Mynta

Lär dig odla välmående Mynta för en god skörd.

Mynta

En riktigt mångsidig krydda är Myntan, med dess väldigt många användningsområden och goda doft. Mynta kan användas i mat såväl som drycker och gör sig vacker som utsmyckning. Mynta är även en perenn, vilket innebär att den är flerårig och växer tillbaka efter att ha vissnat och ”dött” under vintern.

Mynta kan vara lätt att förväxla med citronmeliss, eftersom att Citronemlissen påminner om en förväxt variant av Mynta. De tillhör även samma familj, men är olika arter, med olika storlekar, utseende, dofter och smaker.

Gronriket.se deltar i olika reklamprogram. Reklamprogram gör det möjligt för webbplatser att få provision från ditt köp genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till en webbplats – utan extra kostnad för dig. Våra recensioner och omdömen är inte köpta.

Hur sår man Mynta

Mynta kan förodlas i mars eller april, eller direktsås från maj till juni. Strö frön ovanpå såjord och håll jorden fuktig tills de första bladen utvecklats, de näringsrika så kallade ”hjärtbladen”. När Myntan fått sitt andra bladpar är det dags att plantera om Myntan i kruka med näringsrik jord. Myntan tenderar ibland att bli lång och ranglig ifall den inte får tillräckligt med ljus. Plantera då ned Myntan, förslagsvis upp till bladparet längst ned.

Mynta Skötsel

Egentligen är det enklast att odla mynta genom att sprida sticklingar. Klipp då av ett par stjälkar av en moderplanta och rota Myntastjälkarna genom att placera dom i ett glas vatten tills rötter utvecklats, eller genom att plantera Myntastjälkarna i fuktig jord och omslut krukan med en fryspåse för att hålla inne fukt. Vänt ut-och-in på påsen med jämna mellanrum för att avlägsna överbliven kondens och fukt.

Det är ingen vetenskap att odla Mynta, men precis som med många andra kryddor och grönsaker behöver de en viss tillsyn. Myntan är perfekt för den som uppskattar att odla i mindre så väl som större skala, eftersom den kan odlas i både kruka och i större omfång så som pallkrage eller på friland. Bra att veta är dock att Myntan lätt kan sprida sig mer än önskat.

Mynta Vattning

För att skapa de optimala vattningsrutinerna rekommenderar jag att införskaffa en bra jordfuktmätare, eftersom att Myntan helst av allt vill ha konstant fuktighet. När den övre delen av myntajorden torkat upp är det dags att vattna Myntan, och det lättaste sättet att veta är genom att testa jorden med en jordfuktmätare.

Ett annat sätt är att sticka ned ett finger i jorden och känna av om den har torkat, eller stoppa en trädpinne för att se om fuktig jord fastnar på pinnen då den tas ur jorden. Man kan även försöka känna av fuktinnehållet genom att lyfta på krukan och känna på dess tyngd.

Mynta Ljusbehov

Det bästa är att placera Myntan ljust, men undvik stark middagssol efter som att bladverket då kan brännas. Myntan kan även klara sig väl i skuggiga områden, men den riskerar då att bli lång och ranglig då den sträcker sig för att leta efter mer ljus. En vanlig regel för de flesta växter är starkt, indirekt solljus.

Mynta Jord

De flesta jordtyperna passar bra till Mynta, men om möjligheten finns så föredrar myntan en lite surare till mer neutral jord. Eftersom att myntan vill torka upp lite till lätt fuktig mellan vattningarna är det bra att förse jorden med dräneringsmaterial för att jorden inte ska bli tung och hålla vatten för länge. Genom att tillsätta lite lecakulor eller perlite i jorden tillför man dräneringsmöjligheter till Myntans jord.

Mynta Näring

Beroende på näringssammansättningen kan Mynta behöva tillföras näring under tillväxtperioden. De flesta anpassade jordar brukar kunna förse Myntan med näring i upp till 6-8 veckor innan det är dags att tillföra näring. Personligen kan jag rekommendera denna näring som går att använda till både vanliga grönväxter och för odling av kryddor och grönsaker.

Mynta Beskäring

Eftersom att Mynta har en tendens att föröka sig och växa mycket fort är det en bra idé att alltid odla mynta i en begränsande behållare, även om du skulle vilja hålla den i en större odlingsplats. Plantera då myntan i en kruka och gräv ned krukan på den önskade platsen.

Myntan kan därefter klippas ned relativt mycket och kommer därefter växa tillbaka med än mer volym och omfång. Mynta som beskärs vartefter den får växa till sig kommer snart att växa sig buskig och stor, och kommer kunna bidra med allts större skörd.

Mynta Placering

Vissa väljer att plantera Mynta fritt på ställen där de tillåts sprida sig fritt. Ett tips är att plantera Mynta längs gångvägar så som runt kullersten eller stenplattor. Om eller när Myntan trampas på sprids då dess doft.

Vanliga frågor om Mynta

Vad är bra med Mynta?

Mynta har många fördelar. Den har länge använts för bättre andedräkt och för blekare tänder. Mynta är även full av näring, så som folsyra, järn, C-vitamin, magnesium och och e-vitamin.

Vad är det för smak på Mynta?

Mynta odlas i många olika utföranden och smaken varierar mellan olika sorter. Mynta används i Mojito, till mintchoklad och är populärt i engelska maträtter. Man brukar även utvinna minta i eterisk olja.

Hur man odlar Mynta?

Håll jorden lätt fuktig, placera Myntan ljust men inte i stark direkt solljus. Tillsätt viss näring med jämna mellanrum under sommarmånaderna.

4/5 - (1 vote)
Kategori: Odla