande uttryck.

Betygsätt den här sidan:
Kategori: Växtguider