9 steg för att odla avokado hemma

Odla avokado hemma genom att följa stegen i denna omfattande guide

Odla avokado planta

Om man inte är riktigt påläst kan det vara riktigt klurigt att rota en avokadokärna. Jag vet inte hur många ruttnade avokadokärnor jag producerat i försök att driva fram en avokadoplanta. Nu har jag gjort min research, och jag har kommit fram till den bästa metoden att kunna odla avokado.

Avokado är en av de bästa sommarfrukterna. Inget tyder på att sommaren börjar som en smakrik guacamole-dipp med lime till tortillachips, som är rik på näring och smak. Nästa gång du äter avocado kan du försöka spara kärnorna för att odla upp dem till avokadoträd.
Det är förvånansvärt enkelt att odla ett eget avokadoträd från frö, och det är ett utmärkt pedagogiskt projekt för hemmet som för klassrummet. Kolla in vår praktiska guide här nedan, komplett med foton, för att lära dig hur du odlar ett avokadoträd från ett frö.

Om du sedan vill ta reda på mer om hur du sköter om ditt etablerade avokadoträd är du välkommen att läsa vidare i denna artikeln.

Odla avokado – 9 steg

Ofta ser man bild på vackra uppsättningar där avokadon placerats över vatten med hjälp av tandpetare. Dock verkar det vara generellt sett en ”hit or miss”, där risken för att misslyckas är mycket stor, men om man lyckas tenderar kärnan att gro och växta mycket fort. Personligen föredrar jag att gro mina avokadokärnor i fuktigt hushållspapper, enligt dessa steg.

1. Plocka loss kärnan från frukten

Här är det viktigt att vara försiktig då du skär upp frukten eftersom att kärnan riskerar ruttna ifall den får för djupa jack. Personligen brukar jag skära runt avokadon på långsidan och vrida halvorna så att de lossnar från varann. Efter det kan man rucka och dra i frukten kring kärnan för att lossa kärnans kanter och sedan försiktigt kila in ett trubbigt, platt föremål (matkniv eller liknande exempelvis) och trycka ut kärnan.

2. Rensa kärnan från kvarbliven avokado

Spola kärnan under ljummet vatten och knugga med fingrarna. Det är bra att få bort så mycket frukt som möjligt men inte absolut nödvändigt att göra den kliniskt ren.

3. Blötlägg kärnan

Linda in kärnan i hushålls- eller toalettpapper eller servett och blöt ned. Låt kärnan ligga i blöt under ett par timmar till under natten tills det bruna skalet på kärnan mjuknat lite. Ju längre kärnan nu får ligga fuktig desto lättare blir det att utföra nästa steg.

4. Skala kärnan

Genom att skala bort det bruna, tunna lagret från avokadokärnan snabbar du på processen en aning. Om man låter det bruna skalet sitta kvar tenderar rotningen ta längre tid, samt att risken för att kärnan ska drabbas av röta ökar. Använd fingrarna för att skala av det bruna lagret och försök att inte repa eller göra ett jack i kärnan. Skala bort allt det bruna tills du har den ganska porösa ytan av kärnan kvar.

skalad avokadokärna-1

5. Blötlägg kärnan på nytt

När du skalat avokadokärnan lindar du in den i papper på nytt och blötlägger den. Avokadokärnan ska vara inlindat i fuktigt papper fram tills kärnan har spruckit och en rot börjar komma ut. Detta kan ta mycket lång tid, alltså 1-2 månader. Jag rekommenderar att ha kärnan liggande synligt, gärna bredvid kranen så att du lätt kan påminnas att blöta pappret dagligen. Vissa väljer att lägga den blötlagda kärnan i en tät plastburk eller påse. På detta vis hålls kärnan fuktig utan att du ständigt måste blöta ned den igen, men personligen föredrar jag att låta mina blötlagda avokadokärnor luftas.

6. Byt papper med jämna mellanrum

Någon gång i veckan avlägsnas pappret för att kontrollera kärnan och byta ut till nytt, fräscht papper. Detta för att undvika att röta eller mögel eller andra otrevligheter skadar din kärna.

7. Ha tålamod!

Det kan ta mycket lång tid för kärnan att rota sig, så det gäller att ha tålamod. Enligt min erfarenhet kan det ta upp till ett par månader innan kärnan är redo för nästa steg. Vissa kärnor är så kallade ”late bloomers” och kan ta ännulängre tid.

8. Placera kärnans rot i vatten

När roten har fått tillräcklig längd är det dags att fortsätta med hjälp av klassisk vattenrotning. Placera kärnan över en vattenbehållare med roten i vattnet. Sänk inte ned kärnan i vattnet, eftersom det ökar risken för röta. Du kan nu välja odla avokadon i vattnet eller plantera plantan i jord, vilket är nästa steg.

9. Plantera din avokadoplanta

Fröna gror, växer och klarar sig bra i vatten ett bra tag. Men när plantan börjar växa sig stor (ungefär en meter) behöver den näringsämnen som den bara kan få i jorden. Den kommer att växa snabbt och bli topptung, men stammen kommer att bli mager i stället för rejäl om du inte planterar den till jord innan den blir för lång.

Använd blomjord och en kruka med dräneringshål i botten samt dräneringsbricka. Avokadoplantor kan få rotröta och dö om rötterna sitter i fukt för länge.Vattna den djupt och låt de översta 5 centimeterna av jorden torka ut mellan vattningarna.

Se till att din avokadoplant får massor av starkt, indirekt ljus. För stark direkt solljus kan bränna bladen, särskilt när avokadoplantan är ung och precis håller på att växa till sig. Avokadoplantor gillar sol, värme och till och med fukt. Den behöver också få näring med jämna mellanrum, men undvik att ge näring upp till 6 veckor från att kärnan har planterats.

Slutligen, glöm inte att plantera om i en större kruka efter tid om du vill att den ska växa sig hög och buskig. När den väl är några meter hög och ser ut som ett träd kan du beskära toppen för att låta den bli buskigare och förgrena sig.

Odla Avokado i vatten

Odla avokado med hjälp av tandpetare

Om du ändå gärna vill försöka odla avokado genom att gro kärnan över en vattenbehållare (vilket faktiskt gör sig riktigt vackert rent inredningsmässigt) så har jag givetvis förberett en steg-för-steg-beskrivning för detta också!

1. Avlägsna och rengör kärnan

Du börjar med att försiktigt ta bort kärnan från avokadon (utan att skära den) och sedan tvätta den ren från eventuell frukt (ofta hjälper det att blötlägga kärnan i lite vatten i några minuter och sedan skrubba bort all kvarvarande avokado). Var försiktig så att du inte tar bort det bruna skalet på kärnan – det är fröskyddet.

2. Lokalisera vilken ände som är ”nedåt” och vilken ände som är ”uppåt”

Vissa avokadokärnor är något avlånga, medan andra är formade nästan som perfekta klot – men alla avokadokärnor har en ”botten” (där rötterna kommer att växa) och en ”topp” (där grodden kommer att växa). Den något spetsigare änden är toppen och den platta änden är botten. För att få kärnan att gro, måste du placera den nedre rotändan i vatten, så det är mycket viktigt att ta reda på vilken ände som är ”toppen” och vilken som är ”botten” innan du sticker tandpetare i den.

3. Stick in tre stycken tandpetare i avokadokärnan

Ta tre tandpetare och stick dem i en lätt nedåtgående vinkel i avokadokärnan, jämnt fördelade runt omkretsen. Dessa tandpetare är din ställning för avokadokärnan, som kommer att göra det möjligt för dig att vila den nedre halvan av avokadokärnan i vatten. Därav behöver tandpetarna sitta ordentligt.
Jag rekommenderar att du sticker in dem i en lätt nedåtgående vinkel, så att en större del av avokadobotten vilar i vattnet när du sätter den över ett glas. Om du har svårt att placera din avokadokärna rätt finns det nu ett antal odlingssatser på marknaden, liksom snygga glas- och burksatser som håller fröet och underlättar denna process.

4. Placera fröna till hälften i ett glas vatten

Ställ dem på en fönsterbräda med solljus. Det är bra att använda ett genomskinligt glas så att du lätt kan se när rötterna börjar växa och även när vattnet behöver bytas ut. Många guider rekommenderar att man byter vatten varje dag, men jag har genom trial and error kommit fram till att det är bättre att byta vatten var femte dag till varannan vecka. Var noga med att se till att du byter vatten regelbundet för att förhindra att mögel, bakterier och svamp växer, vilket kan skada din lilla avokadoplanta.

avokadokärna-tandpetare-1

5. Vänta på att avokadokärnan gror

Många guider säger att det kan ta mellan två och fyra veckor att gro, men enligt min erfarenhet tar det vanligtvis minst åtta veckor att få en rot, så ha tålamod. Här är processen som du kommer att bevittna:
Avokadokärnans topp kommer att torka ut och bilda en spricka, och det yttre bruna fröskalet kommer att lossna.
Sprickan kommer att sträcka sig ända ner till botten av avokadokärnan, och genom sprickan i botten kommer en liten rot att börja växa fram.
Denna rot kommer att växa längre och längre (och kan förgrena sig), och så småningom kommer själva växten att titta ut genom toppen av avokadokärnan.
Låt inte roten torka ut, om du gör det kommer din planta att dö.

Kommer avokadoplantan någonsin att bära frukt? / Varför odla avokado?

Låt oss vara uppriktiga, dina chanser att någonsin odla avokadofrukter av god kvalitet är riktigt små, eftersom ditt lilla hemmagrodda avokadoträd behöver andra avokadoträd för att kunna pollinera. Och även om de gör det kan det ta uppemot 15+ år innan de bär frukt och slutliga produkten riskerar att inte vara av bästa kvalitet.

Så varför odla avokado? Jo, jag ser mina frögrodda avokadoplantor som en gratis krukväxt. Se det inte annorlunda än vad du skulle se på en fiolfikus. Den här sorten av fikusar kommer aldrig att producera riktiga fikon, och det är inte den enklaste växten att ta hand om, men ändå älskar vi den i vår inredning som en eftertraktad krukväxt. Så om mitt avokadoträd klarar sig bra under åren och jag har tur att få frukt från det innan mina barn får barn, toppen! Men under tiden är det bäst att inte förvänta sig frukter från denna fina lilla krukväxt.

Vanliga frågor om att odla avokado

Kan man få frukt på avokado?

Tyvärr kan man inte få frukt på avokado eftersom vi saknar de rätta förutsättningarna för att lyckas odla avokado i Sverige. Dessutom behöver avokadoträdet andra avokadoträd för att kunna pollineras, samt att avokadoträd måste vara minst 15 år gamla för att lyckas bära frukt.

Kan avokado växa i Sverige?

Avokado kan växa i Sverige om man förser de med rätt förhållanden. I Sverige kan man lätt odla upp ett avokadoträd, däremot är det mycket svårt att växa fram avokado.

När ska man plantera avokado i jord?

Man kan plantera avokado i jord när fröets rot blivit minst 10 centimeter lång. Innan dess bör roten vattenrotas.

Hur odlar man avokado hemma?

Avokado odlas lättast genom att skala och lägga ett avokadofrö i blött papper under ca. 2 månaders tid. Vartefter fröet fått en tillräckligt lång rot monteras avokadofröet på en vattenbehållare med roten i vattnet. När roten är ca. 10 centimeter långt kan avokado planteras i en kruka med blomjord. Avokado vill ha starkt men indirekt ljus.

5/5 - (3 votes)
Kategori: Odla