Lithops – levande stenar

Det kan vara svårt att hålla sin lithops vid liv. Denna artikel hjälper redogör allt du kan behöva veta!

Lithops - levande stenar

Levande stenar är förstås egentligen inte stenar, utan är en form av suckulent som härstammar från södra Afrika. I det naturliga habitatet lever de i en mycket stenrik miljö, varför de fått deras specifika utseende – för att slippa betas upp har de utvecklats till att se ut som stenar. Precis som många växter försvarar sig genom att vara giftiga, försvarar sig lithops genom att se ut som oätliga ting!

Personligen upplever jag att lithops är svårskötta – många håller med om att de inte kan lyckas hålla lithops levande, hur de än försöker! Om man däremot lyckas blir de ett utomordentligt vackert och gulligt tillskott i samlingen av växter. Det är dags att vi benar ut exakt vad de vill ha för att må bra!

lithops

En stenplanta består alltså av enbart ett bladpar som växter mittemot varandra med meristem mellan bladen, vilken kan växa fram nya blad eller blommor. Lithops är rätt speciella växter och är ganska ovanliga, precis som luftväxter, och kan vara ganska svåra att hitta.

Lithops skötsel

Håll Lithops i stark, indirekt sol. Fukta jorden vartefter den har torkat och var mycket noga med att inte övervattna. Håll Lithops i en mycket dränerad jord, gärna med grus eller sten i. Tillsätt svag kaktusnäring en gång under våren, någon gång under februari till april.

Lithops Ljus och temperatur

Lithops har utvecklats till att klara av stark sol, därför är det en bra idé att hålla lithops i ett sydöst- eller östfönster där solen tenderar att vara lite starkare under ett par timmar, men också får lite skugga under en del av dagen. För lite ljust kan göra lithops deformerade och avlånga.

Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att för mycket och starkt ljus kan ge lithops brännskador. Om din växt riskerar att få för stark sol under för lång tid kan det vara avgörande att ha någon form av skydd – kanske i form av en ljus gardin, insynsskydd eller bara flytta in den lite längre ifrån fönstret.

Lithops vattning

Lithops kan förvara vätska i sina blad under en väldigt lång tid, därför är det viktigt att vara försiktig med vattningen. I det naturliga lever lithops i ökenliknande klimat och vill därför fuktas väldigt sällan och ha mycket ljus. Lithops är känsliga, varför det är viktigt att försöka återskapa deras naturliga miljö.

Samtidigt kan även undervattning ta död på lithops. Knepet är att låta jorden torka ut riktigt ordentligt mellan vattningarna. Ett tips är att sticka ner någon form av liten träpinne i jorden, för att kunna dra upp den ur jorden innan vattning för att kontrollera att den är torr. Är jorden tillräckligt torr är även pinnen torr.

Lithopsen brukar ha sin viloperiod från höst till vår. Under sommaren kan man vattna den en gång i veckan, eftersom detta är lithopsens tillväxtperiod då den blommar och/eller byter blad. Under vinterhalvåret vill man hålla jorden på den torra sidan, ungefär som en kaktus. Under vintern växer inte lithopsen och behöver därför inte lika mycket vatten.

Lithops jord och omplantering

Som nämnt så lever lithops i en väldigt stenrik miljö naturligt, därför vill man plantera dom i en väldränerad och näringsfattig jord. Det är en bra idé att låta lithops leva i kaktusjord, eller jord innehållande mycket sand eller småsten.

Innan man planterar om lithops måste de ha välutvecklade rötter, men helst ska man inte omplantera lithops alls ifall de inte vuxit ur krukan eller råkat få för blöt jord. Om du ändå vill plantera om lithops är det viktigt att bara göra det under tillväxtperioden för att den ska kunna anpassa sig efter sin nya jord. De bör inte omplanteras tidigare än maj månad.

Bladbyte

Lithops växer ett nytt par av blad om året, varpå de gamla bladen kommer att börja dö bort. Vanligtvis byter de blad efter att de blommat och bytt blad går de in i viloperioden för att förbereda sig för en ny, kommande tillväxtperiod. De gamla bladen som dör bort innehåller näring som sugs upp av växten och läggs på de nya bladen. Om din lithops skulle växa nya blad utan att blomma innan är det ett tecken på att växten ännu är väldigt ung, och kommer förmodligen att blomma under nästa tillväxtperiod.

Ett tecken på att lithops förbereder sig för att byta blad är att de gamla bladen börjar mjukna och krympa lite. Efter ett par dagar bör det uppstå nya blad från vecket i mitten av växten. Om det inte gör det betyder det att växten är undervattnad. Under denna period är det viktigt att inte vattna lithops förrän nya blad har uppstått.

Lithops förökning

Eftersom lithops växer mycket långsamt kan det vara väldigt svårt och tråkigt att föröka dom. Det enklaste sättet är att föröka lithops genom att plantera frön, framför att ta sticklingar.

Att plantera lithops frön

Lithopsfrön drivs lättast upp genom att de strös över kaktusjord och sedan täcks med ett tunt lager sand. Sanden ska sedan hållas lätt fuktig fram tills lithopsen börjat växa. Övergå därefter till normal vattning.

Att föröka lithops genom sticklingar

Detta kan man enbart göra om man ser att växten förökar sig själv. I det fallet plockar du upp växten ur krukan försiktigt och borsta av jord från rötterna. Då du separerar utväxten ifrån moderplantan är det viktigt att båda bladen har en uppsättning rötter. Plantera sedan växterna i en tillräckligt stor kruka för att rötterna ska kunna växa fritt.

Källa:
succulentsbox

5/5 - (2 votes)
Kategori: Växtguider