Lavendel

Lär dig odla Lavendel med stor framgång med hjälp av Grönrikets Skötselguide!

Lavendel

En riktig klassiker att ha i trädgården är Lavendeln. Med spretande, lila eller blåa blommor är lavendeln en av de mest välkända trädgårdsväxterna vi har, för att inte tala om den underbara doften som mer än gärna används till diverse sammanhang i hemmet. Lavendel är dessutom en utmärkt planta att placera som utsmyckning till andra växter och grönsaker.

Gronriket.se deltar i olika reklamprogram. Reklamprogram gör det möjligt för webbplatser att få provision från ditt köp genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till en webbplats – utan extra kostnad för dig. Våra recensioner och omdömen är inte köpta.

I den här artikeln redogörs hur du på bästa sätt tar hand om din Lavendel. Här går vi igenom hur lavendel odlas, skördas och övervintras för att klara sig till nästa sommarsäsong, samt hur man kan bruka Lavendel.

Lavendel Skötsel

Lavendel klarar de flesta somriga förhållandena, men de optimala skötselråden är att hålla Lavendel i ett soligt läge med väldränerad jord. Det första året bör Lavendel hållas lätt och jämnt fuktig. Äldre lavendelplantor klarar torka mycket bra och kan till och med drabbas av röta eller svamp ifall jorden hålls för fuktig.

Lavendel Ljusbehov

Lavendel är en ljusdyrkande växt som vill ha den ljusaste platsen i trädgården. Håll Lavendelplantan borta från träd och buskar som kan riskera sätta Lavendeln i skugga, eftersom detta kan vara direkt skadligt för Lavendeln. För att Lavendeln ska kunna producera sin eteriska olja behövs mycket sol att tillgå.

Lavendel Temperatur

Som nämnt så är Lavendel en tålig planta. Lavendeln trivs mycket bra i vårat nordiska klimat i Sverige, men behöver skyddas från kalla vintrar och blöta höstar. På våren efter att risken för frost har lagt sig kan man placera ut sin Lavendel att påbörja tillväxtsäsongen.

Vanligtvis är det fukten i jorden som tar död på lavendeln, men är den planterad i marken med god dränering bör inte detta bli några problem. Många väljer då att täcka sin lavendel med torra löv och/eller granris för att skydda mot den värsta av kylan och fukten. I kallare klimat, om man exempelvis bor högre upp i landet, kan jag rekommendera att plantera Lavendeln i en kruka och placera inomhus, ljust och svalt.

Lavendel Luftfuktighet

Utomhusmiljö är den bästa miljön för Lavendelplantor. Lavendelplantor som hålls inomhus tenderar att torka eftersom inomhusmiljön är mycket torr. Däremot är det inte bra att hålla lavendel för fuktigt heller eftersom det kan orsaka röta eller svampangrepp. Om det regnar och är mycket fuktigt i luften under lång tid är det viktigt att se till att växterna har lite utrymme mellan varandra. Sitter växterna för tätt ihop riskerar det bli fuktig och stillastående luft mellan bladverken.

Lavendel Vattning

En nyodlad planta behöver jämn fuktighet i jorden under det första året för att utveckla rötter och växa på sig under dess första tillväxtperiod. Vattna vartefter de övre lagren av jord torkat upp, men var ändå försiktig med vattningen för att inte orsaka rotröta.

En väletablerad Lavendelplanta klarar sig mycket bra utan att vattnas för ofta. Låt plantan torka upp ordentligt mellan vattningarna för att den ska kunna må bra. Lavendelplantan är vid det här laget relativt känslig mot övervattning och kan lätt drabbas av rotröta eller svampsjukdomar.

Lavendel Näring

Vid utplantering av din lavendel kan det vara bra att blanda in en näve kompost till jorden. Efter det behövs inga tillsatser av näring till Lavendelplantan.

Lavendel Jord

Det är viktigt att inte ha för mullrik jord till Lavendeln, eftersom att det tenderar att hålla fukt. Plantera lavendeln i väldränerad jord, gärna med lite sand eller grus i för att gynna dräneringsmöjligheterna. Sanden tillför kalk till jorden, och kommer således dessutom att höja pH-värdet i jorden, vilket gynnar den goda doften som Lavendeln utsöndrar. Dessutom är det bra att plantera Lavendel i upphöjda bäddar för att ytterligare gynna dräneringen.

Beskära Lavendel

För att få en tät och jämn Lavendelplanta är det viktigt att beskära Lavendeln. Klipp ned Lavendeln till hälften på våren då det börjar bli varmt i luften. Vissa väljer att även beskära Lavendeln efter blomningen, ungefär i Augusti månad. Här kan man nu passa på att ta sticklingar på sin Lavendel eller använda blommorna till olja, doftpåsar eller annat kul.

Hur använder jag Lavendel?

Lavendel har flera användningsområden och med lite fantasi kan man förmodligen tillföra Lavendel till de flesta sammanhang i hemmet.

Lavendelolja

Lavendelolja görs genom att lägga ett stort knippe blommor i en burk, för att sedan fylla burken med basolja. Man kan använda i princip vilken olja man vill, men personligen brukar jag använda mig av olivolja eller rapsolja. Burken får sedan dras minst tre dagar upp till ett par veckor, och oljan silas sedan över till en ny burk för att få bort blommor och annat skräp.

Oljan kan användas till hudvård, aromaterapi eller som ersättare för sköljmedel till tvättmaskinen.

Torkad Lavendel

Lavenderblommor doftar gott även efter att de torkat. Skörda lavendelblommor precis då blommorna börjar öppna sig och häng blommorna på tork i små knippen på ett mörkt och svalt ställe. Efter att de torkat kan blommorna placeras eller hängas upp i utsmyckningssyfte, eller packas i små linnepåsar och användas som luftfräschare. Dessa kan hängas över sängen, läggas i väskan eller andra väl valda utrymmen.

Det finns olika sorter av lavendel som har olika särskilda egenskaper. Exempelvis har sorten Edelweiss vita blommor, men doftar inte lika mycket som andra sorter. Hidcote Blue är en populär lavendelsort som har en tendens att locka till sig fjärilar och bin, och är således bra för att gynna ekosystemet, och Bandera Purple har vackra små rosa ”tofsar” längst ut på blomstjälkarna. En vanlig, klassisk lavendel med intensiv doft är Munstead.

2.7/5 - (3 votes)
Kategori: Odla - Växtguider