Odla Jordgubbar

Våga Odla Jordgubbar med hjälp av Grönrikets Odlingsguide!

Odla Jordgubbar

En av de mest populära bären att odla hemma är förstås att Odla Jordgubbar. Jordgubbar är inte bara extremt goda och tilltalande, utan också mycket lätta att odla och kan med rätt skötsel ge mycket stor avkastning. Odla Jordgubbar genom att plantera Jordgubbsplantorna i det kärl som passar dig; en pallkrage eller jordgubbskruka för stor skörd på liten yta, eller i en stor, vanlig kruka med hål i botten för en mer etiskt tilltalande jordgubbsodling.

Gronriket.se deltar i olika reklamprogram. Reklamprogram gör det möjligt för webbplatser att få provision från ditt köp genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till en webbplats – utan extra kostnad för dig. Våra recensioner och omdömen är inte köpta.

Det passar mer än utmärkt att Odla Jordgubbar även på mindre balkonger eller uteplatser. De små frukterna får oftast god plats att frodas trots att utrymmet är begränsat, och det är förstås mycket tacksamt att kunna plocka mogna, egenodlade jordgubbar trots att man kanske inte har så goda förutsättningar att odla med omfattande.

I den här artikeln berättar jag i detalj om att Odla Jordgubbar från frö och befintlig planta. Det är en enkel procedur, eftersom att Odla Jordgubbar mestadels går ut på att ge Jordgubbsplantan stor mängd solljus, vatten och rätt sorts jord.

Hur sår man Jordgubbar?

Vad man inte alltid tänker på är att Jordgubbsplantor dessvärre inte ger någon frukt under den första säsongen av att Odla Jordgubbar från frö. Av den anledningen väljer många att köpa färdigetablerade Jordgubbsplantor. De är relativt billiga och innebär att man bara behöver ta hem sin planta och sätta direkt i planteringsmediumet.

Med det sagt finns förstås en charm i att så egna jordgubbsfrön. Börja Odla Jordgubbar genom att så Jordgubbsfrön under månaderna februari till augusti. Med lite tur har man chansen att kunna skörda enstaka jordgubbar under det första året ifall man sår Jordgubbsfröna tidigt på året.

Odla Jordgubbar Steg För Steg

Preparera krukor

För att Odla Jordgubbar från frö behöver man preparera små krukor med rätt jord. Om man vill slippa behöva omskola Jordgubbsplantorna när de vuxit fram kan man fylla krukan med ungefär två tredjedelar till tre fjärdedelar med blom- grönsaks- eller P-jord. Den övre delen av krukan fylls med såjord.

Fukta jorden

Använd en försiktig stråle eller sprayflaska till att fukta jorden innan Jordgubbsfröna sås. Jorden ska dessvärre inte vara blöt. Med rätt fuktad jord kommer de nya rötterna lättare kunna utvecklas och har mindre risk för att råka ut för rotröta.

Sprid Jordgubbsfrön ovanpå jorden

Jordgubbsfrön planceras ovanpå jorden med 2-4 centimeters mellanrum. Vanligtvis sås 2-4 frön per kruka. Jordgubbsfrön ska inte tryckas ned i jorden, och jorden ska inte packas utan hållas porös till den grad det går.

Täck Jordgubbsfröna

Sprid ett mycket tunt lager såjord ovanför Jordgubbsfröna. Jordgubbsfrön ska inte grävas ned i jorden, utan enbart täckas mycket tunt för att de ska kunna ha tillgång till ljus men ändå omgivas av fukt.

Fukta ytterligare

Fukta det översta lagret av jord med hjälp av en blomspruta eller sprayflaska. En för hård stråle kan påverka fröet och jorden till det negativa, samt att för blöt jord inte är fördelaktig. Var därför försiktig med hur jorden fuktas.

Ge fröna rätt förutsättningar

För att hålla fukten inne kan krukorna täckas med plastfolie, en fryspåse eller annat liknande genomskinligt medium. Poängen är att skapa en varm och fuktig miljö. Odlingskärlen placeras i indirekt men starkt solljus eller under en växtlampa.

Låt växten etablera sig

Beroende på om odlingskärlet är försedd med blom- grönsaks- eller P-jord under såjorden behöver man ej omskola växten. Om Fröna enbart är sådda i såjord bör de omskolas efter ett par veckor när minst två bladpar utvecklats. Detta kan ta mellan ett par veckor till ett par månader.

Omskola plantorna

Frön som enbart planterats i såjord bör omskolas strax efter att plantan etablerat minst två bladpar. Ta försiktigt upp den lilla plantan och plantera om den i blom- grönsaks eller P-jord.

Acklimatisera plantan

När plantan etablerat sig en aning, samt att yttertemperaturen ligger å som lägst 15 grader Celsius, är det dags att acklimatisera plantan till utomhus. Detta tar några dagar och innebär att plantan ska vara ute kortare perioder som för var dag blir längre. Placera plantan utomhus ca. 30 minuter den första dagen, skyddad från stark sol och vind. Utöka tiden med 60 minuter för var dag. Efter ca. 2 veckor kan plantan börja flytta ut på heltid.

Odla Jordgubbar Skötsel

För att Odla Jordgubbar planteras plantorna bäst i mullrik jord med gödsel och grus för att hålla rötterna luftiga. De trivs bäst på en plats som får mycket ljus. Vattna Jordgubbarna vartefter jorden torkat upp en aning och låt inte jorden torka ut eller hållas för blöt för att undvika under- eller övervattning.

Odla Jordgubbar Vattning

Det är särskilt viktigt att vattna rikligt särskilt under torka när man Odlar Jordgubbar. På samma vis är det viktigt att avvakta med vattning då det har regnat mycket. För att jordgubbsplantorna inte ska råka övervattnas under regniga perioder är det viktigt att det finns gott om dräneringsmaterial, så som sand eller lecakulor, i jorden.

Det är eftersträvansvärt att försöka hålla en konstant, medelhög fuktighet i jordgubbsjorden; för mycket frukt behövs gott om fukt som rötterna kan förse plantan med.

Odla Jordgubbar Ljus

Som riktiga soldyrkare trivs Jordgubbar i mycket ljusa och varma lägen. Jordgubbar som inte får tillräckligt med sol tenderar att få mindre eller utebliven skörd och stanna i utvecklingen.

Odla Jordgubbar Jord

Jorden som Jordgubbsplantor behöver är mycket mullrik och lerig, men även väldränerad för att undvika övervattning. Helst bör man använda sig av sand för att underlätta för ogräsrensning och för att underlätta för Jordgubbsplantornas ytliga rötter. Man vill nämligen vara noga med att rensa eventuellt ogräs snabbt för att Jordgubbsplantans rötter ska få etableras fritt.

Det är bra att sträva efter ett pH-värde på runt 6 i jorden. Det är förstås inte helt avgörande, men ju bättre anpassad miljö, desto bättre skörd kommer Jordgubbsplantan att bjuda på. pH-värdet kan regleras med hjälp av kalk (kan förses med äggskal eller köpas i butik) som är basiskt och därmed höjer pH-värdet, och kogödsel eller torv som är mer surt och sänker pH-värdet.

Odla Jordgubbar Näring

Det krävs inte alltför mycket näring att Odla Jordgubbar, men däremot krävs rätt form av näring för att Jordgubbsplantan ska producera frukt istället för blad och storleksmässig tillväxt. Gödsla jorden i början av säsongen med gödsel avsedd för bär. För hög halt av kväve i gödslet tenderar orsaka mindre frukt och mer tillväxt av blad och grön vegetation.

Beskär för att Odla Jordgubbar

Klipp ned jordgubbar på våren precis innan tillväxten, eller på hösten efter skörden. För att Odla Jordgubbar bättre är det fördelaktigt att klippa ned Jordgubbsplantorna på våren, då beskärning tenderar stimulera ytterligare tillväxt.

När ska man skörda Jordgubbar?

När det är dags att skörda Odlade Jordgubbar beror på vilken sort som odlas. Jordgubbar varierar mycket i smak och odlingsperiod. Fördelen med att Odla Jordgubbar är att man i många fall kan ströplocka jordgubbar från jordgubbslandet större delen av sommaren.

Betygsätt den här sidan:
Kategori: Odla