Odla Chili – En guide till att lyckas

Ta reda på hur du odlar Chili för stor skörd och välmående plantor

chili

Det är enkelt att odla chili hemma och det finns ett stort antal olika sorter att välja på. Det finns ett chilipepparfrö för varje tillfälle, beroende på om du vill ha smak, hetta eller färg. Chilipeppar som odlas i hemmet kan vara behagligt milda eller oerhört heta. De är oerhört mångsidiga och kan odlas på soldränkta fönsterbänkar, i ett växthus eller i friland. De passar också utmärkt i krukor och deras färgglada frukter är ett bra sätt att lysa upp trädgårdar och uteplatser.

Hur sår man Chili?

Har du tillgång till växtbelysning kan chili odlas inomhus året runt. Om du däremot vill så chilifrön lagom till odlingssäsongen är det bra att förkultivera chilifrön under våren, mellan månaderna Januari till Mars månad. Även om ljuset börjat komma tillbaka lagom till mars månad så rekommenderar jag dock att även här använda dig av växtbelysning, för att ge dina chilifrön en bra start. Strö chilifrön ovanpå såjord och strö ett tunt lager jord ovanpå. Håll jorden fuktig tills chilifröna har grott.

Chili Skötsel

Chiliplantor kräver lite uppmärksamhet för att må riktigt bra. Jorden får inte torka ut helt, och rätt jord gör att din chiliplanta får ordentligt med avkastning.

Chili vattning

Chilin vill låtas torka upp mellan vattningarna, och därför är det bra att skapa en hållbar vattningsrutin. Var din chilliplanta än står, var noga med att dagligen hålla koll på hur fuktig jorden är. Detta kan du göra genom att lyfta på krukan och känna på vikten (om din chiliplanta står i en kruka) eller stoppa ned fingret i jorden. Personligen rekommenderar jag att investera i en fuktmätare för jord eftersom det har hjälpt mig att hålla de flesta av mina växter nöjda.

Beroende på miljön som din chiliplanta står i kan man behöva vattna mer eller mindre ofta. I soligt läge kommer plantan att behöva mer vatten, än om den står halvskuggigt. En varm dag kan chiliplantan torka upp fortare än en lite kallare dag. Därför är det bra att kolla till den lite extra emellanåt även efter att man etablerat en bra vattningsrutin.

Chili Ljus

Chili föredrar att ha tillgång till mycket ljus, och kan med fördel odlas i söderläge. Om du däremot inte har tillgång till söderläge utomhus gör inte det så mycket – chansen är stor att chiliplantan trivs ändå. Hur mycket ljus chiliplantan får på fönsterbrädan beror mycket på om det finns träd eller annat som skuggar området som chiliplantan står i. Om du misstänker att chiliplantan står lite för mörkt i ditt ljusaste fönster är det bäst att skaffa en ordentlig växtbelysning.

Chili Jord

Ett chilifrö är inte i särskilt stort behov av näring – den har nämligen näring lagrad innanför skalet redan. Vartefter chiliplantan gror utvecklas de två första bladen, som kallas Hjärtblad. Även dessa är mycket näringsrika och kan förse växten med näring den första tiden. Efterhand som chiliplantan växer kommer dock denna näring inte räcka till att skapa en stor chiliplanta, och därför är det viktigt att omplantera chilin till en mer mullrik jord som innehåller näring.

En chiliplanta vill ha jord som gärna får torka ut en aning mellan vattningarna, är mullrik och näringsrik och framförallt har lagom mycket dränering eftersom jorden ibland tenderar att bli lite väl blöt och tung. Blomjord eller grönsaksjord, eller till och med om du har tillgång till särskilt tomatjord passar utmärkt till att hålla en välmående Chili. Tillsätt lite dräneringsmaterial, så som små lecakulor eller perlit, för att låta vatten rinna av ordentligt. Om för mycket dräneringsmaterial tillsätts kommer jorden att torka ut snabbare, och därför behöver man då också vattna oftare. Därför vill man heller inte ha för mycket av någonting.

Chili Näring

Chili tycker om att ha tillgång till gott om näring. Den första tiden efter att Chilin har planterats om till ny, näringsrik jord behöver man oftast inte tillsätta någon näring, men efter 6-8 veckor kan det vara dags att börja tillsätta lite gödsel med jämna mellanrum. Vissa väljer att tillsätta en mycket liten mängd vid varje vattning, medans andra väljer att tillsätta lite mer näring var till var annan vecka.

Chili Beskäring

Om och hur man ska toppa sin chiliplanta beror mycket på vilken sort det är och vilka förutsättnigar den har. Buskiga chiliplantor behöver oftast inte toppas för att få volym och bära fram frukt, men andra Chiliplantor som är mer glesa behöver toppas lite mer för att få fler grenar. Om Chiliplantan är lite ranglig, exempelvis om den inte fått tillgång med tillräckligt med ljus, är det ett bra val att toppa den ordentligt när den väl får en miljö som passar den bättre.

Första beskärningen ska ske relativt tidigt för chiliplantan, ungefär när den fått en längd på ca. 15 centimeter. Om man vill stamma upp sin chiliplanta till ett litet träd låter man den växa ordentligt på längden innan man börjar beskära den med några veckors mellanrum för att få en krona.

Plantera ut Chili

Innan Chiliplantan ska planteras ut från att ha stått i inomhusmiljö är det viktigt att acklimatisera den. Då temperaturen ligger stadigt på över 10 grader Celsius kan man börja ta ut den kortare stunder, som dag för dag blir längre. Efterhand kan man plocka ut krukan eller plantera ut plantan på heltid. Som nämnt så är Chilin soldyrkande, varför det är en bra idé att välja en solig plats i söderläge, om du har tillgång till det.

Föröka Chili

Chili kan förökas genom små frön som finns inuti frukten, eller genom stamsticklingar. Ta en stamstickling och sätt i lite vatten under ett par veckor tills det börjat växa fram rötter. Efterhand kan man plantera sticklingen som vanligt i blomjord, grönsaksjord eller tomatjord.

När ska man skörda Chili?

Chilifrukterna är redo att skördas på sensommaren eller hösten. Om Chiliplantan håller omogna frukter när det börjar bli kallt ute kan man plocka in plantan för att låta frukterna mogna innan plantan övervintras inomhus. Om man inte vill övervintra din chiliplanta inomhus kan man vänta på att chilifrukternas färg börjar slå om en aning till den slutliga färgen, innan man skördar dom och lägger dom inomhus för eftermognad.

Hur använder man Chili?

Chili har många användningsområden! Om du inte vill hacka färsk chili till maten kan de torkas, frysas in eller kokas till en chilisås. De kan även användas till att göra chiliolja som fungerar både till matlagning och som liniment.

Torka Chili

Chilifrukt kan torkas på olika sätt. Bland annat kan man knyta ihop knippen och hänga i köket som en inredningsdetalj. Det negativa med denna metod är att det tar längre tid för chilifrukten att torka. Personligen har jag lagt mina chilifrukter i en frukt- och svamptork för att få torkade frukter inom loppet av ett dygn.

Beroende på vilken chilisort det är så går torkad chili att krossa till småsmul mycket enkelt, vilket gör det riktigt smidigt att ha i maten.

Koka Chilisås

Det finns gott om recept på chilisås där ute, som varierar i styrka och smak! Bland annat kan man tillsätta andra råvaror, så som äpple eller vitlök. Däremot kan det ta lite tid och, beroende på receptet, vara lite komplicerat. Om man föredrar sås som inte är så stark kan Sweet Chilisås vara en bättre idé.

Chiliolja

Chiliolja kan droppas försiktigt för att spetsa till maten, men även till att smörjas kroppen som liniment. Tillvägagångssättet är enkelt. Hacka upp Chilifrukter till stora bitar och lägg i en glasburk, tillsammans med tillräckligt av olivolja till att täcka chilin. Sätt glasburken i ett sjudande vattenbad i ca. 5 minuter, ta av burken från värmen och förslut. Låt stå i ca. 1 vecka. Man kan nu sila bort chilin och använda oljan.

Betygsätt den här sidan:
Kategori: Odla