Luktärt – Komplett odlingsguide och skötselråd

Lär dig allt som är värt att veta för att odla färgsprakande luktärt!

Luktärt

Luktärter, även kända som ärtvicker eller Pisum odoratum, är charmiga blommor som inte bara pryder trädgårdar med sina färgglada blommor, utan också sprider en underbar doft. Denna artikel är avsedd att vara din ultimata guide till att lyckas med dina luktärter.

Gronriket.se deltar i olika reklamprogram. Reklamprogram gör det möjligt för webbplatser att få provision från ditt köp genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till en webbplats – utan extra kostnad för dig. Våra recensioner och omdömen är inte köpta.

Hur odlar man luktärt?

Att odla luktärter är enkelt och givande. Förbered väldränerad jord och välj en solig plats, gärna med stöd som blommorna kan klättra på. Blötlägg fröna och så dem i små hål i jorden. Vattna regelbundet och håll den fri från ogräs. Blommorna kan skördas efter 10-12 veckor.

1. Välj rätt frön

Välj luktärtsfrön av hög kvalitet från ett pålitligt märke. Se till att välja sorter som passar dina preferenser, då det finns olika färger och storlekar att välja mellan. Följ anvisningarna på fröpaketet för att ta del av rekommendationer för den valda sorten.

2. Förbered jorden

För att odla luktärter behöver du förbereda jorden på rätt sätt. Om du odlar i trädgården, välj en plats som ligger i sol eller halvskugga. Gräv upp ett djup på cirka 15-20 centimeter och ta bort eventuell sten, ogräs och annat som kan vara i vägen. Om du odlar i en kruka, välj en kruka som är tillräckligt stor och som har dräneringshål i botten. Fyll krukan med planteringsjord och tillsätt gärna lite perlite för att förbättra jordens struktur och dräneringsförmåga.

3.Blötlägg luktärtsfröna

Blötlägg fröna i en skål med vatten i cirka 12-24 timmar innan plantering. Detta hjälper till att mjuka upp frönas skal och underlättar för groningsprocessen.

4. Plantera fröna

Gräv små hål i marken med ett avstånd på cirka 5 centimeter mellan varje hål. Placera ett blött luktärtsfrö i varje hål och täck försiktigt över dem med jord. Var noga med att inte plantera fröna för djupt, vanligtvis räcker det med 2-3 centimeter under markytan. Tryck lätt på jorden runt fröna för att säkerställa god kontakt och fuktighet.

5. Ge stöd åt växterna

Eftersom luktärter är klätterväxter behöver de stöd för att kunna växa uppåt. Sätt upp ett klätterstöd bredvid dina luktärter; det kan vara en spaljé, ett nät eller annat liknande som är stabil. Detta ger växterna något att klättra på och håller dem upprätt.

7. Vattna regelbundet

Håll jorden jämnt fuktig genom regelbunden bevattning. Ge tillräckligt med vatten för att vattnet ska nå rötterna, men undvik övervattning som kan leda till rotröta. Kontrollera fukten i jorden genom att sticka ned ett finger eller använd dig av en jordfuktmätare. Om jorden känns torr är det dags att vattna. Undvik att vattna över bladen för att minska risken för svampangrepp.

8. Skötsel och underhåll

Ta bort ogräs runt dina luktärter regelbundet för att minimera konkurrensen om näringsämnen och vatten. Tillför näring till luktärterna en gång i månaden. Jag använder mig av denna trädgårdsnäring, men om du väljer att gödsla med exempelvis hönsgödsel bör du göra det betydligt mer sällan. Klipp av eventuella vissna blommor eller blad för att främja ny tillväxt.

9.Skörda ärtorna

Om du vill skörda dina Luktärter brukar det kunna göras inom 8-12 veckor efter plantering, beroende på sorten. Ju mer regelbundet du skördar, desto mer stimulerar du växten att producera nya ärtor.

Hur sköter man luktärter?

Vattning

För att luktärter ska trivas är det viktigt att hålla jorden jämnt fuktig. Undvik övervattning, eftersom det kan leda till rotröta. Vattna gärna rikligt men var noga med att vatten som blir över också kan dräneras ut. Det är även rekommenderat att vattna nära jorden för att undvika risk för skador eller svampangrepp. Vattna regelbundet, särskilt under torra perioder, och undvik att jorden torkar ut helt mellan vattningarna.

Näring

För att luktärterna ska få tillräckligt med näring och därmed en bra tillväxttakt och riklig blomning är det viktigt att använda rätt näringsmedel. Välj en balanserad näringslösning eller gödsel med en något högre andel fosfor, eftersom det främjar blomning och fruktproduktion. Att stödgödsla jorden något innan plantering hjälper till att ge en bra grundnäring för växterna. Om du redan har planterat luktärterna kan du fortfarande tillföra gödselmedlet genom att applicera det runt basen av växterna. Var noga med att inte ge för mycket näring, då detta kan leda till mer bladgrönska på bekostnad av blomningen.

Spaljéer eller stöd

Eftersom luktärter är klätterväxter behöver de stöd för att växa uppåt. Genom att bygga eller placera spaljéer, trådnät eller liknande stödstänger nära luktärterna ger du dem något att klättra på. Se till att spaljén eller stödet är tillräckligt högt, då luktärter kan bli mycket långa. Vid behov kan du försiktigt fästa de unga växterna vid spaljén eller stödet med snören eller soft-tie. Var försiktig för att inte klämma eller skada de ömtåliga rankorna. Fortsätt att guida växterna längs stödet när de växer och justera stödet vid behov för att säkerställa en stabil och uppåtsträvande tillväxt.

Ogräsbekämpning

För att luktärterna ska få tillräckligt med näring, vatten och ljus är det viktigt att hålla deras omgivning fri från ogräs. Ogräs kan konkurrera med luktärterna om dessa resurser och påverka deras tillväxt och blomning. Ta dig tid till att regelbundet rensa bort ogräs från luktärtens planteringsområde. Använd en lucko eller gräv upp ogräset för hand, se till att fånga upp rötterna för att förhindra att ogräset växer tillbaka. Var dock försiktig så att du inte skadar luktärternas rötter i processen.

Skadedjur och sjukdomar

För att hålla luktärterna friska är det viktigt att vara uppmärksam på eventuella skadedjur eller sjukdomar. Vanliga skadedjur som kan påverka luktärter inkluderar bladlöss, spinnkvalster och sniglar. Inspektera bladen och blommorna regelbundet föratt snabbt kunna se tecken på angrepp, till exempel genom missfärgning, hål eller annat avvikande.

Om du upptäcker skadedjur på dina luktärter kan du prova naturliga bekämpningsmetoder som bladspray eller användning av naturliga predatorer, till exempel nyttodjur som nyckelpigor eller fjärilsfjärilslarver, för att hålla skadedjurspopulationen i schack.

När det gäller sjukdomar kan mögel och svampsjukdomar vara problematiska för luktärter. Om du märker tecken på svamp, till exempel missfärgade eller förruttnade blad, ta bort de drabbade växtdelarna för att förhindra spridning och använd kumulus enligt anvisningarna för att behandla svampen.

Skörda regelbundet

För att uppmuntra fortsatt blomning och produktion av blommor är det viktigt att skörda luktärterna regelbundet. När blommorna är redo för skörd, klipp av dem försiktigt med en trädgårdssax. Var noga med att inte dra eller rycka i blommorna, eftersom det kan skada växtens struktur och påverka fortsatt blomning. Genom att skörda blommorna regelbundet uppmuntrar du växten att producera nya blommor och förlänger därmed också blomningssäsongen. Var dock försiktig så att du inte skördar för mycket på en gång då det kan sakt ned tillväxttakten.

Vanliga frågor

Hur ska luktärter stå?

För att luktärter ska trivas optimalt bör de placeras på en solig plats med god dränering. Se till att luktärterna får tillräckligt med direkt solljus under dagen, helst minst 6-8 timmar. Det är också viktigt att ge dem ett stadigt stöd, som en spaljé eller liknande, för att de ska kunna klättra. Plantera luktärterna med en avstånd på 15-30 cm mellan varje planta för att undvika trassliga rankor och konkurrens om utrymme. Tänk också på att skydda dem från starka vindar genom att placera dem intill en vägg eller bakom vindskydd.

När ska man klippa luktärter?

Klipp luktärter när blommorna är utslagna och färgstarka.

Hur får man kraftiga luktärter?

För att odla kraftiga luktärter och främja blomningen, välj en solig plats med bra dränering. Vattna regelbundet utan att övervattna. Använd organisk gödsel vid plantering. Ge luktärterna ett starkt stöd att klättra på. Ta bort ogräs för att undvika näringskonkurrens. Klipp av blommorna regelbundet för ny tillväxt. Skydda dem från vind och skadedjur.

Finns det fleråriga luktärter?

Ja, det finns fleråriga luktärter. Vissa luktärtsarter, som Lathyrus latifolius, är perenna och kan överleva och blomstra år efter år. Dessa fleråriga luktärter är idealiska för trädgårdar där man vill ha långvarig skönhet och kontinuerlig blomning.

Varför blir det inga blommor på Luktärtorna?

Brist på solljus, näringsbrist, övergödning, tät plantering eller brist på pollinering kan förhindra blommor på luktärter.

Betygsätt den här sidan:
Kategori: Odla