Monstera Deliciosa och Borsigiana

De flesta säger bara "monsteror" till sina plantor, men i vissa fall dyker det upp diskussioner om vilken som är vilken.

Monstera Deliciosa vs Borsigiana

Det finns ett par mindre detaljer som skiljer dessa två varianter åt – kort fattat:

BORSIGIANADELICIOSA
Längre nodavstånd*Kortare nodavstånd*
Längre, klättrande växtsättLånga stjälkar, klättrar inte lika mycket
Smalare stamTjockare stam
Bladen blir upp till 0,5 meter i diameterBladen blir upp till 1 meter i diameter

*Nodavstånd: Så kallade noder är punkter på växter där det växer ut blad. Här tittar man alltså på avståndet mellan två noder.

Något som inte är särskilt välkänt inom krukväxtvärlden är att den populära Monstera Deliciosa ofta förväxlas med den något mindrebladiga Monstera Borsigiana. Det är inte så konstigt – de ser mer eller mindre identiska ut, framförallt ifall man inte vet vad man ska titta efter, och när bladen inte lyckats växa till sin fulla storlekspotential.

Det är inte helt ovanligt att leverantörer säljer växter felaktigt märkt som en liknande släkting, och så är även fallet här; Monstera Deliciosa är i regel mer värdefull än Borsigiana, och förmodligen är det sällsynt att man får hem en Monstera Deliciosa utan att ha engagerat sig aktivt i att köpa just den specifika varianten.

Läs också: Så sköter du om palettblad

Vanliga missuppfattningar

Inte olika arter

En del av felinformationen som sprids om denna vanliga monstera är att Monstera Deliciosa och Monstera Borsigiana är två olika arter, alternativt underarter. Egentligen ligger det till så att Borsigiana är densamma som Deliciosa, men en annan variant av arten. Monstera Borsigiana är således inte erkänd – alltså inte ”förklarad” vara en art, utan bara en beskrivning av en mindre variant av Monstera Deliciosa.

Bladväck på båda varianterna

En annan vanlig missuppfattning är att enbart en ”äkta” Monstera Deliciosa har små ”väck” eller vågor på stjälken precis bakom bladen. Faktum är att även Borsigianan får dessa väck med åldern. Det är således inte lika vanligt med dessa väck på Borsigianan, men kan förstås vara missvisande ifall man kommit över en större, äldre Borsigiana.

Bladväck eller hål

Inte heller antarlet hål eller bladväck kommer att tala om för dig exakt vilken variant just du har där hemma; vilket många tror. Antalet väck eller hål i dina blad beror mycket på flera faktorer så som ålder eller miljö.

Monstera Borsigiana

Monstera Borsigiana

Monstera deliciosa

Monstera Deliciosa

Varför är detta viktigt?

Till synes är just denna informationen lite överkurs, men det kan vara väldigt bra att veta i syfte att inte sprida felinformation. Det förekommer mängder med spekulationer, feltolkningar och annat som förvirrar gemene man, och då är det fördelaktigt att rätta till detta. Dessutom är det ju kul att veta vilken av monsterorna som blir ens personliga favorit och kunna anpassa sina köp efter detta! Kanske bor du lite trängre och/eller föredrar en monstera som klättrar på väggen framför en som tar mycket plats? Det är inte jätteovanligt att man tyvärr måste göra sig av med sin monstera för att den blir för stor i ens hem.

Hur får jag tag i den sortens monstera jag vill ha?

Rent generellt brukar man kunna hitta den mindre varianten, Borsigiana, i de flesta butiker som säljer monsteror. Dessa hittar du således i vanliga livsmedelsbutiker eller motsvarande, eller oftast i blombutiker (med reservation för att du kan behöva dubbelkolla detta). Låt inte etiketten lura dig – Monstera Borsigiana säljs väldigt ofta som bara Monstera Deliciosa.

För att få tag på en Monstera Deliciosa kan du behöva jaga lite. Dessa brukar kunna hittas på lite mer välsorterade butiker, online eller hos en privatperson som plockat en stambit (med nod!!) att sälja. Dessa går alltså många gånger att få tag på via facebook, tradera eller liknande medier. Var dock noga med att det verkligen är rätt sort, eftersom det inte är ovanligt att felaktigt tro att man har en monstera deliciosa.

Källor:
NTBG

5/5 - (1 vote)
Kategori: Växtguider