Odla Basilika

Lär dig odla Basilika med god skörd och mycket smak.

Basilika

Basilika är en populär ört både i köket och i trädgården och är en av de mest välanvända kryddorna. Basilika, med det latinska namnet Ocimum basilicum, kan odlas både inomhus och utomhus och kan användas i en mängd olika rätter. Basilika är en av de första kryddorna jag planterar på våren, den är lätt att odla och perfekt för att sätta i krydd- och grönsakslandet.

Hur sår man Basilika?

Om du vill så Basilika att sätta ut lagom till odlingssäsongen är det bäst att förkultivera Basilikafröna under mars-april månad. Basilikafrön är ljusgroende och planteras därför ovanpå såjord. Basilikafrön gror i ungefär 5-20 dagar, och efter det är det dags att plantera om Basilika i blomjord, grönsaksjord eller specialiserad ört- eller kryddjord. Vartefter Basilikan blir större och mer stabil kan den planteras ut efter att utomhustemperaturen börjat uppnå minst 15 grader.

Basilika Skötsel

Till skillnad från vissa kryddor behöver Basilikan lite mer tillsyn. Basilika är en krydda som behöver toppas med jämna mellanrum för att inte blomma. Undvik att Basilika blommar för att den då slutar att producera blad samt förlorar smak i hela plantan.

Basilika vattning

Basilikan tycker om att ha det lätt och jämnt fuktigt om rötterna. Med detta menas att jorden heller inte ska vara varken för blöt eller för torr. Genom att se till att Basilikan har goda dräneringsmöjligheter blir Basilikan svårare att övervattna. Om man däremot har för mycket dränering kommer Basilikan att bli torr och börja vissna. Det gäller att hitta en lagom vattningsrutin för Basilikan, och vara uppmärksam på jordens fuktighetsgrad. Det finns olika sätt att kontrollera detta, bl.a. genom att stoppa ned ett finger i jorden eller lyfta på eventuell kruka, men det bästa sättet som jag personligen vill rekommendera är att skaffa sig en bra fuktmätare.

Basilika Ljus

Basilikan är ljusdyrkande. Om du planerar att plantera ut Basilikan i trädgården är det lämpligt att välja ett ljust och varmt område med mycket sol. Om du däremot väljer att odla Basilika inomhus rekommenderas att hitta ett ljust fönster, gärna i söderläge. Detta kan däremot vara svårt om man har oturen att inte ha tillgång till söderläge i sitt hem. I det fallet kan det vara bra att investera i en bra växtbelysning som även kan vara användbart om du vill odla flera kryddor.

Basilika Jord

Basilikafröet vill ha ganska näringsfattig jord eftersom att den innehåller tillräckligt med energi och näring för att kunna rotas. Däremot är det viktigt att plantera om Basilikan efterhand i en jord som innehåller mer näring. En bra jord för Basilika är mullrik och porös jord, det vill säga jord som innehåller mycket organiskt material så som växtdelar och torv. För att få jorden porös använder man sig av material som låter rötterna andas och som dränerar bort överblivet vatten. Här kan man använda små lecakulor, perlit eller lite grus. Man kan till fördel välja en jord som är lite mer kväverik, om man har tillgång till det. På så vis uppmuntrar man till en bladrik och frodig basilika.

Basilika Näring

Basilika tycker om att få lite extra näring. Ca. 6-8 veckor efter att basilikan planterats om till näringsrikare jord kan man tillsätta lite gödsel för att kompensera upp det som jorden förlorat. Efter det vill man vara försiktig med gödslingen för säsongen.

Basilika Beskärning

Genom att toppa Basilikan med jämna mellanrum får man en buskig och stor Basilikaplanta. Klipp av Basilikan precis ovanför ett bladpar och låt växa ut nya förgreningar. Stjälken som toppats av kan rotas genom att låta stå i vatten tills rötter växer ut och planteras till att bli en ny planta.

Plantera ut Basilika

Basilika planteras ut med ca. 10 cm plantavstånd efter att temperaturen utomhus ligger stadigt över 15 grader Celsius. Basilika vill ha möjlighet att breda ut rötterna ordentligt, så välj en bred balkonglåda, stor kruka eller odla Basilikan på friland eller i pallkrage.

Hur använder man Basilika?

Var noga med att toppa Basilikan innan den knoppar. Om Basilikan tillåts blomma kommer den sluta att producera blad, och smaken kommer att försvinna i hela plantan, inklusive övriga blad. Basilika kan användas till att göra bland annat pesto, i matlagning och till att göra en riktigt god Basilikaolja

Basilika i matlagning

Använd basilika till pastarätter, fiskrätter, tomaträtter, till sallader eller till att toppa med. Ett tips är att tillsätta Basilikan i slutet av matlagningen för att bevara smaken i bladen.

Basilika i pesto

Pesto är ganska enkelt att göra själv, men det kräver lite fler ingredienser:

  • Två stora knippen Basilika
  • 0,5 dl pinjenötter
  • 1 vitlöksklyfta, riven
  • 1,5 dl olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • riven parmesan

Lägg alla ingredienser i en matberedare och kör tills du har en slät pesto. Lägg peston i en så ren behållare som möjligt, i detta fallet håller peston i upp till två veckor, eller frys in i istråg för att enkelt kunna portionera ut efter behov. Om peston är fryst håller den mycket, mycket längre.

Basilikaolja

Basilikaolja är en mycket fin tillgång i köket, men tyvärr är det inte många som vet om detta. Blanda två delar packad, finhackad Basilika, lite salt och en del olivolja i en matberedare och kör tills du har en mer eller mindre slät blandning. Låt stå i minst 30 minuter och sila slutligen ut Basilikan. Oljan håller i upp till en vecka i kylskåp. En obeprövad förvaringsmetod skulle kunna vara att frysa in Basilikaoljan i istråg, men det är ingeting jag själv har provat, varpå jag ej heller kan garantera att Basilikaoljan håller.

Basilikaolja passar väl till sallader, på baguetter eller tillsatt i maträtter om man inte vill ha för mycket smak av basilika.

Basilikaolja kan även användas för utvärtes bruk, och man tror att det kan komma med hälsofördelar. Bortsett från möjligheterna att använda basilikaolja till armoaterapi i syfte att sänka stressnivåer tros den även hjälpa mot förkylningssymtom. Det sägs även hjälpa mot akne genom att blanda ut ett par droppar med annan form av olja (förslagsvis mandelolja eller arganolja) och badda på aknen med en bomullsrondell. Man kan även använda en som ingrediens i ansiktsmasker. I syfte att använda basilikaolja utvärtes rekommenderar jag att koncentrera mängden basilika ytterligare för att verkligen få fram dess egenskaper.

I övrigt sägs Basilikaolja kunna hjälpa mot smärta i leder då det droppas till annan form av olja för massage.

Poängteras bör är att om du har några hälsobesvär bör du konsultera med en läkare i förstahand. Detta gäller även om du på något vis är sjuk eller går på någon stark medicin. Basilikaolja, särskilt mycket potent sådan, bör användas med försiktighet och inte under längre perioder.

Betygsätt den här sidan:
Kategori: Odla