10 Krukväxter Som Kan Stå Mörkt

Läs om 10 stycken växter som tycker om att stå mörkt! Dessa kan passa perfekt in i de mörkare delarna av hemmet.

Krukväxter Som Kan Stå Mörkt

Det är lätt hänt att man samlar alla sina växter kring fönster och ljusa områden i huset. Grönskan breder ut sig kring fönsterbläck och altandörrar. Hemma hos mig har de mörka hörnen längst in i lägenheten tenderat eka tomma, i brist på inspiration. Alla växter behöver ju sin fair share av solljus!

Till slut tog jag steget att placera några mindre solljuskrävande växter i dessa tråkiga, nästan lite industriella hörn som gapat tomt. Varför har jag inte gjort det tidigare? Med lite eftertanke och efterforskning har det ju inte varit några problem!

Upplägget hemma hos mig ser ut som så att jag har valt ut ett par krukväxter som inte nödvändigtvis behöver särskilt mycket sol. Vissa växter har jag dubbel uppsättning av (där den ena står ljust) som jag byter plats på med minst två veckors intervall. Alla mår bra, än så länge. Visst växer dessa lite långsammare, men det är väl en komponent man får uppoffra. Andra växter har jag bara hållit tummarna att de ska klara ett mörkt liv, vilket de har gjort, förutsatt att jag varit noga med att inte övervattna dom.

Så det gäller att välja rätt växter! En monstera, exempelvis, är inte att föredra eftersom monsteror tenderar att få mindre blad med färre hålrum i. Inte heller vill du nog sätta en luftväxt i det mörka hörnet eftersom de generellt sett är soldyrkare. Här har jag nu komponerat ihop en liten lista på växter att välja mellan som med stor sannolikhet kommer att trivas bra, trots den mörka tillvaron!

1. Silverkalla

Silverkallan komer högt upp på min lista! Denna har klarat sig finfint i min mörka hall, och kan till och med må dåligt av att stå för ljust. Om den däremot har en plats som är ett par meter ifrån närmsta fönster (och därmed iaf får en liten portion ljus) kan den verkligen frodas och föröka sig.

Växter som kan stå mörkt: silverkalla

Som nämnt ovan är detta en växt som jag personligen har två utav som får växla plats mellan mörkt och ljust läge med jämna mellanrum. Jag tror däremot att detta inte är nödvändigt, så jag under långa månader glömt eller skjutit upp förflyttningen utan att växten har tagit skada. Under det 1,5 året som jag har haft min silverkalla har moderplantat skjutit flera skott som jag separerat, och fått så många av att jag kunnat skänka bort en och annan till familj och vänner. Man brukar säga att de är långsamväxande, men jag har ändå motsatt erfarenhet!

Med tiden (allt eftersom de fyller ut sin kruka) växer bladen till sig och plantan blir ett riktigt buskigt och snyggt tillskott i samlingen.

Skötsel

Vattning: Silverkallan vill ha en jämn fuktighet i jorden (varför det kan underlätta att investera i en bra fuktighetsmätare), och bör inte stå varken för blöt eller för torr. Om den däremot torkar upp något emellanåt kommer det inte att skada växten.

Näring: Det är fördelaktigt att tillsätta flytande näring varannan vecka under sommarhalvåret.

Omplantering: Silverkallan behöver inte planteras om särskilt ofta, eftersom de rent generellt växer ganska långsamt och även tycker om att ha det lite trångt om fötterna. Vanlig blomjord fungerar utmärkt till silverkallan.

2. Svärmorstunga

Ännu en gammal favorit! Givetvis finns det växter som är långt mycket mer spännande och intressanta än svärmorstungan, men fördelen med denna krukväxt är att du i princip inte alls behöver oroa dig över denna, tåligare växter får man leta efter.

Växter som kan stå mörkt: svärmorstunga

Skötsel

Vattning: Svärmorstungan föredrar att torka ut helt mellan vattningarna. Därför är dessa idealväxter för dom som också har lite för lätt att glömma bort att vattna sin krukväxt.

Näring: När du väl vattnar dessa kan de vilja ha näring under sommarhalvåret. Max varannan vecka kan man tillsätta näring, men om växten står mörkt vill man tillsätta näring ytterligare mer sällan.

Omplantering: Efterhand som svärmorstungan växer sig stor kan den tendera att bli lite för stor och tung för sin kruka. Då kan det vara fördelaktigt att omplantera till en större kruka. Svärmorstungan föredrar en kalkrik jord blandad med grus.

3. Garderobsblomma

Denna kan påminna lite om svärmorstungan, eftersom garderobsblomman också är i princip odödlig. Min gamla garderobsblomma kunde glömmas bort i flera månader mellan vattningarna, och klarade ypperligt att stå många meter innanför mina fönster, i ett mörkt hyllhörn.

Växter som kan stå mörkt: garderobsblomma

Skötsel

Vattning: Garderobsblomman vill verkligen ha sparsam vattning, ca. en gång i månaden. Kanske lite oftare under sommarhalvåret ifall den står ljust.

Näring: Eftersom man ändå inte vattnar den särskilt ofta kan man tillsätta svag dos krukväxtnäring vid varje vattning under sommarhalvåret.

Omplantering: Omplantera när växten börjar växa ur krukan. De trivs bäst i vanlig jord för krukväxter, och behöver generellt sett inte ha någonting iblandat i jorden.

4. Ampellilja

Även ampelliljan är en riktig survivor. Svåra att ta död på, och klarar riktiga torrperioder om det kommer till det. Som är snygga men diskreta och därför vågar jag påstå att de passar in överallt. Vanligast i mitt fall är att en ampellilja får bo i badrummet där ljustillgången verkligen är begränsad.

Växter som kan stå mörkt: ampellilja

Skötsel

Vattning: Som nämnt så gör det ingenting om ampelliljan torkar upp lite mellan varven, men absolut bäst mår den om man lyckas hålla en jämn fuktighet i jorden.

Näring: Näringstillskott är inte någonting ampelliljan verkligen kräver. Ge sparsamt av detta (spara det till dom som verkligen vill ha näring!).

Omplantering: Ampelliljor tenderar att växa på sig riktigt mycket, så därför rekommenderar jag att omplantera den varje år. Vanlig krukväxtjord kommer räcka gott och väl åt ampelliljan.

5. Dracena

En form av palm som finns i flera olika utföranden, stora som små! De stora varianterna kan verkligen konsten att fylla ut ett tomt hörn.

Växter som kan stå mörkt: Dracena

Skötsel

Vattning: Var försiktig med att vattna denna! Det är lätta att övervattna. övervattning kan leda till rotröta, vilket inte alls är särskilt roligt att behöva ta itu med.

Näring: Tillsätt krukväxtnäring med jämna mellanrum under sommarhalvåret.

Omplantering: Omplantera i vanlig blomjord, ha gärna i lite perlite i jorden för att hålla den luftig.

6. Prickblad

Dessa påminner lite om silverkallan, men har lite rundare former om bladen och mer framträdande färger. De kan variera i beteckningen, och bli riktigt buskiga.

Växter som kan stå mörkt: prickblad

Skötsel

Vattning: Under sommarhalvåret vill man vara noga med att hålla en jämn fuktighet. Under vinterhalvåret, och om den står mörkt året om, kan de må bra av att få torka ut lite mellan vattningarna.

Näring: Tillsätts med jämna mellanrum under sommarhalvåret.

Omplantering: Planteras i vanlig blom- eller krukväxtjord efter behov. Max ca. 1 gång om året, helst under våren.

7. Murgröna

Det kan vara svårt att hålla liv i en murgröna, men det är särskilt om den står för ljust. Dessa föredrar verkligen att stå i halvskugga – skugga och kan bringa liv till de avlägsnaste av hörn i hemmet.

Växter som kan stå mörkt: Murgröna

Skötsel

Vattning: Jorden får aldrig torka ut! Murgrönan kommer omedelbart att bli brun och börja dö. Duschas gärna någon gång i månaden.

Näring: Svag dos näring under sommarhalvåret, särskilt ifall de står med tillgång till ljus.

Omplantering: Murgrönan trivs bra i vanlig planteringsjord. Dessa går att plantera ute under sommarmånaderna men vill komma in igen på hösten. Man kan även vinterförvara murgrönan om man har möjlighet till det, i ca 10-15 grader.

8. Fittonia/Åderblad

Fittonior är mindre krukväxter som lätt kan bringa lite diskret färg till hemmet. De är ursprungligen sumpmarksväxter och tycker om mycket fukt.

fittonia

Skötsel

Vattning: Får inte torka upp under tillväxtsäsongen, men kan klara att torka upp en aning under vintermånaderna.

Näring: Krukväxtnäring för grönväxter kan tillsättas med jämna mellanrum under sommarmånaderna.

Omplantering: Föredrar vanlig blomjord. Omplantering kan göras då de fyller ut krukan, eller någon gång om året.

9. Peperomior!

Peperomior kan vara känsliga för övervattning, varför de också kan må bra i lite mörkare läge. De är underbara, enkla och roliga krukväxter, särskilt för den som lätt glömmer av att vattna eller reser mycket, eftersom de utan problem kan torka upp mellan vattningarna.

Växter som kan stå mörkt: peperomia

Skötsel

Vattning: Vattnas sparsamt! Särskilt under vinterhalvåret. Under sommaren, och om växten står nära ett fönster, kan de med fördel vattnas ca en gång i veckan.

Näring: Peperomior blir mycket lätt övernärda, därför är det bäst att undvika näring helt och hållet.

Omplantering: Eftersom peperomior rent generellt växer till sig långsamt och kan må riktigt bra på näringsfattig jord rekommenderar jag att avvakta med att omplantera fram tills växten växer ur krukan. Vanlig planteringsjord för gröna krukväxter räcker gott åt peperomian.

Du kan läsa mer om peperomior och skötselråd här!

10. Ormbunkar

Det finns ju en anledning till varför ormbunkar har överlevt ända sedan livets begynnelse. Ormbunkar är riktigt tåliga och kan sprida frön trots jobbiga tider. Även om de klarar av det mesta kan de även se ganska risiga ut, så var noga med att hålla koll på vattningen för att ormbunken ska frodas.

Växter som kan stå mörkt: ormbunke

Skötsel

Vattning: Jorden hålls fuktig, men inte blöt. För ytterligare trivsel kan bladen duschas någon gång i månaden, särskilt under sommarmånaderna.

Näring: Under sommarmånaderna kan näring tillsättas med jämna (men långa) mellanrum.

Omplantering: Ormbunkar kan med fördel omplanteras någon gång om året eller när de växer ur sin kruka. Plantera i krukväxtjord för grönväxter och ha gärna god dränering i form av perlite, och någonting fukthållande så som vermiculit. Perlite och vermiculit är inga krav, men de kommer att vara till stor fördel!

Övriga tips för växter som står mörkt

Det är sällan optimalt för växter att stå mörkt, i synnerhet inte i totalt mörker. Om du har ett hörn dit närliggande ljusinsläpp verkligen inte når är det en varm rekommendation att införskaffa två stycken mörkertåliga växter att flytta mellan en ljus och en mörk plats med jämna mellanrum.

Reducerat ljus kräver reducerad vattning. Ju mer ljus som växten utsätts för, desto mer kommer fotosyntesen att gå på högvarv, och desto mer vatten kommer att behövas till detta. Det innebär att växter som inte utsätts för särskilt mycket ljus kommer att fotosyntetisera mindre, och mindre vatten kommer att krävas. Växter som ständigt står med blöta rötter (om de inte är arter som trivs med detta) kommer att utveckla rotröta (läs om det här), vilket kommer att ta död på krukväxten om det inte åtgärdas snabbt.

5/5 - (1 vote)
Kategori: Information