Bruna blad på monsteran

En av de tråkigare sakerna man kan råka ut för som monsteraägare är att monsteran får bruna blad. Undvik det enkelt genom att hålla koll på dessa detaljer.

Bruna blad monstera

Det är vanligt förekommande, särskilt hos nybörjare inom krukväxtvärlden. Monsteror är väldigt vanliga sorter att ha hemma, men lika tråkigt är ju det att behöva kasta sin växt och köpa en ny.

Läs mer om skötselråd för monsteror!

1. Monstera har drabbats av rotröta.

Rotröta uppstår när rötterna på en växt varit blöta alldeles för länge. Rötterna blir då lite slemmiga och mörka. Har rötterna ruttnat kan de inte ta upp vatten och näring till plantan och växten kommer att dö. Undersök rotröta genom att ta ur växten ur krukan och titta på rötterna. Friska rötter är vita och har en viss spänst.

Undvik rotröta genom att alltid se till att vattnet i jorden har någonstans att ta vägen. Till exempel är det viktigt att alltid plantera plantan i en kruka med hål i botten. Om plantans innerkruka sitter i en ytterkruka kan det även vara avgörande att ha någonting i botten som kan låta vattnet rinna av. Jag rekommenderar starkt att införskaffa lecakulor att låta innerkrukan stå på i en ytterkruka.

Det går ofta att rädda växter som haft rotröta genom att helt och hållet ta bort alla ruttna växtdelar, och helst en bra bit till, eftersom röta kan sprida sig ”på insidan”. Finns inga rötter kvar alls på växten efter att du tagit bort det ruttna finns risk för att plantan inte kan återhämta sig. Då kan det vara klokast att ta sticklingar att rota, på så sätt kommer din växt att kunna leva vidare.

Plantera sedan om växten i ny, torr jord och var restriktiv med vattningen ett tag framöver. Växten kommer förstås må väldigt dåligt av detta, men har en god chans att återhämta sig efterhand.

2. Monstera har stått i vinddrag.

Monsteran härstammar från ett tropiskt klimat. Den föredrar fukt och värme. Om monsteran står i drag kommer den sannolikt att må därefter – den i princip torkar ut och kommer i värsta fall börja dö.

Om din monstera står nära ett fönster eller en dörr som står öppen bör du ta bort den därifrån. Bladen som blivit bruna kommer inte att kunna komma tillbaka till sin vackra, gröna färg igen. Därför rekommenderar jag att du klipper ner dessa. Om du klipper på bladstjälken precis ovanför den lilla utväxten på bladstammen finns chans att det växer ut ett nytt blad. Dock kan det ta tid och tålamod.

3. Monstera har fått ljusbrist.

Monsteran trivs allra bäst i ett halvskuggigt ställe, eftersom de i det naturliga frodas i skuggan från trädkronorna. Om din monstera står i ett mörkt hörn långt ifrån ett fönster bör du flytta växten till ett mer lämpligt ställe eller skaffa växtbelysning.

Kom ihåg också att fönsterläget spelar roll. Medan växten kan stekas i ett söderfönster kan den även få för lite sol om den står i ett norrfönster. Någonting som brukar fungera bäst är öst- eller västfönster eftersom det då portioneras lagom mycket sol för växten.

4. Monsteran har undervattnats.

Om växten får för lite vatten kommer den tillslut att behöva göra sig av med delar för att överleva. Om du märker att din monstera börjar få ljusbruna, krispiga partier på bladen kan den ha undervattnats. Monsteror behöver vattnas lagom mycket för att kunna ta upp tillräckligt med näring. Jag rekommenderar att du låter jorden torka upp mellan vattningarna, men absolut inte torka ut. Du kan sticka ner ett finger i jorden för att kontrollera hur torr den är – är jorden torr ett par cm ner är det dags att vattna!

Om du tycker det är svårt att hålla koll på jordens fuktighet rekommenderar jag att du gör upp ett bevattningsschema att gå efter. Kom ihåg bara att vattenbehovet kan variera mellan årstiderna – växter behöver generellt sett mer vatten under sommaren än under vintern.

Vattna jorden långsamt och ordentligt – det är viktigt att se till att hela ytan blir blöt för att se till att hela rötterna får tillgång till vatten. Risken finns annars att rötterna dör på stället där de inte blir vattnade.

En annan anledning till varför monsteran har undervattnats kan vara att jorden är för dränerande. Generellt sett brukar monsteror uppskatta jord med lite tjockare konsistens.

5. Monsteran har drabbats av svamp eller sjukdom

Sannolikt har din växt drabbats av svamp ifall de bruna fläckarna har gula ringar omkring sig. Svamp frodas på fuktiga blad, därför är det viktigt att se till att bladen inte är fuktiga alltför långa perioder.

Bra luftcirkulation är också viktigt för växter med svamp, och jag rekommenderar att ta bort blad som drabbats. Undvik också att spraya växten under en tid framöver.

Källor:
leonandgeorge

5/5 - (7 votes)