Odla Gurka

Odla och skörda de bästa gurkorna!

gurka

Gurkan är givetvis en riktig klassiker att odla under sommaren. Den är relativt enkel att odla och ger i rätt förutsättningar riktigt härlig skörd som är uppskattad av de flesta. Gurkor som inte hinner ätas upp kan enkelt läggas in för att kunna tas vara på även långt efter odlingssäsongen.

I denna artikel får du ta del av allt du vill veta om att Odla Gurka. Det är inte svårt att lyckas med Gurka, men om man står helt utan förkunskaper finns det en rad saker som är bra att tänka på.

Gronriket.se deltar i olika reklamprogram. Reklamprogram gör det möjligt för webbplatser att få provision från ditt köp genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till en webbplats – utan extra kostnad för dig. Våra recensioner och omdömen är inte köpta.

Hur sår man Gurka?

Gurka bör förodlas inomhus tidigt på våren för att plantan ska hinna bära frukt under sommarsäsongen. Fyll hälften, eller två tredjedelar av en liten kruka med grönsaksjord, och fyll upp resten av krukan med näringsfattig såjord. Gurkfröet innehåller nämligen gott om energi och näring för att kunna börja gro, och lagom till när gurkplantan behöver mer energi kommer rötterna att nå ner till den mer näringsrika grönsaksjorden.

Fröet sås ca. 1 centimeter ned i såjorden. Håll därefter jorden konstant jämnt fuktig, men inte blöt. För att inte råka översvämma sådden med vatten kan man vattna jorden genom att spraya med en sprayflaska eller göra små hål i locket på ett PET-flaska att vattna med.

För att hålla jorden fuktig och lättare lyckas driva upp plantorna bör sådden placeras i ett minidrivhus eller under annan form av genomskinligt lock. Man kan till exempel täcka sådden med plastfolie. Lufta sådden relativt ofta för att det inte ska bli för instängt och fuktigt. Risken är relativt stor att sådden möglar om man inte luftar den regelbundet.

Hur mycket ljus behövs för att Odla Gurka?

Då grodden börjar kika upp ur jorden är det viktigt att den får gott om ljus för att kunna fortsätta växa. Har man tillgång till ett fönster med starkt, men indirekt solljus kan man placera sådden i det fönstret, men personligen kan jag rekommendera att använda sig av en bra växtbelysning. Givetvis är det bra att kunna erbjuda solljus, men ofta händer det att det är lite för mörkt i våra hem, särskilt under tidig vår.

Gurkplantor som inte får tillräckligt med ljus kommer att bli långa, smala och rangliga. Om man heller inte åtgärdar detta kommer Gurkplantan förstås att växa dåligt och risken finns att plantan inte lyckas bära fram någon skörd.

Vilken jord ska jag Odla Gurka i?

När väl grodden börjat utvecklas till en planta kommer Gurkplantan behöva mycket energi för att klara av att bära frukt. Därför behöver nya små plantor som står i enkom såjord omskolas till grönsaksjord eller plantjord. Man vet att det är dags att omskola plantan när de första bladen, längst ned på plantan, börjar skrumpna och ramla bort. Dessa blad kallas hjärtblad och innehåller näring som plantan drar nytta av under den första tiden.

Odla Gurka – Vattning

Gurkplantor dricker massvis av vatten, så var därför noga med att aldrig låta gurkplantans jord torka upp för mycket. Samtidigt är det viktigt att inte vattna för mycket, eftersom att rötterna då kan drabbas av rotröta. En bra tumregel är att vattna när det översta lagret av jorden har torkat upp, men då jorden som är längre ned i krukan fortfarande är fuktig.

Genom att alltid undersöka jorden innan man vattnar kan man vara mer säker på när det är dags. Känn efter med ett finger, eller införskaffa en bra jordfuktmätare för att lyckas vattna rätt. I många fall slänger man en blick i jorden och utgår från det, men då är även risken för undervattning relativt hög. Undervattning leder till att plantan inte klarar av att framställa gurkskörd, eller till och med torkar ut helt.

Faktorer som kan spela in i hur ofta Gurkan ska vattnas är bland annat tillgångarna till ljus som plantan har, samt storleken på odlingstråget som plantan står i. Mindre krukor tenderar torka ut snabbare än stora krukor, exempelvis. Det är svårt att säga exakt hur ofta gurkplantan ska vattnas, eftersom att alla plantor har olika förutsättningar. Försök därför att hitta en rutin som fungerar för just din planta med de förutsättningar den har, och kom ihåg att ta hänsyn till eventuellt regnvatten.

Det är viktigt att komma ihåg att Gurkplantor inte tål uttorkning, därför är det viktigt att komma ihåg att anpassa vattningen efter hur den senaste perioden har sett ut, men också hur stor plantan är. Ju större planta, desto mer kommer Gurkplantan att behöva vattnas för att må bra.

Odla Gurka – Näring

För god skörd krävs mycket näring. Gödsla plantan regelbundet för att försäkra dig om att gurkplantan ska kunna frodas. Plantor i kruka behöver i regel gödslas lite oftare än de plantor som odlas i pallkrage eller på friland.

Om man är rutinerad eller verkligen vill sätta sig in i skötseln kan man blanda egen näringsblandning av algomin, benmjöl och blodmjöl. Näringen som tillförs gurkplantan ska gärna vara kväverik, men även kisel är bra för att göra plantan stark och motståndskraftig mot diverse ohyra.

Odla Gurka – Jord

Jorden som gurkplantan behöver är inte särskilt specifik, så länge jorden är näringsrik och utformad för odling. Som nämnt så är vanlig grönsaksjord eller plantjord mer än passande för Gurkplantor. Jorden ska ju ändå gödslas regelbundet under hela säsongen! Hur man planterar gurkan i jorden är däremot viktigt.

Omplantera Gurkplantan

Välj alltid krukor med dräneringshål i botten för att överflödigt vatten ska kunna rinna bort. Detta förhindrar rotröta, men för att ytterligare hålla god jordkvalité bör man tillföra dränerande material i jorden. Personligen brukar jag använda lecakulor; de är stora och fungerar ypperligt till större krukor och odlingstråd – som gurkor bör ha.

Som nämnt så måste groddar i såjord omskolas vartefter hjärtbladen ramlar bort. Välj då en kruka som är snäppet större, ca. 11-15 centimeter i diameter. Vartefter rötterna fyllt ur denna kruka kan man börja plantera gurkplantan i en ytterligare större kruka, på friland eller i pallkrage. Det är i detta stadiet man oftast brukar kunna ställa ut plantan utomhus, ifall vädret tillåter.

Odla Gurka – Knyt upp plantorna

Gurkans planta är relativt tunn och svag och för att de inte ska gå av eller hänga i backen (vilket riskerar orsaka svampsjukdom eller andra obehagligheter) måste man knyta upp plantan på en spaljé eller i ett snöre som den kan klättra på. Placera spaljén i krukan eller odlingstråget och bind upp plantan med hjälp av jutesnöre eller soft-tie. Personligen skulle jag rekommendera soft-tie, eftersom att det är skonsammare mot stjälken.

Odla Gurka – Skörda

Det kan vara lite svårt att veta när det är dags att skörda gurkan. För att veta när det är dags för skörd är det bra att hålla koll på hur stor gurkan ska vara. Gurkor kommer i flera olika sorter, och därför bör man läsa på förpackningen och hålla koll på den specifika sortens slutgiltiga storlek. Om man väntar för länge med att skörda gurkan kommer den nämligen att tappa i smak, därför bör man vara noggrann när det kommer till skörden.

Om man inte har möjlighet att kolla upp hur stor gurkan ska vara när den är klar finns det ett par fingervisningar man kan gå efter för att veta när det är dags att skörda. Först och främst är det bra att komma ihåg att det är bättre att skörda gurkan för tidigt än för sent. När gurkan börjar runda av i änden, men också innan den börjat bli för bred och svälla upp för mycket, kan man börja skörda gurkan. Om man väntar för länge med att skörda gurkan börjar gurkan bilda frön, vilket gör att smaken försämras.

Skörda gurkan genom att ta en vass sax eller kniv och skär av gurkan i stjälken. Det är rekommenderat att äta gurkan med skalet på, eftersom att det innehåller den större delen av gurkans vitaminer och mineraler.

3/5 - (1 vote)
Kategori: Odla