Monstera Adansonii

Lär dig ta god hand om din Monstera Monkey Mask med hjälp av Grönrikets skötselguide!

Monstera Adansonii

Monstera adansonii, som ibland kallas Monstera Monkey Mask, är känd för sitt unika utseende och är en väl älskad krukväxt som tillhör familjen Araceae, liksom den populära Monstera deliciosa. Många älskar att lägga till en touch av Sydamerika genom denna inomhusväxt och monstera adansoniis blad ser nästintill sagolika ut med sina håligheter medan bladytan har en läderartad textur och känsla.

Som tur är är den här arten relativt enkel att sköta och kan gott och väl kunna trivas även hos mindre växtintresserade. Med det sagt finns ändå ett par viktiga aspekter att ta hänsyn till. I denna artikel går vi igenom hur du bäst tar hand om din monstera monkey mask och får en frodande, snabbväxande planta.

Monstera Adansonii Skötsel

Håll växten i starkt indirekt ljus och med en luftfuktighet på över 60 %. När du vattnar, se till att din Adansoniis jordblandning förblir lätt fuktig och vattna ungefär en gång i veckan. Det idealiska temperaturintervallet ligger mellan 18-27 °C. Tillsätt kruknäring med 2-4 veckors mellanrum under sommarhalvåret.

Monstera Adansonii Ljus och Temperatur

Med tanke på Monstera adansoniis naturliga livsmiljö, som består av glest upplysta djungler i Syd- och Centralamerika, behöver dessa växter ett starkt indirekt ljus.
För att ge din Monstera Monkey Mak de bästa förutsättningarna bör du placera den några meter från ett väl upplyst fönster. Öst- eller västvända fönster är ett bra val.

Det ljus som växter får inomhus är mycket svagare än naturligt solljus. På vintern kompletterar jag min Monstera Adansonii med en växtlampa. Om du är intresserad av ett tillväxtljus kan du ta en titt på min artikel där jag jämför växtbelysning. Personligen använder jag växtlampan Quattro, vilket fungerar ypperligt.

Att hålla växtens miljö i rätt temperatur är inte den viktigaste aspekten att tänka på, mer än attmonstera monkey mask föredrar vanlig rumstemperatur på mellan 18-27°C. Allt under 18 °C kommer att bromsa plantans tillväxt enormt. Under denna temperatur riskerar du att din Adansonii vissnar och dör av kyla.Den kan tåla korta perioder av kalla temperaturer, men längre exponeringar kommer högst sannolikt att ta död på Monstera Adansonii.

Monstera Adansonii Vattning

Det är ganska lätt att ta hand om Monstera adansonii, utom när det gäller deras vattenbehov. De kan vara något krångliga och kräsna på det planet. Sträva efter att regelbundet vattna din planta och se till att jorden är fuktig, men inte blöt. Vattna i allmänhet ungefär en till två gånger i veckan, beroende på hur stark sol den exponeras för. Se till att jorden aldrig torkar ut helt och håll den lätt fuktig. När du vattnar, vattna ordentligt för att efterlikna förhållandena i djungeln.

Övervattning kan vara ett vanligt problem, så se till att det finns god dränering via hålen i botten av krukan.

Monstera Adansonii Näring

Jag rekommenderar att ge din monstera adansonii näring regelbundet. Ett välbalanserat medel i halv styrka med ett NPK-förhållande på 20-20-20 är bäst.Gödsla varannan vecka på våren och sommaren och en gång i månaden på hösten och vintern.

Antingen kan man använda ett flytande gödselmedel eller ett gödselmedel med långsam frisättning. Detta är viktigt på grund av att Monstera adansonii växer snabbt och inte kan producera en tillräcklig mängd klorofyll utan näring. Utan tillsats av näring tenderar bladen att bli gula. Gula blad kan vara ett tecken på att din Monstera Adansonii har näringsbrist.

Monstera Adansonii Fuktighet

Monstera adansonii har ett något högre fuktbehov än andra vanliga krukväxter. De kommer från Central- och Sydamerika, där det ständigt finns mycket fukt. Håll en medelhög eller hög luftfuktighet i luften för att få en lycklig planta. Du kan alltid spraya bladen för att se till att dessa behov uppfylls. Generellt sett älskar Monstera Monkey Mask fukt och kommer att tacka dig med större och starkare blad och tillväxt.

En luftfuktighet på över 90 % fungerar generellt bäst enligt min erfarenhet, men se till att den håller sig över 60 % för en sund tillväxt. Detta kan dock enklast uppnås i växthus eller terrarier. Även ökad luftfuktighet genom att använda en luftfuktare, spraya plantan regelbundet eller använda en kruka under plantan med småstenar eller stenar fyllda med vatten kan öka luftfuktigheten.

Detta är inte nödvändigt för att hålla din Monstera Adansonii växt vid liv men kan öka dess hälsa och tillväxt. Jag använder en luftfuktare och min Adansonii älskar den. Det är fantastiskt att se hur luftrötterna börjar fästa mycket bättre vid mossstången och hur bladen blir större och större på min Monstera Adansonii.

Monstera Adansonii Jord och omplantering

Den här växten mår bäst av att omplanteras högst vartannat år. För att se till att den förblir frisk rekommenderas att du placerar din Monstera adansonii i en större kruka varje år, men se till att förhållandet mellan kruka och växt eller jord och växt inte är i obalans, eftersom vattningen då blir svårare. Du bör även välja en kruka med dräneringshål eftersom dessa växter inte gillar att stå i blöt jord för länge

Jag odlar min Monstera Adansonii i en Aroid-mix som består av orkidébark, perlit, torv och aktivt kol.
Eftersom Monstera Adansonii är en epifyt behöver den extremt väldränerande jord, annars kan den utveckla rotröta. Det idealiska pH-värdet för din Monstera Monkey Mask är omkring 5,5-7,0 pH för en sund tillväxt.

En av de viktigaste aspekterna är dränering. Den här typen av växt trivs i en kruka som har stora dräneringshål placerade i botten.

Föröka Monstera Adansonii

Det är ganska enkelt att föröka Monstera Monkey Mask med sticklingar från din monstera adansonii. Detta görs vanligtvis genom att klippa av en del av stammen. Förökning av monstera adansonii odlas antingen genom sticklingar eller frön. Sticklingarna kan vattenrotas innan den sedan planteras till en kruka med jord.

Du kan också föröka Monstera adansonii genom att använda Spaghnum mossa eller genom att sätta sticklingen direkt i jorden. Det du behöver är en bit av stammen samt minst en nod. Noder är dessa bruna eller vitaktiga knotiga delar strax nedanför där bladen växer upp och grenar sig från stammen.

Det finns två särskilt vanliga sätt att gå tillväga för att föröka din Monstera Monkey Mask.

  • Vattenrotning
  • Jordrotning

Vattenrota Monstera Adansonii

Ett av de vanligaste sätten att föröka sina monstera monkey mask är att rota dem i vatten. För att påbörja denna process tar du en bit av vinrankan genom att ta en stamstickling från den mogna plantan.

Se till att det finns minst en eller två noder med. Det är här som bladen börjar utvecklas från stammen. När du har gjort det perfekta snittet av rankan, fyller du en behållare med vatten. Placera den avklippta vinrankan och den fyllda behållaren på en plats där det finns indirekt solljus. Byt ut vattnet med några dagars mellanrum tills rötterna börjar bildas. Detta sker vanligtvis inom några veckor. Fortsätt att hålla koll på den nya sticklingen och plantera i jord när roten är tillräckligt stabil för att kunna stödja sig själv.

Jordrota Monstera Adansonii

Även om det inte är den mest använda strategin kan du välja att hoppa över inblandningen av vattenrotning. Precis som tidigare klipper du av en bit av rankan där det finns minst en eller flera noder.
Det är här metoden kan börja skilja sig åt. Istället för att placera sticklingarna i en skål med vatten, doppar du dem helt enkelt så att de blir fuktiga.

När detta är gjort fyller du en liten kruka med jord som har fått ordentligt med fukt och sticker in sticklingen ungefär en centimeter djupt i jorden. Ställ denna kruka i ett läge som får indirekt solljus och vänta på att roten ska växa. Precis som med den första strategin för förökning kommer detta att ta några veckor.

Förökning av en Adansonii är inte svårt men det kan vara bra att prova de olika metoderna som beskrivs och använda den förökningsmetod som fungerar bäst för dig.

Efter att ha satts på rotning tar det vanligtvis två till tre veckor för Monstera Monkey Mask att rota sig innan de kan placeras i en egen kruka. Faktum är att man kan skilja den nya och gamla tillväxten åt genom bladens fysiska utseende. Nyare blad på sticklingarna kommer att ha färre hål än de som är mer utvecklade. Efter att du har tagit en stickling kommer de nya bladen också att vara mindre än de äldre och det är inte ovanligt att sticklingen återgår till ett omoget tillväxtstadium utan eller med mycket få hål per blad.

Unga plantor har oftast inga hål i bladen. Bladen kommer att växa fram när Adansonii-plantan mognar. När de nya bladen kommer fram är de fräscha och ljusgröna och blir mörkare till mörkgröna när de mognar.

Monstera Monkey Mask är en rankväxt, vilket innebär att den antingen klättrar eller släpar sig. Om du vill att din Monstera Adasonii ska slingra sig kan du sätta den i en ampel. När Monstera Adansonii klättrar kommer den att producera större och större blad. Förse den med en mossstång som du sticker ner i odlingskrukan så kommer den att börja klättra och fästa sina luftrötter vid stången. En luftrot är en del som växer ut ur växtens stam ovanför marken. Den är tänkt att fästa vid olika föremål för att stabilisera sig. I sin naturliga miljö klättrar den på andra växters stammar och grenar. Som epifyter kan dessa växter växa på lite allt möjligt, vilket ger goda möjligheter att vara kreativ.

4.3/5 - (3 votes)
Kategori: Växtguider