Odla kronärtskocka

Få maximal avkastning av dina kronärtskockor genom denna kompletta guide.

odla kronärtskocka

Kronärtskockan är ett unikt bidrag till din grönsaksodling med långa, silverfärgade blad och imponerande vackra blommor. Det är inte svårt att odla kronärtskockor, och med rätt plantering, vattning och beskärning kan du njuta av en riklig skörd av ätbara kronärtskockor.

Vad är en kronärtskocka?

Många människor tänker på tistlar som taggigt ogräs, och ingen grönsaksodlare vill egentligen ha ogräs i sin grönsaksträdgård. Men kronärtskockan, vetenskapligt känd som Cynara scolymus, bevisar att alla tistlar inte är besvärliga. Denna medlem av tistelfamiljen har ätits av de gamla grekerna och romarna och har odlats i århundraden som gourmetmat.

När är odlingssäsongen av kronärtskocka?

Nya kronärtskockor planteras bäst i januari till mars, eftersom de tar mycket lång tid på sig innan de kan skördas. Efter sista frosten kan kronärtskockan planteras ut i trädgården.

Till juli månad brukar det bli dags att skörda kronärtskockan. Därav har kronärtskockan mycket lång odlingssäsong och man bör vara mycket tidig med att så fröna för att hinna få skörd.

Om du odlar kronärtskocka från en tidigare etablerad moderplanta planteras de ut efter sista frosten, om de inte redan är vinterförvarade utomhus.

Steg för att odla kronärtskockor

Medlemmar av tistelfamiljen är kända för sin förmåga att växa på nästan vilken plats som helst. Eftersom kronärtskockor kräver mycket utrymme och en lång odlingssäsong är det för många som odlar kronärtskockor en viktig fråga hur man odlar dem och uppnår stora skördar.

1. Välj rätt plats

Skötseln av kronärtskocksplantor utgår från bra dränering och mycket solljus. Ofta antar trädgårdsmästare att deras kronärtskocksplantor inte har kommit tillbaka på våren på grund av en kall vinter. Men i verkligheten är det oftast den blöta jorden som ligger bakom.

Att ständigt ligga i fukt skadar kronan och rotsystemet hos kronärtskockan.Kronärtskockor älskar att ta upp allt kväve från jorden. Om du planterar kronärtskockor i din grönsaksträdgård är ärter, kål, solrosor och dragon bra kompanjonväxter för kronärtskockor. Dessa växter kommer inte att konkurrera om näringsämnen.

2. Förbered jorden

Kronärtskockor växer i de flesta jordar, men djup, näringsrik jord full av organiskt material ökar din skörd av kronärtskockor. Om du vill kontrollera jordens konsistens kan du ta en handfull jord, klämma ihop den och sedan öppna handen. Rätt blandad jord kommer inte att klumpa ihop sig, men den kommer inte heller att falla isär. Den ska smula mjukt över din handflata.För att förbereda din jordbädd för kronärtskockor bör du gräva jorden minst 20 centimeter djupt och arbeta in 10 centimeter gödsel.För en stor kronärtskocksodling blandar du in 45 kg gödsel för varje 10 kvadratmeter odlingsyta.

3. Plantera dina kronärtskockor

Att plantera kronärtskockor från frö kan vara lite av en risk – de håller sig inte alltid till fröförpackningens etiketter. Att odla kronärtskockor från frö är inte omöjligt, men var medveten om att det tar lite tid. Kronärtskocksfröplantor måste vanligtvis vara ungefär 60 dagar gamla innan de kan överföras till din trädgård. Rottdelning är ett enklare alternativ och finns i stor utsträckning tillgänglig från både lokala och online växtbutiker och trädgårdscenter. Med en höjd på 1 till 1,5 meter och en mogen diameter på upp till nästan 2 meter tar kronärtskockor upp mycket utrymme. Kronärtskocksplantor kräver mycket sol, så om du planterar dem för tätt intill varandra kan de stora plantorna skugga de mindre plantorna. Plantera dina kronärtskocksplantor i en rad med ett intervall på 1,5 till 2 meter. Om du placerar raderna med ett avstånd på 2 till 2,5 meter från varandra finns det utrymme för att underlätta vattning, gödsling och skörd. Att bygga upp raden i en höjd eller med bevattningskanaler bidrar till att förbättra dräneringen av jorden.

4. Lura dina årskronärtskockor

Ettåriga sorter producerar knoppar under sin första säsong eftersom de inte garanterat klarar vintern. Om du ser sämre resultat med dina ettåriga kronärtskockor kan du behöva manipulera dem. Exponera plantorna för svala temperaturer under 10 grader i mars och april. Om temperaturen sjunker under fryspunkten ska du ta in dem inomhus. Vänta sedan med att plantera till efter den sista frosten.

5. Vattna kronärtskockorna regelbundet

Kronärtskockor älskar vatten. De behöver det för att producera de mjuka knopparna. Som en tistel ligger kronärtskocksplantans fleråriga energi i dess djupa rötter. Extremt varma somrar kan göra att kronärtskockans knoppar snabbt öppnar sig till blommor. För att förhindra detta kan bevattning över knoppen hålla temperaturen nere så att knopparna inte öppnar sig. Att täcka marken runt varje planta kan också bidra till att sänka marktemperaturerna och vattenavdunstningen.

6. Gödsla kronärtskockorna

Om du tar dig tid att gödsla din kronärtskocksbädd på rätt sätt ger du dina plantor de nödvändiga näringsämnena för en stark start. Applicera ett balanserat vegetabiliskt växtnäringsmedel varannan vecka under hela växtsäsongen för friska plantor och hög avkastning.

7. Skörda kronärtskockorna

Den mittersta kronärtskocksknoppen mognar snabbast och blir störst. När du skördar kronärtskockor behöver du bara en kniv för att skära av stjälken ungefär en till tre centimeter från knoppens bas. Stjälken blir nämligen i sin tur ett användbart handtag när du trimmar kronärtskockan i framtiden. Efter att ha skördat den centrala knoppen kommer kronärtskocksplantan att producera sidoskott med små knoppar som är upp till 8 cm i diameter. Dessa sidoknoppar är extremt mjuka och smakrika.

8. Beskär – fortsätt skötseln efter skörd

När plantan slutar producera knoppar på hösten hjälper beskärning av kronärtskockor till att förbereda sig för övervintring. Det är bara att klippa tillbaka kronärtskocksstammen till några centimeter ovanför marken. Marktäck med löv eller halm över din jordärtskocksbädd för att skydda plantorna mot kalla vintrar. Om vintervädret sjunker under 15 grader kan vissa plantor skadas. Ta bort markbädden på våren efter sista frosten.

9. Dela de mogna kronärtskocksplantorna

Kronärtskockor anses i allmänhet vara femåriga växter. Varje planta producerar skott som börjar trängas på moderplantan. För att upprätthålla en sund kronärtskocksodling bör du dela dina kronärtskocksplantor försiktigt med några års mellanrum. Du behöver dock inte gräva upp hela plantan. Du kan helt enkelt separera ett rotat skott med din trädgårdskniv och sedan försiktigt gräva upp det med en spade.

Kronärtskocka

Hur man trimmar en kronärtskocka

Det är inte svårt att trimma en kronärtskocka när man väl förstår hur det går till. Kronärtskockor behöver lite bearbetning efter skörden för att bli ätbara.

  1. Använd en tandad kniv för att trimma bort den översta tredjedelen av kronärtskocksknoppen.
  2. Ta bort de två yttersta lagren av blad omkring stjälken.
  3. Använd en kökssax för att skära av de vassa spetsarna från varje kvarvarande yttre blad.
  4. Om du vill att kronärtskockan ska sitta plant mot underlaget, så skär av stjälken. Annars skalar du den helt enkelt med en skalkniv.
  5. Lägg den trimmade kronärtskockan i en skål med citronvatten för att hålla den fräsch tills den är redo att ångas.

Hur man ser om en kronärtskocka är mogen

Det främsta sättet att avgöra om en kronärtskocka är mogen är storleken. Den centrala knoppen bör skördas när den är mellan 7 och 12 centimeter i diameter. Om du väntar för länge blir kronärtskockan seg. Sidoknopparna skördas bäst när de är mellan 2,5 och 7,5 centimeter stora. Om du väntar för länge med att skörda kommer knoppen att öppna sig till kronärtskocksblomman – en förvånansvärt väldoftande och vacker blomma.

5/5 - (2 votes)
Kategori: Odla