9 Lättskötta Gröna Växter Inomhus

Skötselråd för de mest lättskötta gröna växterna inomhus

Lättskötta Gröna Växter Inomhus

Vissa växter är mer lättskötta än andra, och tur är väl det! Krukväxter behöver inte vara en stark hobby för att hålla dom vid liv, om man väljer rätt sorts krukväxt. Denna artikel är till för dig som inte har tid, ork eller lust till de mer krävande krukväxterna, eller helt enkelt bara vill ha någonting som inte kräver för mycket eftertanke, för en gång skull. Jag har nämligen listat 9 stycken av de vanligaste och mest lätt-omhändertagna växterna!

1. Aloe Vera

Aloe Veror passar särskilt bra för dig som tenderar att glömma bort att vattna växterna. De klarar att torka ut, men kommer att må dåligt eller tendera börja ruttna om de vattnas för mycket. Aloe veror är dessutom riktiga medicinalväxter, vars insida består av en gel som ter sig inflammationshämmande och innehåller massvis av vitaminer. Gelen kan alltså skördas för att kunna appliceras på till exempel solbrända områden.

lättskötta gröna växter Aloe Vera

Aloe veran kan bli en riktigt stor och hög växt, men det är dock ganska sällsynt i vårat svenska klimat. De har tjocka, ljusgröna blad med taggar på sidorna. De feta bladen ser till att aloe veran mår bra även under längre torrperioder.

Skötselråd Aloe Vera

 • Placering: Soligt
 • Bevattning: Vattnas sparsamt med två veckors mellanrum.
 • Näring: Tillsätt krukväxtnäring varannan vecka under sommarhalvåret.
 • Jord: Vill ha väldränerad jord, suckulentjord eller krukväxtjord utblandad med grus.

2. Garderobsblomma

Även garderobsblomman klarar längre perioder av torka, och kategoriseras in bland växter som också kan stå i skuggiga områden utan att klaga nämnvärt. De kan även bli riktigt stora, vilket är riktigt kul att se, särskilt som någon som alldeles för lätt tar död på växter. Inte ens om de tappar blad behöver det innebära att garderobsblomman är dödsdömd tack vare knölar i rötterna med vatten och näring som håller dom levande.

Lättskötta gröna växter Garderobsblomma

Garderobsblomman har generellt sett en ganska mörk stam med ovala spetsiga blad längs hela stammen. Oftast får man flera stammar i en och samma kruka då man köper den i en butik.

Skötselråd Garderobsblomma

 • Placering: Ljust till skuggigt.
 • Bevattning: Vattnas med långa intervall, jorden torkas upp mellan vattningarna.
 • Näring: Svag dos kruknäring tillsätts sporadiskt under sommarhalvåret.
 • Jord: Vanlig krukväxtjord.

3. Paradisträd

Paradisträdet är verkligen optimalt för den vars växter tenderar vattnas mer sällan. De föredrar nämligen att torka ut emellan vattningarna, men också att få stå ljust, vilket gör att de är extremt tåliga för torka. Ett par gånger om året kan man även tillsätta krukväxtnäring, men det är ingenting som behövs för att hålla dom vid liv. Paradisträd blir inte särskilt stora, mellan ca. 30-60 cm i höjd, men kan å andra sidan bli riktigt gamla vid rätt skötsel. Jorden som paradisträdet föredrar är aningen speciellt. De vill inte ha för mycket näring, varför man med fördel kan blanda vanlig blom/krukväxtjord med kaktusjord och grövre sand eller grus.

Lättskötta gröna växter Paradisträd

Paradisträdens är små trädliknande saker men feta blad som magasinerar vatten och näring, varför de klarar av att hålla sig levande under mycket långa torrperioder. Med tiden utvecklar de en fin stam som kan växa sig relativt robust med en metallisk nyans.

Skötselråd Paradisträd

 • Placering: Soligt.
 • Bevattning: Jorden låts torka upp mellan vattningarna, vattnas sparsamt.
 • Näring: Tillsätts ca. en gång i månaden under sommarhalvåret.
 • Jord: Blomjord blandat med pimpsten.

4. Svärmorstunga

En klassiker i våra svenska hem i synnerhet är svärmorstungan. Hur fort de växer varierar mellan miljön de sätts i, de kan stå mörkt men kommer då att växa mycket långsamt eller ingenting. De vattnas gärna rikligt med långa intervaller så att jorden hinner torka ut emellan. De är dessutom riktigt tåliga mot ohyra och sjukdomar. Ett enkelt sätt att få in lite grönt oavsett om du är erfaren och intresserad eller ny och egentligen inte tycker att det är särskilt spännande med krukväxter. De kan dessutom bli riktigt stora om de hålls ljust och tas om hand väl, och kan därmed bli en riktigt bra utfyllnad i ett mörkt eller tomt hörn.

Lättskötta gröna växter Svärmorstunga

Svärmorstungan är en lång växt med platta men breda blad som sticker rätt upp ur jorden. De har varierande ljusa partier, beroende på art och miljön den levt i, men har oftast en ljus mitt med mörkare kanter.

Skötselråd Svärmorstunga

 • Placering: Soligt till skuggigt
 • Bevattning: Genomvattnas och låts torka ut mellan vattningarna.
 • Näring: Halv dos tillsätts under sommarhalvåret.
 • Jord: Krukväxtjord blandat med grus eller sand.

5. Ampellilja

Om du däremot är en person som gärna övervattnar dina växter är ampelliljan ett riktigt bra val. De vill nämligen vattnas ofta, helst då jorden fortfarande är fuktig. De finns i flera olika varianter och även släktingar med liknande krav för att hållas vid liv. De sägs vara den mest effektiva luftrenaren av våra vanliga krukväxter. Att tänka på är att ju större ljusa partier, desto ljusare vill växten stå för att klorofyllet ska kunna kompensera för de ljusa partierna. Ampelliljan kan föröka sig riktigt fort genom de små skotten den skjuter ut – långa spröt med små tussar som bara är att separera och sätta i egen jord.

Lättskötta gröna växter Ampellilja

Ampelliljan är en burrig, lite mindre växt som främst växter på bredden. Den har varierande vita och ljusgröna partier på sina långa, smala och tunna blad som utgör majoriteten av växten.

Skötselråd Ampellilja

 • Placering: Ljust till skuggigt, ej i direkt sol.
 • Bevattning: Vattnas riktligt, vill gärna ha jämn fuktighet. Klarar att torka upp mellan varven.
 • Näring: Ges en gång i veckan under sommarhalvåret.
 • Jord: Krukväxtjord.

6. Fredskalla

Även fredskallan är en riktigt bra växt för dom som tenderar att övervattna sina krukväxter. De trivs av att stå fuktigt, och man märker omgående om jorden börjar bli för torr då den börjar hänga och sloka. Näring i svag dos kan tillsättas mellan vår och höst för att hålla växten nöjd. De sägs även att de har en förmåga att tillsätta fukt i luften, varför de gör sig till en riktig tillgång under vintern då luften brukar kunna vara lite torrare. De klarar dessutom av riktigt bra att stå i skuggigare partier, men tenderar att brännas väldigt lätt ifall de står i stark sol.

Lättskötta gröna växter Fredskalla

En fyllig växt med större blad och långa blomstängel som sticker rätt upp ur jorden. Den kan lätt fylla ut en större, tom yta, varierar i färg (men vanligast är den vita varianten) och kan bli mycket lång beroende på skötsel och specifik sort.

Skötselråd Fredskalla

 • Placering: Ljust till skuggigt, inte i direkt sol
 • Bevattning: Bevattnas regelbundet, vill ha jämn fuktighet.
 • Näring: Svag dos näring tillsätts under sommarhalvåret.
 • Jord: Vanlig krukväxtjord.

7. Palettblad

I palettbladsvärlden finns extremt mycket roligt att hämta! Dessa kommer i en enorm uppsjö av former och färger, förökas jättelätt och växer som ogräs. De kräver en aning mer tankeverksamhet än de flesta övriga växter, eftersom de varken vill torkas ut eller stå för blött, men genom att lyfta på krukan emellanåt känner man snart på tyngden om jorden är fuktig eller torr. Dessa växter är dessutom riktigt bra på att tala om att de är törstiga, eftersom de slokar och kan ändå klara sig flera dagar utan vatten även efter att de börjat se riktigt ledsna ut. Det är lätt att bli som besatt av dessa roliga samlingsobjekt, en växt jag verkligen kan rekommendera att skaffa.

Lättskötta gröna växter Palettblad

Palettblad utgörs av en stam med bladpar längs hela stammen, vars färg och form varierar. De är lätta att forma och kan bli mycket stora vid rätt skötsel och trimning. De går även att göra till små trädstammar med krona, buskar och/eller flätas. De går således att variera i oändlighet i färg och form.

Skötselråd Palettblad

 • Placering: Ljust till halvskuggigt
 • Bevattning: Låts torka upp lätt mellan vattningarna.
 • Näring: Näring tillsätts under sommarhalvåret.
 • Jord: Vanlig krukväxtjord.

8. Kaktusar

Inte bara palettblad kommer i många utföranden, utan även kaktusar kan framträda i flera olika former och färger. Som känt föredrar kaktusväxter att få torka ut ordentligt mellan varven och stå ljust. Kaktusväxter, liksom palettblad, kan lätt bli en samlar-mani, och kan lätt introducera dig till växtintresset om du inte har ett sådant redan. Många kaktussorter tenderar att vara av mindre storlek, varför de kan göra sig riktigt snygga på ett skrivbord eller en plats som lätt ser lite tråkig och fyrkantig ut. Observera att de lätt får rotröta, varför man vill vara mycket försiktig med vattningen. Därför är det bäst att ta reda på de specifika kraven för just den kaktussorten du fått med hem.

Lättskötta gröna växter kaktus

Även dessa går att finna i flera olika utföranden: Små som stora, blommande, i olika färg, taggiga eller ludna, osv. De kan även användas till att göra riktigt vackra som inredning.

Skötselråd Kaktus

 • Placering: Soligt till halvskuggigt.
 • Bevattning: Mycket sparsamt ett par gånger i månaden.
 • Näring: Halv dos vanlig näring eller kaktusnäring under sommarhalvåret.
 • Jord: Suckulentjord.

9. Silverkalla

I synnerhet om du har en mörk plats att ställa växten så kan jag rekommendera silverkallan. De kan verkligen älska att stå i skuggigt läge, samtidigt som de tål både torka och lite mer fuktig jord. De tenderar att vara ganska diskreta, och om de trivs riktigt bra skjuter de lätt ut skott och buskar upp sig. Om man vill kan man i det läget dela upp växten till flera. Det finns även flera varianter av silverkallan, i flera olika utföranden och färger, men dessa är inte särskilt vanliga att hitta i butikerna.

lättskötta gröna växter Silverkalla

Silverkallan är en mellanstor, fyllig växt med ljusgröna blad med vitaktiga partier som sticker upp direkt ur jorden. De kan föröka sig till att bli riktigt fylliga, samt går att separeras till flera separata växter.

Skötselråd Silverkalla

 • Placering: Halvskugga till skugga. Ej i direkt sol.
 • Bevattning: Vill ha jämn fuktighet i jorden.
 • Näring: Tillsätts ca. en gång i veckan under sommarhalvåret.
 • Jord: Vanlig krukväxtjord.

Det är sällan en dålig idé att se sig om efter mörkertåliga växter. Det är ett vanligt problem att få in tillräckligt med solljus till hemmets alla hörn för att lyckas med många växter. För att ljusa upp tillvaron ytterligare vill jag personligen tipsa om att lägga lite extra energi på att skaffa en ytterkruka som sticker ut ur mängden. Webbsidan Inredningsinspiration är full av lysande exempel på krukor att liva upp tillvaron med, samtidigt som där även finns mängder med tips om andra inredningsatteraljer.

Betygsätt den här sidan:
Kategori: Information