Monstera

Genom att följa dessa skötselråd gör du din monstera en stor tjänst!

Monstera

Det är lätt att göra misstag, men tyvärr är det inte alltid lika lätt att rätta till dom beträffande krukväxter. Monsteror är generellt sett enkla att ha hand om, men risken finns alltid att man råkar utsätta den för skadliga förhållanden utan vetskap.

Om du funderar på skillnaden mellan monstera deliciosa och monstera borsigiana kan du läsa om det här!

I stora drag kan man beskriva monsteraskötseln på det viset att den gärna vill ha luftfuktighet och vattnas vartefter jorden i krukan torkat. Optimalt för en monstera är att få stå väldigt ljust, men inte i direkt solljus. I denna artikel berättar jag mer detaljerat om hur du kan göra din monstera riktigt lycklig.

monsteraskötsel

Det naturliga habitatet

Monsteror har ett ganska annorlunda liv i det naturliga. De lever och frodas i Centralamerika, i och kring Mexiko-området, men kan även återfinnas som en introducerad art i flera områden, på Hawaii, exempelvis. De växer sig långa och starka i regnskogen där temperaturen och luftfuktigheten givetvis är mycket högre än här i Sverige.

Temperaturen kring det området kan gå ned till −1 °C, vilket kan bli svårt för monsteran att klara av utan att få köldskador. Rekommenderad lägsta temperatur för att monsteran ska växa ligger mellan 13-15 °C.

Nya blad på monsterorna växer mot de skuggigare partierna på olika träd. Med den strategin och som släkting till philodendrons och pothos kan växten börja klättra med hjälp av sina luftrötter. I det naturliga kan monsteror bli upp till 20 meter höga och besitta blad som är upp till en meter stora. Detta är mycket svårt att lyckas åstadkomma i våra svenska hem, men de kan ändå bli flera meter långa, vilket är ganska stort för en krukväxt.

I det vilda kan monsterorna växa vackra blommor och ätbara frukter med en smak som påminner om ananas.

Varför har monsterablad veck och håligheter?

Man vet inte exakt varför monsterans blad har hål och veck i bladen, men en teori är att håligheterna är en fördel vid hård blåst, eftersom bladen då inte fångas upp av vinden lika lätt och bryts av. En annan teori är att de stora bladen får håligheter och veck för att släppa igenom solljus till övriga blad.

vild monstera

Hur sköter man om en monstera?

Monsteror är bra nybörjarväxter, men de är inte exakt lika enkla att ta hand om som exempelvis svärmorstunga som överlever det mesta.

Ljus

Monsteror klarar gott och väl av att stå i ett skuggigt område, men för bästa tillväxt ställs plantan på en ljusare plats. Gärna i indirekt solljus i ett fönster som helst inte vätter mot norr. Helst ska växten stå i ett Öst- eller Söderfönster, ljust men skyddad från solens strålar. Ifall någonting skuggar blomman, eller fönstret inte är stort nog så är risken stor att den inte står tillräckligt ljust för att kunna få stora, fina, veckade blad.

Om du tror att så är fallet rekommenderar jag att skaffa en växtlampa som komplement; det är även bra att ha under vinterhalvåret.

Rätt ljustillgångar är viktigt för rätt tillväxt och vattenupptagningsförmåga. Det motverkar rotröta och ger växten energi.

Kom även ihåg att vrida på krukan med jämna mellanrum, eftersom växten konstant vrider sig mot solljuset. På detta vis får du en jämn och fin planta.

Vattning

Undvik att vattna din monstera för mycket eller för lite. Lagom är bäst. Håll ett öga på jorden för att se när den börjar torka ut. För att få bättre koll kan du sticka ner ditt finger i jorden för att känna efter; är jorden torr ca 2-5 cm från toppskiktet kan du vattna plantan.

monstera deliciosa

Det finns två andra sätt för att avgöra ifall din planta behöver vattnas:

 • Använd fuktighetsmätare. Det kan vara en bra idé att införskaffa en sådan, även ifall du är intresserad av att skaffa växter som är svårare att hålla i liv. Stoppa ner fuktighetsmätaren halvvägs mellan blomman och kanten på krukan, och halvvägs ner i krukan. Då mätaren står på 3 börjar jorden torka ut, och det är dags att vattna.
 • Har man ingen fuktighetsmätare kan man även stoppa ner en ätpinne, eller liknande, i jorden. Dra upp pinnen igen, och titta på den. Ifall pinnen är fuktig och jordig så kan du vänta någon dag eller två till för att prova igen. Du vet att det är dags att vattna ifall pinnen är torr och jordfri när du tar upp den.

Tänk på att inte vattna jorden genomsur, utan vattna måttligt. Vissa växter vill bli rikligt genomvattnade, men inte monsteran. Om jorden blandats med någonting som dränerar bra så kan du vattna monsteran tills vatten kommer ur krukan i botten. Ifall rötterna omringas av enbart jord så bör du vara mer försiktig.

Tecken på att din monstera har övervattnats

 • Mörkbruna partier på bladen
 • Gulnande blad
 • Mögel i jorden
 • mjuka, slemmiga rötter

Tecken på att din monstera undervattnats

 • Hängiga blad
 • skrynkliga eller ojämna blad
 • Gulnande blad med bruna, torra fläckar
 • Jorden separeras från kanterna på krukan

Fukt

Trots att monsteran inte tycker om att vara blöt om rötterna så tycker de, som nämnt, mycket om fukt. För att hålla luften fuktig kan du införskaffa en luftfuktare eller ställa krukan på lecakulor och hälla lite vatten i botten. Var noga med att vattnet inte får nå upp till krukans botten.

Näring

Monsteror kräver inte särskilt mycket näring, men att tillsätta lite i vattnet under vår och sommar kan göra nytta för tillväxt. Se dock till att inte ge någon form av näring under höst och vinter, eftersom de lätt får för mycket av det då solen inte är lika stark.

Att tillsätta för mycket näring kan stoppa tillväxten och ge brännskador på bladen. Det kan vara svårt att upptäcka ifall din växt har fått för mycket näring, eftersom flera av symtomen ter sig lika som andra brister i omvårdnaden.

Symtom på att växten fått för mycket näring är gulnande blad, särskilt de små bladen närmast jorden, mörkbruna partier nära bladkanterna, vit beläggning på jorden (detta kan komma från kalkrikt vatten, rötterna tar inte till sig av kalken), och mörknande rötter.

Om rötterna är mörka och livlösa, men inte luktar ruttet, så har de sannolikt fått för mycket näring och börjat få brännskador.

Jag har gett min monstera för mycket näring, vad kan jag göra?

Det går att rädda! Ta ur plantan ur krukan och rensa av så mycket jord som bara möjligt. Skölj under vattenkran samtidigt som du försiktigt masserar bort så mycket fastsittande jord som möjligt från rötterna. Omplantera sedan växten i ny jord och vattna generöst. Var noga med att inte ge någon ny näring på god tid, minst en månad, upp till 6 veckor.

Att genomföra denna procedur kan stressa växten, och den kan se lite hängig och ”bakis” ut ett tag, men den bör hämta sig efter ett par veckor.

en monstera, en kalla, en murgröna

Undvik att ge för mycket näring

Det är bra att hålla sig till ett strikt schema när det kommer till vattning och näringstillförsel för att det inte ska bli för mycket eller för lite av något. Generellt sett brukar jag personligen undvika näring helt under vinterhalvåret, men tillsätta flytande näring i vattnet med ca. 3 veckors intervaller.

Jag rekommenderar att använda dig av flytande näring, eftersom det kan vara svårare att hålla koll på hur näringstillförseln ser ut ifall man gödslar. Gödsel ska tillsättas mycket mer sällan än vanlig, flytande näring, därför kan det även vara svårt att komma ihåg när det är dags att gödsla.

Att välja gödsel

Gällande gödsel brukar man kolla mycket på NPK. NPK står för kväve (N), fosfor (P) och kalium (K). Den optimala NPK-ransonen är 5-2-3.

Beskärning

Det är inte en nödvändighet att beskära monsteran om den inte blir för stor, vilket kan hända. Plantan kommer inte att växa sig buskigare eller växa snabbare av beskärning. Om du väljer att beskära en monstera är det bra att se till att få med en nod – en tillväxtpunkt; den beskärda delen kan sedan sättas i vatten för att rotas!

Det kan vara nödvändigt att beskära din monstera ifall den blir för stor. Det finns fall där monsteran har ”vuxit ur huset” och behöver omplaceras. Det är inte helt ovanligt, eftersom det är potentiellt stora växter vi har i hemmet.

Rengöring

För att växten ska kunna andas ordentligt är det viktigt att torka av monsterabladen emellanåt, eftersom de tenderar att bli dammiga. Använd dig av en fuktig trasa eller svamp och torka försiktigt av bladen var för sig.

Man kan även duscha av monsteran ordentligt, men jag rekommenderar då att täcka jorden, förslagsvis genom att bädda in hela krukan i en plastpåse. Håll gärna i undersidan av bladet då du sköljer av det med en stråle med lite tryck i. En fördel är att se till att jorden är torr så du kan vattna blomman efteråt, eftersom den helst vill vattnas i samband med att få fuktiga blad.

Jord/Omplantering

Det är viktigt att jorden som monsterans rötter sitter i dräneras ordentligt, men inte för mycket. För mycket dränering gör att vattnet inte stannar i jorden, och för dålig dränering gör att vatten samlas och hålls kvar för länge och riskerar orsaka rotröta.

Jorden måste även vara luftig nog. Jord som är för sammanpressad och kompakt, vilket den kan bli med tiden i samband med vattning, kommer att dra ner dräneringsfunktionen. Det är även bra för rötterna att kunna andas lite och få möjlighet att kunna växa fritt och inte mosas ihop under massa kompakt jord.

jord

Rätt PH-balans underlättar för plantan för att växa till sig, för att de godartade bakterierna ska kunna göra sitt och för att växten ska kunna ta upp näring bättre. Det håller även borta dåliga bakterier.

Blanda jord till monstera själv:

 • 5 delar bark (i bitar, exempelvis orkidébark)
 • 4 delar kokosjord
 • 5 delar perlite
 • 2 delar aktivt kol
 • 2 delar gödsel
 • Ifall du väljer bort kokosjord och istället tar redan gödslad gjord så bör du inte tillägga gödsel. Lägg istället till totalt 6 delar jord.

Var noga med att plantera i en kruka med dräneringshål i botten! Om plantan är stor rekommenderar jag att även sticka ner någonting som den kan växa på. En mosspåle, spaljé eller liknande fungerar bra för ändamålet. Använd ett snöre eller klämmor för att fästa plantan.

Att tillföra någonting som växten kan klättra på har många fördelar, är riktigt snyggt och får växten att växa på höjden snarare än bredden. En stor monstera som inte kan klättra riskerar att må sämre eller i värsta fall att få stammen avbruten eftersom den inte kan hålla upp sig själv. Det motverkar även risken för svamp och andra otrevligheter som kan komma ur dålig lufttillförsel.

Vad gör jag för fel?

Om dina blad gulnar får plantan förmodligen för mycket ljus. Ett vanligt problem är också att bladen inte utvecklar hål eller veck. Det kan snarare handla om att plantan vill ha mera ljus.

Bruna, fnasiga kanter på bladen kan tyda på att plantan står eller har stått i drag, eller att plantan drabbats av rotröta. Plocka upp plantan ur krukan och ta en titt på rötterna; bruna, mjuka eller soggiga rötter innebär röta och dessa rötter måste omedelbart klippas bort. Plantan sätts därefter om i torr jord och låter stå torrt ett par dagar, innan den vattnas försiktigt.

monstera närbild

Hur beskär jag min monstera?

Den bästa tiden för att beskära din monstera är under tillväxtperioden på våren och sommaren. Monsteran växer då bättre, både sticklingar och moderplanta.

För att ta sticklingar

Genom att se till att en nod finns med på den avklippta biten kan du se till att få en stickling ifrån moderplantan. En nod är alltså den lilla delen där en bladstjälk fäster i stammen. För att undvika röta eller andra otrevligheter kan du lägga kanel på snittytan.

Att rota sticklingar

Som för de flesta andra sticklingarna kan man rota monsteror i vatten. Sätt sticklingen med en nod i ett glas vatten och låt stå. Du kan med fördel byta vatten och spola av på och kring snittytan med ett par dagars mellanrum.

Källor:
Monsteraplantsresource

5/5 - (1 vote)
Kategori: Växtguider