Novemberkaktus

Sköt din Novemberkaktus rätt och ge den goda förutsättningar att blomma till vintern!

Novemberkaktus

Novemberkaktusen liknar Julkaktusen relativt mycket i växtsättet, men likväl är de två helt olika arter. Novemberkaktusen är något spretigare och har skarpare taggar längs sina stamsegment och har något mer osymmetriska blommor, som kan komma i flera olika färger. Det är mycket populära och omtyckta, och passar väl in till de flesta hem, med tanke på att de även är relativt lättskötta.

Gronriket.se deltar i olika reklamprogram. Reklamprogram gör det möjligt för webbplatser att få provision från ditt köp genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till en webbplats – utan extra kostnad för dig. Våra recensioner och omdömen är inte köpta.

Novemberkaktus Skötsel

Skötseln för Novemberkaktusen är snarlik Julkaktusens skötsel, eftersom att Julkaktusen är en hybrid mellan Novemberkaktusen och arten Schlumbergera russeliana (som är en annan liknande form av kaktus). Med rätt skötsel kommer Novemberkaktusen att blomma under vintertid och ge lite extra liv till vintermörkret. De kan även leva mycket länge, och har för många ett sentimentalt värde då växten gått vidare i generationer.

Novemberkaktus Ljusbehov

Ljusbehoven är inte stora för Novemberkaktusen. De föredrar att leva i halvskugga eller filtrerat solljus och kan lätt brännas i stark sol, särskilt under vår- och sommarmånaderna. Novemberkaktusen kan stå i direkt sol under vinterhalvåret då solen inte är lika stark, men man bör ändå vara uppmärksam på tecken på för mycket sol även då.

Under vintern vill den stå mörkare. Av den anledningen kan man avstå att tillföra extra ljus till den, förutsatt att den får tillgång till dagsljus. Att dagarna är kortare under vintern kan till och med vara gynnsamt för Novemberkaktusen eftersom att den under denna period vill stå mörkt ungefär 13 timmar om dygnet.

Novemberkaktus Temperatur

Det är viktigt att Novemberkaktusen inte står i dragiga lägen. Håll den därför borta från dörrar och fönster som öppnas, men även från ställen över värmefläktar eller element.

Med det sagt vill Novemberkaktusen även leva relativt varmt, mellan 20-25 grader ungefär, särskilt under sommarmånaderna då den växer till sig och utvecklar knoppar. Mot hösten och vintern vill den stå lite kallare. Optimalt skulle nattemperaturen under de mörkare månaderna sjunka till temperaturer kring 15-18 grader.

Det är förstås svårt att skapa ett klimat där nattemperaturen sjunker, men i många hem brukar Novemberkaktusen nöja sig med vanlig innetemperatur även under vinterhalvåret, förutsatt att temperaturen ligger kring 18-20 grader.

Novemberkaktus Fuktighet

Under vinterhalvåret brukar det svenska inomhusklimatet bli torrare, och under denna period bör man göra sitt bästa för att höja luftfuktigheten kring Novemberkaktusen. Detta kan göras på lite olika sätt.

Förutsatt att det finns plats i ytterkrukan kan man lägga ett lager lecakulor under innerkrukan och fylla på med ett par millimeter vatten. Innerkrukan ska stå på lecakulorna och vattnet får inte nå upp till dess botten.

Ett annat alternativ är att spraya Novemberkaktusen dagligen. Ha gärna en sprayflaska med vatten väl synlig för att komma ihåg att spraya Novemberkaktusen minst en gång om dagen, men helst två gånger om dagen.

Metoden jag rekommenderar är att skaffa en ordentlig luftfuktare. Att investera i en luftfuktare kan varmt rekommenderas, eftersom att den höjer luftfuktigheten även för andra växter omkring, utan att man behöver tänka på det särskilt mycket. Luftkvalitén höjs rent generellt och kan vara trevligt även för oss människor, särskilt under vinterhalvåret.

Novemberkaktus Vattning

Trots att Novemberkaktusen är en kaktus tycker den inte om att stå för torrt. Den härstammar nämligen från tropiska klimat och vattnas därför regelbundet. Under sommarmånaderna kan man låta jorden torka upp något mellan vattningarna, vilket kan innebära att man kan få vattna Novemberkaktusen ca. 2-3 gånder i veckan.

Eftersom att Novemberkaktusen står mörkare under vintern kan det innebära att man inte bör vattna lika ofta under denna period. Låt jorden torka ut helt mellan vattningarna, för att undvika övervattna den.

Innan vattning är det alltid bra att undersöka jorden. Detta kan man göra genom att stoppa ett finger i krukan, eller lyfta innerkrukan och lära sig ungefär hur mycket den väger när jorden är torr, respektive fuktig.

Novemberkaktus Näring

Precis som många andra krukväxter vill Novemberkaktusen ha tillsatt näring under den ljusare delen av året. Ungefär en halv dos näring tillsätts en gång i månaden från och med vår till sensommaren. Då hösten faller in och knopparna börjar blomma är det dags att avbryta näringstilförseln.

Novemberkaktus Jord

Jorden är ingen särskilt viktig faktor för Novemberkaktusen – den är mycket anpassningsbar och trivs i de flesta jordar. Plantera Novemberkaktusen i det du har hemma, men om det inte finns dräneringsmaterial i jorden kan det vara bra att tillsätta lite perlite för att undvika att jorden blir tjock och håller vätska för länge.

Jord som är fuktig för länge kan orsaka rotröta och därmed skapa stora problem som kan leda till att Novemerkaktusen dör ut. Om du misstänker rotröta på någon av dina växter kan du läsa mer om det och hur du räddar växten här.

Föröka Novemberkaktus

Innan man förökar sin Novemberkaktus gör man bäst i att ta hänsyn till vilken årstid det är. Undvik att föröka Novemberkaktusen under blomning, och vänta helst upp till två månader innan du tar sticklingar på Novemberkaktusen. Tillväxtperioden för Novemberkaktusen är under vår och sommar, och därför bör man ta sticklingar under denna period. Det ger goda förutsättningar för sticklingen att utveckla rötter och växa sig till en hälsosam planta.

Det är fördelaktigt att ta sticklingar på sin Novemberkaktus, eftersom att man då klipper ned den och ger den möjligheter att bli större och buskigare.

Såhär förökar du Novemberkaktus

  1. Klipp eller nyp av en bit av en vuxen Novemberkaktus stam. Det ska finnas ungefär tre till fyra stamsegment på sticklingen för att det ska bli enkelt att rota den. Ta gärna flera stamsticklingar för att rota flera i en kruka och få en komplett, buskig Novemberkaktus.
  2. Sticklingarna måste få en möjlighet att ”läka” snittytan. Lägg dom åt sidan i ca. 2 till 4 dagar, tills du ser att snittytan på sticklingen har slutit sig och torkat lite. Om inte detta görs ökar risken för röta markant.
  3. Plantera nu sticklingarna i jord. Fukta jord (obs undvik att blöta – spraya jorden eller blöt den och låt rinna av mycket ordentligt innan) i en kruka och plantera ned sticklingarna med lite mellanrum.
  4. För att sticklingarna ska ha lättare att rota sig är det viktigt att hålla jorden, och gärna luften fuktig. Detta kan underlättas genom att placera sticklingarna i någon form av genomskinlig glas/plastkupa, i ett drivhus eller under en fryspåse.
  5. Vartefter sticklingarna utvecklat rötter och börjat bli mer stabila kan man börja behandla den nya Novemberkaktusplantan som vanligt – plocka bort eventuell fryspåse/kupa eller drivhus och vattna efter att jorden torkat upp.
  6. Plantera om Novemberkaktusen efter lång tid. Om krukan är mycket liten kan den nya Novemberkaktusen planteras om efter 6-8 veckor eller efter att plantan har börjat få mer tillväxt, men om de har en större kruka redan från början (vilket egentligen inte är att rekommendera) kan man låta bli att omplantera den tills rötterna fyller ut krukan.

Man kan även välja att vattenrota Novemberkaktusens sticklingar, genom att placera nedre delen av sticklingen i vatten. Efter några veckor bör rötter ha utvecklats och sticklingen är redo att planteras i fuktig jord.

Omplantera Novemberkaktus

Till att börja med kan det vara bra att veta att Novemberkaktusen inte behöver omplanteras ofta. De föredrar att stå trångt och därför kan man med fördel omplantera Novemberkaktusen ungefär var tredje till fjärde år. Om man omplanterar Novemberkaktusen för ofta kan det orsaka att blomningen stannar av.

Om det börjar bli dags för Novemberkaktusen att omplanteras bör man vänta till sommarhalvåret. Precis som vid förökningen bör man vända ca. 2 månader efter blomningen om man vill omplantera sin Novemberkaktus.

Vid omplantering är det viktigt att välja en kruka som har dräneringshål i botten så att överflödigt vatten kan rinna bort. Om krukan inte har dräneringshål kan det leda till rotröta. Vid val av kruka kan det även vara bra att veta att terrakottakrukor är mycket bra eftersom att de är porösa och kan absorbera överflödigt vatten.

Vid byte av kruka rekommenderar jag att inte gå upp allför mycket i storlek, eftersom att för stora krukor kan innebära bekymmer när det kommer till att låta jorden torka upp mellan varven, samt att många ohyror gärna bor i den överflödiga jorden.

Vanliga frågor om Novemberkaktus

Hur ska man sköta Novemberkaktus?

Håll Novemberkaktusen i halvskuggigt läge eller i filtrerat ljus, vattna efter att jorden har torkat upp (ca. 2-3 gånger i veckan under sommaren, 1-2 gånger i veckan under vintern). Tillsätt halv dos växtnäring under sommarhalvåret.

Hur ofta ska man vattna Novemberkaktus?

Under sommaren vattnas Novemberkaktus ca. 2-3 gånger i veckan. Under vintern vattnas Novemberkaktus ca. 1-2 gånger i veckan. Låt jorden torka upp innan vattning.

Är Novemberkaktus giftig?

Novemberkaktus är inte giftig.

Varför tappar Novemberkaktusen bladen?

Novemberkaktusen tappar bladen när den är stressad. Att novemberkaktusen tappar bladen kan bero på ett den står i drag, att den fått för lite eller för mycket vatten, att den drabbats av rotröta eller att den gått igenom stora miljöförändringar utan att acklimatiseras.

Betygsätt den här sidan:
Kategori: Växtguider